Presedintele Clubului Roman de Presa, Cristian Tudor Popescu a declarat marti ca va fi depusa o plangere penala impotriva presedintelui Traian Basescu, pentru ca a insultat o ziarista de la Antena.

Traian Basescu i-a cerut, luni, scuze jurnalistei de la Antena 1 care l-a filmat cu telefonul mobil, in timp ce seful statului facea cumparaturi intr-un supermarket. Intr-un comunicat de presa seful statului regreta ca o expresie nepotrivita, folosita intr-o convorbire privata, a devenit publica si a provocat un nemeritat prejudiciu moral ziaristei.

CRP a decis sa dea un comunicat in care se solidarizeaza cu jurnalista si a propus o zi de boicot audiovizual la adresa acestuia, joi, in ziua in care isi reia oficial mandatul de presedinte.

Vineri, Traian Basescu ar urma sa fie boicotat in presa scrisa: "CRP va recomanda embargo in legatura cu tot ce va declara presedintele Traian Basescu, deoarece consideram ca deposedarea de telefonul mobil a respectivei ziariste inseamna exact privarea ascultatorilor si telespectatorilor de informatie", a declarat presedintele Clubului Roman de Presa, Cristian Tudor Popescu.

Federatia Internationala a Jurnalistilor a condamnat, la randul ei, gesturile liderului roman, acuzandu-l pe acesta de "comportament abuziv".

Potrivit secretarului general al FIJ, Aidan White, un astfel de comportament din partea unui sef de stat este "intolerabil". Acelasi White spune ca "acesta nu este un incident izolat... Ostilitatea [lui Basescu] fata de reporteri si media este binecunoscuta. Comportamentul sau dezgustator pericliteaza siguranta oricul este suficient de ghinionist sa fie in preajma lui."

Aflat sambata la cumparaturi intr-un supermarket, presedintele Traian Basescu i-a smuls din mana jurnalistei Andreei Pana, telefonul cu care era filmat, fiind suparat de insistenta cu care aceasta-l urmarea. Seful statului a refuzat sa-i restituie telefonul spunand ca-l va primi in zilele ce urmeaza.

Presedintele ar fi bagat telefonul in buzunar, dar a uitat sa-l inchida, acesta inregistrand o discutie avuta cu sotia sa in care reporterul Antenei 1 era facuta "tiganca imputita".

Jurnalista si-a primit telefonul cateva ore mai tarziu prin intermediul colegilor ce filmau la sediul de campanie al PD.