Banca Nationala a Romaniei (BNR) apreciaza, in raportul sau anual privind stabilitatea financiara, ca in sectorul bancar romanesc concurenta se va ascuti.

Noii jucatori bancari vor "musca" din cotele de piata ale institutiilor existente, ceea ce le va determina pe acestea din urma sa adopte noi strategii de imbunatatire a capacitatii lor financiare si de atragere a clientilor.

Analistii economici spun ca, in contextul intensificarii concurentei, bancile existente pe piata trebuie sa-si scada costurile operationale, pentru a putea oferi dobanzi si comisioane mai mici clientilor si a-si mentine o marja confortabila de profit.

Volum urias de capital strain

"Anul 2006 a marcat intrarea pe piata bancara autohtona a unui volum fara precedent de capital strain, in majoritate provenit de la institutii de credit reputate.

Cota de piata detinuta de bancile autohtone s-a diminuat semnificativ in favoarea investitorilor straini", subliniaza analistii BNR.

Ei apreciaza ca dezvoltarea mediului concurential, in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana este un indicator de consolidare a sistemului bancar, care necesita insa schimbari substantiale in strategia bancilor mici si mijlocii, in scopul imbunatatirii capacitatii lor de finantare.

Intentia a 39 de institutii de credit de talie internationala, comunicata BNR, de a furniza direct de servicii pe teritoriul Romaniei, poate con-stitui un prim semnal referitor la concurenta acerba care se va instala pe piata.

BNR mai arata in raportul anual ca profitul rezultat din activitatea bancara a consemnat un usor recul in 2006, comparativ cu 2005 (5,5% in decembrie 2006, fata de 6,3% in decembrie 2005), insa dobanzile au ramas mari in comparatie cu cele practicate in alte tari:

"Situate pe un trend descrescator, marjele medii de dobanda din sistemul bancar romanesc se plaseaza totusi deasupra mediei inregistrate de sistemele bancare ale altor tari din regiune".

integral in Romania Libera