Cele 27 de state membre UE au adoptat, luni, la Luxemburg, o conventie care va duce la scaderea treptata a costurilor convorbirilor telefonice dintre europeni, incepand de sambata, 30 iunie. Potrivit AFP, adoptarea acestei decizii a fost o pura formalitate, intrucat in 7 iunie ministrii europeni ai telecomunicatiilor ajunsesera deja la un acord asupra textului votat de eurodeputati.

Astfel, textul va fi publicat vineri in Jurnalul Oficial al UE si va intra in vigoare incepand de sambata.

Conform deciziei europene, apelurile facute din strainatate vor costa 49 de eurocenti in primul an dupa adoptare, 46 de eurocenti in al doilea si 43 de eurocenti in cel de-al treilea an. La apelurile primite in strainatate, preturile vor scadea de la 24 de eurocenti in primul an, la 22 in al doilea an si la 19 in al treilea an.

Aceste reduceri sunt variabile, in functie de tariful actual din statele membre. In unele tari, preturile vor scadea cu pana la 70%, in timp ce in altele reducerile vor fi superficiale.

De asemenea, Comisia Europeana va urmari tarifele de practicate de operatorii de telefonie mobila pentru trimiterea in strainatate de mesaje scrise si date, a avertizat in urma cu doua saptamani Viviane Reding, comisarul european pentru telecomunicatii.

“Operatorii trebuie sa stie acest lucru, sa fie foarte atenti la aceste semnale si sa scada preturile la un nivel normal pentru a evita introducerea altor reglementari”, a declarat Viviane Reding.

Operatorii de telefonie mobila s-au opus reglementarii preturilor, fiind de parerea ca aceasta masura va afecta atat investitiile in retele cat si concurenta in domeniu.