El crede ca adevarul cu privire la presupusele abuzuri ale CIA, incluzand rapiri si transferuri secrete de detinuti, va fi scos la suprafata in viitorul apropiat chiar in SUA.

“Secretele de stat sunt inacceptabile atunci cand exista incalcari ale drepturilor omului”, a mai afirmat Marty in fata APCE.

Raportul elvetianului acuza Polonia si Romania ca au gazduit pe teritoriul lor inchisori secrete ale CIA. Ambele tari au dezmintit acuzatiile, iar parlamentarii lor l-au atacat pe Marty in timpul dezbaterilor.

“Este o teorie fortata a conspiratiei, inflorita generos cu ajutorul anti-americanismului”, a afirmat senatorul polonez Ursula Gacek, care a caracterizat raportul drept o “fictiune”. Parlamentarul social democrat roman Vasile Ungureanu a afirmat ca seamana cu “un scenariu de film”.

Dupa finalizarea dezbaterilor, APCE a aprobat raportul cu 124 de voturi “pentru”, 37 “impotriva” si opt abtineri.

La conferinta de presa ce a urmat, Marty a afirmat ca nu va mai face nici un fel de anchete pe tema inchisorilor si zborurilor secrete ale CIA si ca este randul guvernelor si parlamentelor sa-si faca datoria.

Parlamentarul elvetian a acuzat Italia ca a incercat sa blocheze un proces al unui agent CIA si Germania ca s-a ascuns in spatele secretelor de stat, dar, in acelasi timp, a laudat SUA, despre care a spus ca are o democratie sanatoasa, in care faptele reale vor iesi a iveala mai devreme sau mai tarziu.

Raportul lui Dick Marty se bazeaza pe declaratiile a mai mult de 30 de oficiali ai serviciilor secrete din Europa si SUA, dar autoritatile din Polonia si Romania au respins acuzatiile, unul din motive fiind ca niciuna dintre surse nu este identificata.

Elvetianul a sustinut ideea surselor anonime, spunand ca acestea trebuie aparate, deoarece altfel ar fi acuzati de inalta tradare de statele carora apartin.

Presedintele SUA Geroge W. Bush a recunoscut in septembrie 2006 ca detinuti ai CIA, cu functii de conducere in al Qaeda, au fost tinuti in inchisori secrete din afara SUA, dar nu a precizat in ce tari.