Sute de vedete pop s-au scremut, dar a iesit doar un soricel. Spectacolul-maraton "Live Earth" a strans audiente foarte modeste pentru ambitiile noii religii care ne vesteste ca Pamantul va lua foc din varii motive, de la masinile americanilor (caci soferii rusi nu se joaca cu gazul), pana la vacile care elimina gaze puturoase, cu efect de sera.

Slava Domnului, in Statele Unite, "Live Earth" a fost cel mai putin vizionat program TV. Americanii au preferat sa priveasca o fictiune asumata, o reluare a simpaticului film animat "Monsters Inc.", in care lumea monstrilor capteaza energia tipetelor copiilor speriati de monstri mai simpatici decat Al Gore.

La noi, bravii ecologisti locali s-au predat fara lupta in fata dusmanului canicula; la Bucuresti, abia s-au prezentat la apel 5.000 de participanti, jumatate din publicul estimat. Romania incepe totusi sa se integreze in isteria globala.

Un prieten mi-a spus, revoltat, ca si-a vazut automobilul (care polueaza mai putin decat cateva Dacii la un loc) facut de rusine la televizor, insotit de un comentariu moralizator despre oamenii rai care merg singuri cu masina la birou in loc sa-si inghesuie alaturi alti trei-patru colegi.

Nu e jurnal mai important in care prezentatorul sa nu incerce sa-i smulga o declaratie prapastioasa despre incalzirea globala vreunei cercetatoare de la INMH. Imi amintesc ca, in 2004, un ziar a pus pe prima pagina titluri meteo-alarmiste contradictorii: luni a anuntat pericolul "incalzirii globale", iar joi - iminenta "iernii vesnice".

Pe atunci, in lumea vestitorilor Meteo-Apocalipsei coexistau curente diferite. Neputand sa-si imparta Globul si sa decreteze de o parte a sa "incalzirea globala", iar de cealalta "iarna vesnica", adeptii "incalzirii globale" au luat totul, iar ceilalti au fost declarati eretici.

Ca sa intelegem isteria, trebuie sa ne uitam la actori. Multi dintre acestia sunt loseri, sau batrani comunisti in cautare de manta politica dupa falimentul din 1989, ori tineri campioni ai cauzelor "progresiste", uneori cu simpatii marxiste, care cred ca totul se rezolva cu puterea statului.

"Comunismul a fost inlocuit de amenintarea ecologismului tupeist", avertiza recent presedintele Cehiei, Vaclav Klaus.

Isteria "incalzirii globale" pune in defensiva statele democratice si dezvoltate, desi tocmai aceste tari sunt cele mai curate, si distrage atentia de la pericolele mortale imediate cu care se confrunta civilizatia occidentala - asediul islamismului, si de la cele de perspectiva - imbatranirea populatiei (un ONG "progresist" avertiza familiile britanice ca fiecare copil adus pe lume va contribui la schimbarea climatica).

Pontiful religiei care propovaduieste Apocalipsa Meteo ca pedeapsa pentru emanciparea Omului este Al Gore. El nu umbla descult in compania Fratelui Soare, vorbind cu animalele ca Sfantul Francisc, nici nu se destainuie plantelor, asa cum o face mai modestul print Charles.

Daca actualul presedinte al Sloveniei s-a retras in munti, acoperit cu o pelerina de frunze si refuzand sa mai participe la ceremoniile oficiale, Al Gore se infrupta din plin de binefacerile lumii corupte de masinile si industriile poluante. In Tennessee, Al Gore consuma de 20 de ori mai multa energie decat o familie americana.

si chiar ai nevoie de multa energie pentru a-ti convinge concetatenii sa mearga pe jos (cand tu te deplasezi cu masina, elicopterul si avionul) si pe saraci ca subdezvoltarea in care traiesc este cea mai buna solutie, fiind in acord cu Mama Natura. Invins de Bush in alegeri, domnul Gore a ramas pe scena amenintandu-ne cu "problemele globale".

La fel face Ion Iliescu. Lui Iliescu ii este comod sa vorbeasca despre "incalzirea globala" si americanii care consuma nesabuit resursele "Planetei Albastre", privind nepasator peste culmile chelite ale Harghitei, despadurite masiv in cele trei mandate ale sale.

Virgil Magureanu, si el adept fervent al strangerii de maculatura, a imbracat mantaua ecologista, pe care a intins-o recent si peste umerii lui Gigi Becali. Partidul lui Gigi va avea de-acum verdele corect politic al ecologistilor, nu cel al legionarilor.

Revigorarea ecologismului e o intoarcere a mortului de la groapa. Ca e o ciorba reincalzita global de personaje necredibile a dovedit-o fiasco-ul intitulat "Live Earth". In Franta, Yves Cochet, deputat ecologist, a propus dizolvarea miscarii: "Practic, nu am progresat de 33 de ani incoace, ecologia politica nu a facut sa progreseze starea planetei, am esuat".

Unul dintre rarele momente de luciditate ale adeptilor acestei religii profitabile.