Social democratii sufera de pe urma caldurii, care l-a facut sa sufere pe Geoana, cel care nu sufera caldura.

Dincu s-a retras, Nastase tine mortis sa se intoarca. PSD a ramas agatat undeva la intersectia dintre cele doua curente. Inainte sau inapoi? Cum bine sesiza Mircea Geoana, afara este canicula. Deci, din punct de vedere meteorologic, nu prea poti sa-ti dai seama dincotro bate vintul in Kiseleff. Nici macar Geoana nu stie.

Usor derutat, liderul social democratilor se simte amenintat din toate directiile. Asa ca loveste si el la intimplare.

Dincolo de ambalajul politic pe care il are acest conflict, Vasile Dincu pare sa fie mai mult decit oricind victima complexelor de inferioritate pe care si le-a dezvoltat de-a lungul timpului Mircea Geoana. Declaratia de independenta fata de Grupul de la Cluj, pe care a facut-o saptamina trecuta, se cupleaza pe acest scenariu.

„Eu sint produsul parintilor mei“, a spus cu mindrie si naduf Geoana. O incercare in plus de a convinge ca este si el un lider. Si nu unul cum spunea pe vremuri Ion Iliescu. Ci unul malefic, ager la minte, care, iata, este capabil sa puna de-o coterie pina si cu Vanghelie. Asta daca interesul de partid cere ca Dincu sa fie lovit pe la spate.

Si sa nu mai vorbim despre Hrebenciuc, noul partener de negocieri al lui Geoana. Doar ca pe liderul PSD nu-l prinde deloc postura asta de om care le face si le desface pe toate. De altfel, asa se explica si de ce el iese mereu ametit si nedumerit dupa majoritatea actiunilor politice pe care le intreprinde. Ba sustine proiectul Pro Democratia pentru vot uninominal, ba nu-l mai sustine.

Ba sustine guvernul PNL, ba baga motiune de cenzura. Ba danseaza perinita, ba asculta Pink Floyd. Trebuie sa se hotarasca.

Nastase este hotarit. Vrea inapoi. Vrea sa conduca si el putin partidul. A spus-o clar. Negru pe alb. Geoana, nu si nu: ameninta cu dosare, cu matusa matusii Tamara. Nimic. Nastase vrea inapoi. O spune dimineata, pe blog. Seara, la Antena 3. Intre timp il suna si pe Geoana si-i spune personal: vrea inapoi. Inapoi ar vrea sa dea timpul si Ion Iliescu.

„E loc pentru toti“, declara sfatos fostul sef al statului. Si nu se refera la puscarie, asa cum ar fi inclinati unii sa creada, ci la sediul central din Kiseleff. Acolo de unde, pe vremuri, fostului presedinte al PDSR ii cadeau ochii direct in gradina Ambasadei Rusiei. Ce vremuri... Acum toti ii recomanda statul la racoare.