In prezent, operatiunile cu instrumente financiare derivate se deruleaza numai la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu, decizia privind tranzactionarea derivatelor la Bursa din Bucuresti fiind adoptata deoarece actionarii BVB au respins fuziunea cu Bursa din Sibiu.

BET Index Futures, primul tip de contract

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat, la jumatatea lunii iunie, reglementarile pietei reglementate la termen administrate de BVB, precum si Codul Casei de Compensare Bucuresti

si a acordat certificatul de inregistrare a instrumentului financiar BET Index Futures, care va fi primul tip de contract derivat tranzactionat la BVB.

Contractele futures, contractele options si produsele structurate sunt principalele categorii de instrumente financiare derivate (IFD) care vor putea fi tranzactionate pe piata administrata de BVB.

Instrumentele financiare derivate (IFD) au la baza un activ suport, care reprezinta indicele bursier sau valutar, rata dobanzii, marfa, precum si orice alt activ sau instrument al carui pret, randament sau unitate de marime determina valoarea unui IFD.

Integral in Romania libera