Actiunile listate la Bursele americane au inceput tranzactiile de ieri in crestere, iar Bursele europene au revenit pe crestere, dupa ce Rezerva Federala americana (Fed) a redus cu 0,5 puncte procentuale, pana la 5,75%, dobanda cu care acorda imprumuturi bancilor, pentru a calma pietele financiare.

Indicele Dow Jones a crescut cu 1,47%, la 13.034,12 puncte, Standard&Poor’s cu 1,16%, la 1.427,61 puncte, iar Nasdaq a urcat cu 2,32%, la 2.507,91 puncte, potrivit Reuters.

In Europa, indicele pan-european FTSEurofirst 300 a avansat cu 1,7%, FTSE 100 a urcat cu 2%, indicele german DAX a crescut cu 1,8%.

Indicele Bursei pariziene, CAC 40, a avansat cu 2,4%. Anterior, acesti indici aveau o evolutie negativa. „Acesta este sprijinul potrivit pentru piata, este un mesaj important. Banca centrala semnaleaza ca este pregatita sa sustina piata”, a declarat Max Holzer, de la Union Investment.

Comitetul Federal pentru Piata Deschisa al Fed a anuntat ca nu a luat nicio masura pentru reducerea dobanzii pentru fondurile federale, dar monitorizeaza conditiile si este pregatit sa actioneze pentru compensarea efectelor negative ale disfunctionalitatilor pietelor financiare asupra economiei.

integral in EvZ