Criza de terenuri a fost un alt motiv pentru care unii au optat pentru construirea de blocuri noi izolate. „Cred ca este un segment interesant. Vorbim despre un produs de nisa, care aduce apartamente noi in vecinatatea blocurilor construite inainte de 1989“, spune Liviu Ureche, Certified International Properties Specialist.

Preturile locuintelor din astfel de imobile sint mici si pentru ca multe sint construite de persoane fizice, iar la tranzactiile intre persoanele fizice nu exista TVA. Trebuie spus ca se pot gasi locuinte in cartiere precum Titan, Militari sau Drumul Taberei la preturi de 1.000-1.100 de euro/mpc, pentru care de multe ori nu se aplica TVA.

Astfel, in Drumul Taberei, pretul mediu este de 1.100-1.150 de euro/mpc, dar se pot achizitiona apartamente si cu 900 de euro/mpc, si cu 1.350 de euro/mpc. In Titan si in Militari, preturile sint de 1.000-1.300 de euro/mpc.

Un tur pe site-urile care promoveaza aceste proiecte arata si ca cei care le construiesc mizeaza pe garsoniere si apartamente cu doua camere, in vreme ce apartamentele cu trei camere au o pondere mica in aceste proiecte.

Cele cu patru camere sint prezente doar in citeva proiecte, de regula in cele mai scumpe. Mai trebuie spus ca majoritatea sint blocuri cu 3-4 etaje.

Achizitionarea unei astfel de locuinte prezinta avantaje si dezavantaje. „Sint proiecte care aduc pe piata apartamente in cartierele traditionale, unde nu se gasesc terenuri pe care sa se poata construi ansambluri rezidentiale de mari dimensiuni.

De asemenea, fiind vorba doar de un bloc, lucrarile se vor finaliza mai repede decit in cazul marilor ansambluri rezidentiale“, spune Liviu Ureche. Exista insa si probleme, asta in cazul in care nu se opteaza pentru un bloc construit de o firma cunoscuta, astfel incit cumparatorul sa aiba un indiciu cu privire la calitatea constructiei.

Integral in Cotidianul