Joi, 30 august, canalul TV italian RAI Utile a dedicat un larg spatiu prezentarii comunitatii romanesti din Peninsula.

Emisiunea, cu titlul “Romania chiama Italia”, a fost difuzata in direct incepand cu ora locala 10.30, una dintre concluzii fiind aceea ca imigrantii romani care-si vad de treaba sunt cei mai afectati in urma numeroaselor incalcari ale legii savarsite de conationalii lor din Peninsula.

In prima parte a emisiunii au fost invitati in studio doi ziaristi romani care isi desfasoara activitatea in Italia: Mihaela Iordache ( Antena1) si Miruna Cajvaneanu (ziarist independent).

Cele doua jurnaliste au comentat, impreuna cu prezentatorul Pier Damiani D’Agata, evenimente din actualitatea politica si sociala din Peninsula: cresterea preturilor in Italia, avortul selectiv, eugenetica si pozitia Bisericii, legislatia cu privire la consumul de droguri, coruptia la nivel administrativ.

In a doua parte a emisiunii au fost invitati in studio trei exponenti ai comunitatii de romani din Italia: Eugen Terteleac - presedintele Asociatiei Romanilor din Italia, Vicentiu Acostandei - vicepresedinte al Partidului Romanilor din Italia si Gabriel Rusu - reprezentant al miscarii Genti di Pace.

A avut loc o aprinsa dezbatere pe marginea raportului din iunie al ministrului de interne italian, Giuliano Amato. Raportul arata ca romanii sunt pe primul loc printre comunitatile de imigranti la capitolul delincventa.

In cadrul emisiunii a fost difuzat si un reportaj realizat in orasul Ladispoli, langa Roma. Aici romanii au pentru prima oara un reprezentant in primarie, in persoana tanarului Adrian Gherman.