Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a finalizat investigatia privind tranzactiile efectuate la Bursa de Valori Bucuresti in 24 si 27 august 2007 cu titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), Rompetrol Well Services (PTR) si Rompetrol Bucuresti (VEGA) si considera ca operatiunile nu au fost realizate pe baza unor informatii privilegiate, se arata intr-un comunicat al Comisiei.

Citeste si:

Analisti din Kazahstan: S-a platit un pret prea mare pentru Rompetrol

Kazahstanul vrea sa se implice in retelele petroliere balcanice

„Din investigatia realizata, pana in acest moment nu au rezultat elemente care sa conduca la confirmarea suspiciunii potrivit careia ar fi fost efectuate tranzactii cu actiunile acestor emitenti, pe baza unor informatii privilegiate”, se arata in comunicat.

In ceea ce priveste afirmatia reprezentantilor Rompetrol si a celor a firmei de relatii publice PR Newswire, CNVM reafirma faptul ca a fost informata despre achizitia de catre KazMunaiGaz a 75% din The Rompetrol Group, in data de 27 august 2007, la ora 18.41.

Potrivit reprezentantilor arbitrului pietei de capital, pana la aceasta data, compania de relatii publice nu a adus nici o dovada tehnica in sprijinul afirmatiei sale conform careia C.N.V.M. si B.V.B. au fost anuntate in mod oficial despre aceasta achizitie in ziua de 27 august, inca de la ora 12:00, ora Romaniei.

CNVM a anuntat marti, 28 august, ca a decis analizarea tranzactiilor efectuate in datele de 24 si 27 august 2007cu actiunile companiilor Rompetrol listate la BVB.

Reprezentantii Comisiei au declarat atunci ca "hotararea a fost luata ca urmare a faptului ca in data de 27 august, pretul actiunilor in cauza a crescut, intr-un interval extrem de scurt, de numai 20 minute, pana la limita la care, daca Bursa nu ar fi suspendat tranzactionarea, sistemul ar fi oprit automat aceste operatiuni".

Conform Codului Bursier, BVB poate decide suspendarea de la tranzactionare a instrumentelor financiare, in mod exceptional, [...] in scopul prevenirii folosirii unor informatii inainte ca acestea sa devina publice conform prevederilor legale in vigoare.