Compania RCS&RDS a facut vineri dupa-amiaza un anunt surprinzator - va contesta in instanta amenda de 100.000 lei primita de la Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), pentru ca nu a respectat decizia autoritatii de a publica, pana pe 30 august, pe pagina sa de internet, numarul si adresele tuturor comutatoarelor unde se poate realiza interconectarea cu reteaua publica de telefonie pe care o opereaza.

RCS&RDS acuza autoritatea de discriminare fata de alti operatori, insa analisti din piata de telecomunicatii vad in anuntul companiei o reactie fata de pierderea unui avantaj competitional.

RCS&RDS: Am afisat adresele tututor comutatoarelor unde se poate realiza interconectarea

Compania RCS&RDS a anuntat vineri ca va contesta in instanta amenda contraventionala aplicata de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei, considerand ca aceasta decizie este ”netemeinica si nelegala”.

Compania considera ca si-a indeplinit obligatia impusa de ANRCTI de afisare, pe pagina de internet, pana la data de 30 august, a numarului si adreselor “tututor comutatoarelor unde se poate realiza interconectarea cu reteaua de telefonie pe care o opereaza”.

„Desi societatea RCS & RDS a afisat adresele comutatoarelor unde se poate realiza interconectarea, ANRCTI a pretins in mod neintemeiat ca aceasta trebuia sa afiseze adresele tuturor comutatoarele si nu numai adresele celor unde se poate realiza interconetarea”, se arata in comunicatul de presa al companiei.

Oficialii companiei RCS&RDS au declarat pentru HotNews.ro ca anterior anuntului de sanctionare cu 100.000 lei facut de ANRCTI la data de 3 septembrie, a fost efectuat un control din partea reprezentantilor ANRCTI si ca atunci compania i-a atentionat pe reprezentantii autoritatii ca “exista anumite comutatoare care nu permit, din punct de vedere tehnic, interconectarea, fiind afisate numai cele unde este posibila interconectarea”.

Directorul general al RCS&RDS, Alexandru Oprea, spune chiar ca in pofida faptului ca “sanctiunea a fost aplicata in mod eronat, totusi societatea a afisat in cel mai scurt timp numarul si adresele tuturor comutatoarelor, chiar daca acestea nu permit interconectarea, comunicand acest fapt si catre ANRCTI”.

Mai mult, RCS&RDS se plange de faptul ca altor operatori nu le-a fost impusa obligatia de a face publice comutatoarele unde se poate realiza interconectarea, si nici nu le-a fost impus un anumit tarif. Autoritatea este acuzata de incalcarea “principiilor obiectivitatii, proportionalitatii si nediscriminarii”.

Adrian Spinei: RCS&RDS se teme de pierderea unui avantaj competitional

Expertul IT Adrian Spinei vede aceasta iesire a companiei RCS&RDS ca o reactie la pierderea unui avantaj in fata concurentei si crede ca autoritatea de reglementare incearca sa faca transparenta problema interconectarii pe piata de telecomunicatii.

Spinei spune ca “afisarea adreselor comutatoarelor deschide poarta unor interconectari pe care cei de la RCS&RDS nu au voie sa le refuze si pe care poate nu au chef sa le faca”.

“Prin publicarea tuturor adreselor comutatoarelor, un operator de telefonie nu va mai putea refuza interconectarile cu micii jucatori locali din piata de comunicatii.

Publicand si tarifele (care trebuie sa se situeze la nivelurile impuse de ANRCTI conform legislatiei europeane), nimic nu mai este ascuns sau negociabil de la un client la altul, operatorii de telefonie interesati putand calcula simplu eficienta unei interconectari.

Operatorii gen RDS/RCS deschid astfel business-ul spre competitorii regionali marunti cu care altfel s-ar fi jucat cum ar fi vrut. De remarcat ca majoritatea punctelor de acces publicate ulterior amenzii sunt situate in provincie”, a declarat pentru HotNews.ro, Adrian Spinei.

Acesta mai atentioneaza ca justificarea RCS&RDS este cel putin interesanta si ca in cele din urma totul se reduce la costuri.

”Motivarea cu care RDS/RCS justifica lipsa de entuziasm in a-si publica adresele comutatoarelor este "nu se poate din punct de vedere tehnic". Ei interpreteaza intr-un mod interesant formularea hotararii ANRCTI care specifica obligativitatea de a publica adresele "tututor comutatoarelor unde se poate realiza interconectarea cu reteaua de telefonie". Ori, acest "se poate" este in ultima instanta o chestiune de costuri.

Poate trebuie marita capacitatea, poate mai trebuie adaugate echipamente, dar in ziua de azi nici o cerere de acest gen nu este "imposibila din punct de vedere tehnic", DACA ai fondurile necesare.

Mie-mi vine greu sa cred ca toate comutatoarele RCS/RDS din provincie functioneaza la capacitatea maxima, dar explicatiile sunt oricum inutile atata vreme cat nu exista un dosar tehnic foarte precis care sa precizeze care sunt conditiile in care "se poate". Lipsa detaliilor de acest gen da loc de interpretari iar RCS-ul a profitat imediat”.

Nu in ultimul rand, Spinei aminteste ca ANRCTI a implementat deja o parte din strategia de tarifare "europeana" in zona operatorilor mobili, unde tarifele de interconectare au fost deja scazute, ca si cele de roaming.