Tiptil, in timp ce publicul casca gura la motiunea de cenzura sau la senzationalele fumigene lansate de Ciuvica, Securitatea (nu, nu „fosta Securitate”!) a mai obtinut o victorie zdrobitoare impotriva democratiei.

Senatul a votat, saptamana trecuta, statutul ofiterului de informatii, o lege care, in anul de gratie 2007, permite cadrelor din SRI sau SIE sa fie deasupra puterii judecatoresti si tolereaza mentinerea in aceste institutii a celor despre care CNSAS a stabilit ca au facut politie politica.

Un judecator poate decide arestarea unui angajat al serviciilor secrete, dar hotararea nu este pusa in practica decat cu acordul directorului institutiei.

Statutul ofera si o baza legala pentru ceea ce, oricum, banuiam cu totii: in randul politicienilor, ziaristilor, prelatilor sau judecatorilor pot fi infiltrati ofiteri sub acoperire. Serviciile vor putea utiliza, in continuare, firme-paravan.

In sfarsit, orice agent secret va putea intra oricand in casa dumneavoastra, fara mandat, pentru a inlatura un presupus pericol iminent pentru siguranta nationala.

Victoria zdrobitoare obtinuta de Securitate in Senat era previzibila. In primavara, proiectele de lege prin care serviciile speciale din Romania ar fi fost obligate sa functioneze in parametrii unei societati deschise au fost pur si simplu desfiintate de CSAT. Era exact perioada in care fostul functionar al Comitetului de Stat al Planificarii, Nicolae Vacaroiu, conducea Romania.

Printre sutele de amendamente propuse de CSAT, intr-un document de peste 450 de pagini era unul care ar fi limitat drastic controlul parlamentar asupra SRI. Parlamentarii urmau sa fie informati doar pe baza principiului „nevoii de a sti”, nefiind clar cine stabilea limitele acestui enunt.

In plus, CSAT dorea ca din comisiile de control sa faca parte doar deputati si senatori cu „ buna reputatie morala”. O ironie amara, daca ne gandim ca cel putin un colaborator al Securitatii, un fost „activist cu munca politica” si un afacerist dubios se prefac, acum, ca ar controla SRI.

La Senat, proiectul liberal a fost macelarit de o coalitie din care faceau parte parlamentari de toate culorile. Printre cei care si-au dovedit astfel atasamentul fata de Securitatea Romaniei - nimic surprinzator - senatoarea PNL Norica Nicolai.

S-a probat astfel ca naivii care au promovat si au sustinut varianta reformatoare a pachetului de legi privind siguranta nationala - Marius Oprea, Stejarel Olaru, George Scutaru sau Bogdan Olteanu - reprezinta o minoritate.

Imi aduc aminte ca, acum cativa ani, am citit ca Securitatea est-germana, STASI, controla atat de multi parlamentari vest-germani incat si-ar fi putut alcatui propriul grup in Bundestag.

Sunt destul de convins ca, in Romania, o coalitie a serviciilor si directiilor de informatii in care s-a rupt, dupa ‘89, Securitatea, ar putea incropi oricand o majoritate parlamentara, care sa sustina, eventual, un guvern de tehnocrati, de genul lui Daianu.

In fond, ne enerveaza politica externa a Rusiei, dar metodele prin care Putin isi controleaza tara... de ce nu?