Agentia Reuters analizeaza scenariile posibile legate de motiunea de cenzura impotriva Guvernul Tariceanu. Printre aceste scenarii se numara: guvernul de coalitie PD-PNL-PLD, cabinet de uniune nationala, alegeri anticipate sau actuala formula a unui guvern minoritar.

Daca motiunea de cenzura este adoptata:

  • Guvern de coalitie

    Cabinetul lui Tariceanu, care controleaza doar 20% din mandatele parlamentare, se va retrage iar presedintele Traian Basescu va nominaliza un nou premier.

    Basescu ar urma sa aleaga un candidat din PD, pentru a forma un Cabinet de coalitie PD- PNL- PLD.
    Un premier democrat, posibil fostul ministru de Interne Vasile Blaga, va trebui sa lupte pentru a obtine sustinere in Legislativul fragmentat, unde stanga controleaza o treime din locuri.

    Pe de alta parte, puternica formatiune PSD a spus ca are dreptul de a forma un nou guvern, condus de liderul sau, Mircea Geoana.
    Totusi analistii considera ca PSD ar prefera sa sustina un politician democrat pentru a evita alegeri anticipate in care ar putea pierde jumatate dintre mandate, din cauza nivelului lor scazut de popularitate.

  • Cabinet de uniune nationala

    Basescu a declarat ca daca planul sau privitor la un cabinet de coalitie nu este acceptat de Parlament, va propune formarea unui guvern de uniune nationala cu oficiali din toate partidele. Ideea a fost primita cu retinere de PSD.

  • Alegeri anticipate

    Romania va trebui sa organizeze alegeri inainte de data programata (sfarsitul lui 2008) daca un candidat pentru functia de premier nu va reusi in urma a doua incercari sa obtina sustinerea pentru Cabinetul sau. Totusi partidele politice, cu exceptia PD, care este foarte popular, ezita sa se prezinte in fata alegatorilor.

    Chiar si Basescu, care a sustinut mult timp alegerile anticipate, a declarat ca un calendar electoral aglomerat - cu scrutinul (25 noiembrie) si alegerile locale de anul viitor - ar face imposibila varianta alegerilor anticipate.

    Motiunea de cenzura este respinsa

  • Guvern minoritar

    Cabinetul Tariceanu va ramane probabil dependent de PSD pentru a conduce politicile, iar analistii spun ca eforturile din domeniul reformelor si absorbtiei fondurilor UE, precum si adoptarea la timp a bugetului pe 2008 ar fi puse in pericol.

    Geoana a declarat ca bugetul nu va fi votat si nici o lege nu va fi adoptata daca prioritatile PSD, printre care cresterea pensiilor de la 1 noiembrie, subventiile pentru fermieri si cresterea ajutorului pentru tinerele mame si a alocatiilor nu sunt respectate.