Deputatul PSD, Vasile Puscas, fost negociator sef al Romaniei cu Uniunea Europeana propune o actiune de control a Parlamentului asupra deciziilor Executivului pentru remedierea deficientelor din agricultura, relateaza NewsIn.

Puscas sugereaza ca incepand cu saptamana viitoare si pana in 9 noiembrie, data cand trebuie prezentata Comisiei Europene evaluarea situatiei din agricultura, comisia de afaceri europene a Parlamentului Romaniei si comisiile de agricultura ale celor doua camere sa initieze o actiune de control asupra Executivului dar si la nivelul autoritatilor regionale si locale.

Totodata si alte comisii parlamentare ar trebui sa faca evaluari saptamanale ale modului cum Guvernul, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, precum si autoritatile locale indeplinesc planul de actiune calendaristic de evitare a clauzei de salvgardare si pierderea unor sume importante destinate agricultorilor romani.

Deputatul PSD mai cere din partea Guvernului masuri urgente pentru a remedia "intarzierile, pierderile si riscurile nerealizarilor in domeniul agriculturii, dar si a fondurilor structurale" si ii critica pe ministrii agriculturii care au ascuns situatia reala din domeniul pe care l-au administrat.

Puscas sustine ca inca de la inceputul anului 2005 a semnalat periodic, atat prin intermediul interpelarilor parlamentare si a declaratiilor politice aspectele deficitare ale pregatirii interne pentru momentul aderarii. Social-democratul considera ca si Parlamentul ar trebui sa-si asume raspunderea nerealizarii unui control realist si eficient asupra activitatii Guvernului.

Romania are la dipozitie o luna pentru a corecta deficientele din sistemul de plati din agricultura, riscand, in caz contrar, sa se confrunte cu reducerea cu 25% a fondurilor europene pentru subventionarea acestui sector de activitate, a avertizat, in aceasta saptamana Comisia Europeana.