Norvegia va acorda Romaniei 100 de milioane de euro pentru proiecte in domeniul sanatatii, industriei si protectiei copilului, care trebuie intocmite pana in mai 2009. Suma este prevazuta in memorandumul dintre Guvernele Romaniei si Norvegiei semnat, miercuri, la Oslo, cu prilejul vizitei oficiale de doua zile a presedintelui Traian Basescu in capitala norvegiana, anunta NewsIn.

Memorandumul a fost semnat in cadrul intalnirii pe care seful statului roman a avut-o cu premierul norvegian Jens Stoltenberg.

Traian Basescu a anuntat ca cele 100 de milioane de euro vor fi cheltuite, in principal, in sanatate, pentru creararea de incubatoare pentru nou-nascuti, seful statului precizand ca va propune ca beneficiar spitalul din Covasna.

O parte din aceste fonduri va fi utilizata si pentru cresterea sustenabilitatii productiei industriale (in domeniile IT si al constructiilor de nave), pentru cresterea eficientei energetice, pentru scaderea emisiilor de gaze poluante dar si pentru protectia copilului, a precizat Traian Basescu.

Seful statului a mentionat ca Executivul Norvegiei nu se va limita doar la a pune la dispozitia Romaniei cele 100 de milioane de euro, ci va oferi si asistenta in pregatirea proiectelor prin compania Inovation Norway.

In plus, presedintele roman si premierul norvegian au semnat si un acord privind protectia sociala a marinarilor romani care se angajeaza pe navele comerciale norvegiene.

Traian Basescu a subliniat faptul ca, din discutiile pe care le-a avut cu primul ministru norvegian, a reiesit ca cele doua state au abordari foarte apropiate in problemele de maxima importanta in NATO si pentru securitatea regiunii, dar si in privinta protectiei mediului.

La randul sau, premierul norvegian a tinut sa aprecieze relatiile excelente dintre cele doua tari, partenere NATO, dar si partenere in spatiul economic european.

Traian Basescu mai are programate convorbiri cu Majestatea Sa, Harald al V-lea, Regele Norvegiei, cu presedintele Parlamentului si cu primarul orasului Oslo, dar se va intalni, de asemenea, si cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din aceasta tara.

Presedintele Romaniei va sustine o conferinta la Institutul Nobel pe tema ''Energia si regiunea Marii Negre'' si va avea o intalnire cu Asociatia Armatorilor Norvegieni.

Cu ocazia prezentei presedintelui Romaniei la Institutul Nobel, va avea loc lansarea unui volum de documente diplomatice referitoare la relatiile bilaterale, eveniment ce va marca aniversarea a 90 de ani de la stabilirea legaturilor diplomatice intre cele doua tari.