Duma de Stat a Rusiei a adoptat, miercuri, cu unanimitate de voturi, un proiect de lege initiat de presedintele Vladimir Putin, ce prevede suspendarea participarii Federatiei la Tratatul Fortelor Conventionale in Europa.

Acest fapt starneste, insa, ingrijorare in Occident.

Potrivit corespondentului Radio Romania Actualitati la Moscova, documentul va fi trimis, tot miercuri, spre aprobare Consiliului Federatiei, urmand sa intre in vigoare la data de 12 decembrie.

Presedintele Comitetului pentru probleme internationale al Dumei, Konstantin Kosaciov, a declarat ca Moscova a fost obligata sa ia aceasta decizie, pentru ca, spre deosebire de Rusia, NATO nu a ratificat varianta ajustata a tratatului.

El a precizat, insa, ca masura nu are un caracter agresiv, nu urmareste distrugerea tratatului si nu este ireversibila. Oficialii rusi spun ca moratoriul va putea fi anulat dupa ce toate statele NATO vor ratifica varianta ajustata a documentului.

Moscova mai invoca dezechilibrul militar creat de extinderea Aliantei, prezenta bazelor americane in Romania si Bulgaria si prezenta scutului american antiracheta in Europa.

Trataul Fortelor Conventionale din Europa, semnat intre NATO si Fostul Pact de la Varsovia, a fost adaptat la noile realitati in anul 1999, la Istanbul, insa varianta ajustata nu a fost ratificata decat de Rusia, Ucraina, Belarus si Kazakhstan.

NATO conditioneaza ratificarea tratatului ajustat de retragerea completa a fortelor ruse din Georgia si Transnistria, in timp ce Seful Statului Major Rus, generalul Iuri Baluievski, sustine ca ultima baza din Georgia va fi retrasa pana la sfarsitul acestui an, in vreme ce in Transnistria, Rusia nu mai are inca din 2001 forte conventionale, ci doar forte de mentinere a pacii si subunitati ce asigura paza depozitelor militare.