In Romania remarcam o preponderenta a plasamentelor in depozite, a caror pondere in PIB este de 16%. Dezvoltarea economica a Romaniei va conduce la o reducere a plasamentelor in depozite si la migrarea sumelor in alte active financiare. Pe termen mediu, fondurile de pensii vor avea o pondere importanta.

Piata fondurilor de investitii va atinge in urmatorii 3-5 ani o pondere de 1-2% din PIB, comparativ cu nivelul actual de 0,2%", a declarat Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management, in cadrul conferintelor finmedia.

El a apreciat ca piata fondurilor deschise de investitii va fi in valoare absoluta de 1-2 miliarde de euro, dupa intervalul de 3-5 ani.

Potrivit Raiffeisen Asset Management, valoarea activelor fondurilor deschise de investitii raportata la numarul de locuitori atinge 23.000 de euro in Franta, 1.350 de euro in Ungaria, 935 de euro - Cehia, 715 euro in Slovacia, 676 de euro in Polonia si numai 15 euro in Romania.

Daca in Romania fondurile mutuale reusesc sa atraga acum doar o foarte mica parte din activele financiare ale populatiei, pe termen mediu si lung situatia s-ar putea schimba. "Suntem optimisti cu privire la potentialul pietei fondurilor de investitii", a afirmat Ion.

Astfel, scaderea dobanzilor ar putea sa-i determine pe clientii traditionali ai depozitelor bancare sa caute randamente mai ridicate, cum sunt cele oferite de fondurile mutuale.

Integral in Romania libera