Un grup de cetateni din cartierul Floreasca a obtinut anularea in instanta a autorizatiei de construire pentru blocul de pe strada Ghita Padureanu nr. 4, care se ridica pe un spatiu verde dintre blocuri, la numai cativa metri de ferestrele lor. Autorizatia a fost emisa de Primaria sectorului 2, condusa de Neculai Ontanu, iar decizia, ce poate fi atacata cu recurs, a fost pronuntata de Tribunalul Bucuresti. Blocul este inaltat deja pana la etajul trei.

Str. Ghita Padureanu 4 - 2015-1.JPGFoto: Hotnews

Totodata, instanta a constatat si nelegalitatea Planului Urbanistic de Detaliu aprobat de Consiliul local sector 2, in baza caruia primaria a eliberat autorizatia de construire. HotNews.ro a scris despre caz inca din 2013, cand au inceput lucrarile.

"Instanta admite actiunile, astfel cum au fost modificate formulate de reclamantii Asociatiei de proprietari Bloc Ghita Padureanu nr. 2, Constantin Traian Gabriel, Patrascu Ioana, Georgescu Mihai Florin, Vacaru Elena si Corcodel Veronica impotriva paratilor Primarul sector 2, Primaria sector 2 Bucuresti, Consiliul Local sector 2 si Stefan Marius Razvan. Admite exceptia de nelegalitate invocata de reclamanti si constata nelegalitatea partiala a HCL Sector 2 Bucuresti nr. 14/2011 respectiv in ceea ce priveste pct 4 din anexa 1 la aceasta hotarare prin care a fost aprobat PUD aferent imobilului din str. Ghita Padureanu nr. 4 Bucuresti. Anuleaza autorizatia de construire nr. 675/82/P/19 decembrie 2012 emisa de Primarul sector 2 Bucuresti. Obliga paratii la plata catre reclamanti a sumei de 2058 lei cu titlu de cheltuieli de judecata constand in taxa de timbru si onorariu expert. Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare. Calea de atac se depune la sediul Tribunalului Bucuresti. Document: Hotarare 8782/2015 07.12.2015", se arata pe portalul instantelor de judecata.

Anterior, in 30.04.2013, Tribunalul Municipiului Bucuresti suspendase autorizatia de construire constatand indicii de nelegalitate a autorizatiei, decizia devenind definitiva in 2015. Desi solutia de suspendare era executorie, dezvoltatorul a construit nestingherit aproape 3 etaje fara sa fie deranjat de catre autoritatile competente (Inspectoratul de Stat in Constructii, Politia Locala), a declarat pentru HotNews.ro Traian Constantin, unul dintre proprietarii afectati de constructie.

"Sentinta data de Tribunalul Municipiului Bucuresti este o victorie importanta impotriva practicilor autoritatilor locale din zona Floreasca si o confirmare a faptului ca Justitia/judecatorii nu se lasa intimidati de dezvoltatorii imobiliari cu resurse consistente, cenzurand ilegalitatile autoritatilor locale. Aceasta victorie se datoreaza unor oameni inimosi care au avut curajul sa spuna ca "asa nu se mai poate" si care au crezut pana la capat ca pot sa demonstreze ilegalitatile autoritatilor locale. Este si un mesaj pentru toti cei care se confrunta cu acest tip de desconsiderare din partea autoritatilor: uniti, cu rabdare si perseverenta, se poate castiga. Autoritatile trebuie sa invete sa asculte de interesul general al cetatenilor, NU de interesul particular al unor persoane cu influenta financiara. Ca o consecinta a cazului Ghita Padureanu, incepand de anul trecut s-au pus bazele, la nivelul cartierului Floreasca, unei initiative civice - Grupul de Initiativa Civica Floreasca, ce doreste sa stopeze fenomenul de distrugere a spatiilor verzi dintre blocuri (https://grupulfloreasca.wordpress.com/ https://www.facebook.com/grupulfloreasca). Asteptam ca dupa aceasta solutie a Tribunalului Municipiului Bucuresti si Parchetul Sectorului 2 precum si D.N.A. (sesizate deja) sa-si faca datoria si sa atraga raspunderea penala a celor vinovati de aceste ilegalitati, certificate astazi si de Tribunalul Municipiului Bucuresti", a declarat pentru HotNews.ro Traian Constantin, unul dintre proprietarii afectati de blocul care rasare langa fereastra lor.

Acesta spune ca pe parcursul procesului, autoritatile locale - Primaria Sectorului 2, Politia Locala Sector 2, Inspectia de Stat in Constructii - "nu au sprijinit deloc comunitatea; din contra, nu au facut decat sa protejeze interesul dezvoltatorului in detrimentul interesului general si al locuitorilor invecinati neadministrand nicio amenda, sustinand pana in panzele albe ca totul este legal si incercand zadarnicirea procesului prin transmiterea trunchiata a documentelor de urbanism, fabricarea unor probe la limita legalitatii, totul pentru a permite construirea intre blocuri a unui imobil de 4 etaje - structura care deja a privat de lumina si spatiu verde locuitorii din zona".

In 2012, primaria sector 2 a dat autorizatie pentru construirea unei cladiri cu subsol, parter si trei etaje pe str. Ghita Padureanu nr. 4. Beneficiar: Stefan Marius Razvan. In 2013, terenul in suprafata de 280 metri patrati, un spatiu verde dintre blocuri potrivit Cadastrului Verde al municipiului Bucuresti, a fost defrisat fiind taiati doi tei, un salcam, un nuc, doi brazi, trei magnolii si mai multi trandafiri.

Spatiul verde de pe str. Ghita Padureanu nr. 4 inainte de defrisare

Spatiul verde de pe str. Ghita Padureanu nr. 4 dupa defrisare

Str. Ghita Padureanu nr. 4- in timpul lucrarilor

Str. Ghita Padureanu nr 4. - blocul a fost ridicat

Potrivit unui raspuns al Garzii de Mediu spatiul verde a fost defrisat fara toate avizele necesare. Tot in 2013 a inceput si construirea cladirii.

In 30.04.2013, Tribunalul Municipiului Bucuresti suspendase autorizatia de construire, insa lucrarile au continuat, potrivit vecinilor. Acum blocul este ridicat.