Aproape 80% din salciile energetice plantate in urma cu un an pe marginea unui drum din judetean din Arad pentru a preveni viscolirea soselei pe timp de iarna au fost distruse in timpul lucrarilor agricole fiind calcate cu utilaje si date cu erbicide. Cel putin asa sustine Consiliul Judetean Arad care a investit 500.000 de lei in proiect si care a depus acum plangere la Politie.

Salcii energetice distruse pe marginea unui drum judetean din AradFoto: CJ Arad

Circa 80 la suta din salciile plantate in decembrie 2013 pe marginea unui drum intens circulat, drumul judetean Semlac-Seintin-Nadlac, pentru a proteja soseaua de zapada viscolita au fost distruse in timpul lucrarilor agricole, relateaza Mediafax.

"In timpul lucrarilor agricole care au avut in 2014, salciile au fost calcate de utilaje sau erbicidate. Au fost compromise 80 la suta din plante, ceea ce inseamna o paguba de 400.000 de lei pentru Consiliul Judetean, care a investit 500.000 de lei in acest program", a declarat administratorul public al judetului Arad, Cristian Dragan.

El a precizat ca a fost depusa o plangere la Politie, prin care se cere identificarea proprietarilor terenurilor arabile pe marginea carora erau plantati butasii.

"Speram sa recuperam aceasta paguba importanta, iar la primavara sa putem replanta salciile pe marginea drumului", a mai spus Dragan.

Unii agricolturi spun ca plantele nu au fost de calitate si ca nu au crescut

Pe de alta parte, sunt agricultori care sustin ca vina nu le apartine, si ca plantele nu au fost de calitate. Unul dintre acestia este viceprimarul din Semlac, Vasile Cazacu, care da vina pe firma care a furnizat butasii, potrivit publicatiei locale arq.ro

"Daca pe 20 de kilometri nu a rasarit nimic, e clar ca nu agricultorii sunt de vina. Poate ca au mai distrus si ei, dar pentru mine e evident ca butasii nu au fost buni. Au fost cateva persoane care au plantat in ghivece acesti butasi si, cu toata protectia oferita, nu au crescut. Ar trebui sa fie trasa la raspundere firma care a furnizat plantele", a declarat viceprimarul.

Salciile energetice - parazapezi naturale ce pot fi recoltate si valorificate

Conducerea CJ Arad anunta, in decembrie 2013, ca a plantat salcii energetice pe o distanta de 20 de kilometri pe marginea drumului judetean Semlac-Seintin-Nadlac, scopul fiind atat crearea unei ¬perdele¬ de protectie impotriva zapezii viscolite, cat si valorificarea lemnului.

Presedintele CJ Arad, Nicolae Iotcu, spunea la vremea respectiva ca plantarea salciilor pe marginea drumurilor reprezinta o premiera nationala.

"Cresterea salciei energetice are loc intr-un ritm foarte rapid, ceea ce o face profitabila. De la butasii platati acum, de circa 25 de centimetri, planta va ajunge la o inaltime de aproximativ sapte metri in doi ani, cand va fi recoltata. Din calculele facute reiese ca din prima recolta ne putem amortiza investitia", declara Iotcu.

Specia de salcie a fost adusa din Suedia, iar autoritatile judetene spuneau ca lemnul rezultat are mare cautare pe piata, pentru ca are o putere calorica similara cu a gazului sau a carbunelui. O tona de lemn ar costa circa 50 de euro, iar pe un hectar se pot obtine, in medie, 40 de tone.

Pe cei 20 de kilometri de drum unde a fost creata prima "perdea" de protectie, suprafata plantata e de 76 de hectare, ceea ce inseamna ca s-ar fi putut produce 3.000 de tone de lemn, care ar fi valorat circa 150.000 de euro.

Consiliul Judetean nu renunta la program, iar urmatoarele plantari ar urma sa aiba loc pe drumurile Arad-Siria, Arad-Frumuseni-Lipova si Sambateni-Ghioroc, mai noteaza publicatia locala citata.