Primaria Constanta organizeaza in perioada 12-24 mai o campanie de strangere de semnataturi pentru a vedea daca cetatenii sunt de acord ca Primaria sa preia un nou pachet de actiuni la Potrul Constanta. Astfel, incepand de luni, in oras sunt amplasate 20 de corturi pentru strangerea de semnaturi, iar constantenii trebuie sa raspunda la urmatoarele intrebari: "Vrei mai multe actiuni in Portul Constanta?" si "Vrei scaderea facturii tale la energie termica?". Mai mult, intr-o scrisoare adresata cetatenilor, primarul Radu Mazare spune ca va scadea pretul la gigacalorie daca Primaria Constanta va avea mai multe actiuni la port. Asociatia "Constanta Ia Atitudine" acuza Primaria de ipocrizie si ca manipuleaza opinia publica prin felul in care au fost puse intrebarile.

Radu Mazare (foto arhiva)Foto: Agerpres

Punct de strans semnaturi

Punct de strans semnaturi

Foto: Hotnews

"Nu putem sa nu remarcam ipocrizia de care da dovada conducerea Primariei Constanta. Ii reamintim primarului Radu Mazare ca promitea, in campania electorala, "UN NOU CET, O GIGACALORIE MAI IEFTINA". Cum poate sa vina acum, la doi ani de la alegeri, sa ii intrebe pe constantenii daca vor scaderea facturii la energie termica? Acesta este principalul motiv pentru care a fost ales in functie. De asemenea, Asociatia Constanta Ia Atitudine (ACIA) remarca faptul ca oamenii nu sunt intrebati daca vor sa contribuie financiar la dezvoltarea portului Constanta, caci un actionar nu are numai beneficii, ci si obligatii", se arata in comunicatul trimis de Asociatia "Constanta ia Atitudine" .

Reprezentantii Asociatiei spun ca au identificat mai multe resurse financiare care pot fi folosite pentru a scadea factura la gigacalorie pentru toti constantenii. "Nu este nevoie decat de putina vointa din partea primarului si a consilierilor PSD, de reducerea contractelor cu firmele de casa ale primariei", a declarat Andrei Popescu, presedintele ACIA.

Reprezentantii Asociatiei spun ca municipiul Constanta are una dintre cele mai scumpe gigacalorii din tara, de doua ori mai scumpa decat in Bucurest, iar Constanta este singurul oras din Romania care nu subventioneaza gigacaloria, ci acorda subventii de incalzire celor mai sarace persoane, Radu Mazare reusind astfel sa-si tina captiv electoratul fidel.

Mai mult, reprezentantii spun ca multe dintre cele 20 de puncte pentru strangerea de semnaturi au fost sunt amplasate in cluburile de pensionari.

Cele 20 de puncte pentru strangerea de semnaturi sunt amplasate in urmatoarele locatii:

  •     Str. Rascoala din 1907 - Piata Unirii;
  •     Str. Eliberarii nr.8, bl.I - la  Clubul Pensionarilor;
  •     Str. Cismelei nr.16 - la Clubul Pensionarilor;
  •     Tomis II - str. Mircea cel Batrin nr.152, bl.MD12B - langa fostul Club al Pensionarilor ;
  •     Piata CET;
  •     B-dul 1 Mai Vechi (Poarta 6) - la Clubul Pensionarilor;
  •     B-dul Dezrobirii, nr.123, bl. IS - la Clubul Pensionarilor;
  •     Soseaua Mangaliei, nr.86  - la Clubul Pensionarilor;
  •     Duiliu Zamfirescu nr. 4 - la Clubul Pensionarilor;
  •     Piata Ciresica;
  •     Piata Brotacei;
  •     Piata Tomis III;
  •     Piata Grivitei;
  •     Piata Brick;
  •     CityMall;
  •     Doraly Mall;
  •     Marvimex;
  •     Hypermarket Carrefour;
  •     Hypermarket Real;
  •     La sediile Asociatiilor de Proprietari.

In urma cu cateva zile, Primarul Constantei, Radu Mazare, a pus pe site-ul Primariei Constanta o scrisoare deschisa in care le explica locuitorilor orasului de ce este necesar ca un nou pachet de actiuni la Portul Constanta sa treaca de la Ministerul Transporturilor la administratia locala.

documente

Scrisoare Radu Mazare

(12 Mai 2014) PDF, 62KB

"In aceste zile se poarta batalia finala pentru descentralizarea Companiei Nationale "Administratia Porturilor Maritime "Constanta . Incepand cu 2008, (in urma legii initiate de parlamentarii PSD), Primaria Municipiului Constanta detine 20% din actiunile Portului Constanta, Fondul Proprietatea de tine 20%, iar Guvernul Romaniei, prin Ministerul Transporturilor, are 60%. Intotdeauna am considerat ca locuitorii Constantei

sunt cei care au contribuit cel mai mult la construirea si dezvoltarea portului si cei care trebuie, prin autoritatea locala, sa detina cat mai multe actiuni ale acestuia. De altfel, in Europa, porturile de succes sunt detinute de comunitatile locale (Rotterdam-Olanda, Hamburg-Germania etc.). In 2013 am agreat cu premierul Victor Ponta ca Primaria Constanta sa primeasca de la stat inca 13 procente cu titlu gratuit, iar alte 14% din actiunile statului sa fie listate la Bursa. In acest fel, 33% va fi detinut de catre Primaria Constanta, 33%, de catre Ministerul Transporturilor, iar 34%, de catre privati. Fiind actiuni scoase pe Bursa, toate deciziile in cadrul Companiei Nationale "Administratia Porturilor Maritime " Constanta vor fi transparente. Din acel moment, nici un agent economic din port nu va mai putea scoate profituri de milioane de euro platind taxe de utilizare a terenului la valori infime, valabile cu 15 - 20 de ani in urma, asa cum se intampla acum", explica Radu Mazare cetatenilor.

Mazare spune ca el doreste o impulsionare a activitatii portuare, cresterea numarului de locuri de munca, a traficului de marfa, a investitiilor si implicit a profitului Companiei Nationale "Administratia

Porturilor Maritime Constanta.

"Stiu ca factura la energia termica este o mare apasare pentru bugetul familiei tale si tocmai de aceea am promis in campania electorala ca vom trece CET - ul la Primarie si vom gasi o solutie ca, pe langa subventia de caldura acordata, sa scadem si pretul gigacaloriei. Pentru ca, din pacate, procedura legala de transfer al CET -ului este inca una de durata, m-am gandit ca, incepand cu iarna 2014 - 2015, sa venim

si cu o alta solutie pentru a-si reduce factura la energia termica. Voi face astfel incat toti banii reveniti municipalitatii din profitul Companiei Nationale "Administratia Porturilor Maritime Constanta" sa fie dirija

ti pentru cresterea subventiei la energia termica. In acest fel, din calculele noastre preliminare, toti cei care primesc subventie la energia termica vor avea de platit, in iarna care vine, facturi cu 20-25% mai mici. In plus, vom creste si plafonul de venit pe membru de familie si vom mai elimina din restrictiile de acordare existente, in asa fel incat vom scadea factura cu 20% -25% pentru alte inca 25.000 -30.000 de familii care pana acum nu au primit subventie deloc", motiveaza Mazare.

Reprezentantii operatorilor portuari din Constanta au reactionat dur la intentia lui Mazare de a prelua portul si au amenintat cu mutarea afacerilor din Romania.

Presedintele Traian Basescu a avertizat pe 8 mai ca transferarea unei parti a actiunilor detinute de stat la Portul Constanta catre administratia locala este ilegala si a atras atentia functionarilor statului sa nu avizeze un proiect de hotarare pregatit de guvern in acest sens. Seful statului a prezentat, intr-o conferinta de presa, acest proiect de HG care s-ar afla, potrivit lui Basescu, pe circuitul de avizare.

Presedintele a caracterizat drept o "aventura" acest proiect prin care statul ar pierde pachetul majoritar la Portul Constanta. In prezent, a explicat Traian Basescu, statul detine 60% din actiuni, Consiliul Local 20%, iar Fondul Proprietatea alte 20%.

"Prin proiectul unei HG trimis spre avizare, Ponta vrea sa transfere catre clanul de la malul marii 13% din actiunile statului. Dl Mazare va detine 33%, Fondul Proprietatea 20% si statul pierde pachetul majoritar, ajungand la 47%", a sustinut Basescu.

El a precizat insa ca acest lucru "e interzis de lege", in conditiile in care Portul Constanta este declarat "infrastructura strategica".

"Tot prin legislatie se precizeaza doua lucruri fundamentale: nu exista transfer gratuit de actiuni, asa cum scrie in proiect, si nu se poate pierde pachetul majoritar de 51%", a continuat seful statului, inainte de a adauga: "Fac un apel public la cei ce trebuie sa avizeze hotararea: nu o luati ca amenintare, ii atentionez ca foarte probabil vor trebui sa raspunda in fata legii, riscul e foarte mare".

Acest risc este legat de faptul ca, ipotetic, Fondul Proprietatea "poate sa vanda cele 20% sau poate face o alianta cu cele 33% ale lui Mazare si sa puna statul in dificultate atunci cand are de derulat operatiuni strategice sau de securitate nationala".

"Va aduc aminte cum s-a pierdut ALRO, tot prin jocuri de actiuni, cand Ponta era seful Corpului de Control, cand ne-am trezit ca actiunile s-au adunat la un investitor rus care le-a luat aproape degeaba", a comentat Traian Basescu.

"Am atins acest subiect pentru a face un avertisment public la adresa celor care vor fi impinsi sa semneze - Ministerul Justitiei, Transporturile, Economia sau alte institutii: va asigur ca se va face urmatorul joc, vor fi delegati secretarii de stat, ministrii or sa fie plecati sau nu o sa aiba timp sa semneze. Dar ilegalitatea e majora si sfatul meu catre cei ce vor fi impinsi sa avizeze hotararea e sa nu o semneze, eventual sa-l lase pe Victor Viorel sa o semneze singur", a incheiat presedintele.

In prezent, statul detine 60% din actiunile APMC, 20% Fondul Proprietatea si 20% Consiliul Local Municipal Constanta.