Prefectul de Vrancea, Catalin Popescu, a cerut Primariei Focsani sa verifice cum s-a ajuns in situatia ca pe insignele impartite oamenilor la manifestarile de 1 Decembrie sa fie inversata ordinea culorilor tricolorului, primarul Decebal Bacinschi spunand ca a fost "un amanunt scapat din vedere", transmite Mediafax.

Focsanenii prezenti in Piata Unirii, de Ziua Nationala, au primit insigne pe care scria 1 Decembrie 2013 si pe care culorile tricolorului erau inversate, fiind asezate in ordinea albastru, rosu, galben, prefectul judetului cerand explicatii Primariei Focsani, cea care a comandat cocardele pentru 1 Decembrie.

"Avand in vedere implicatiile deosebite pe care le presupune o asemenea eroare, va adresam rugamintea sa dispuneti verificarile necesare in vederea stabilirii cauzelor care au produs acest incident. In virtutea prerogativelor ce revin prefectului referitoare la aplicarea si respectarea Constitutiei, a legilor, a ordonantelor si a hotararilor Guvernului, a celorlalte acte normative, vor fi intreprinse masurile care se impun", se arata intr-o adresa transmisa Primariei, luni, de catre prefectul Catalin Popescu.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Primariei Focsani, Dan Cazaciuc, a spus ca autoritatile nu au avut timp sa verifice cocardele si ca nu si-au imaginat ca firma producatoare ar putea gresi culorile tricolorului.

"Pe de o parte, firma a realizat in mod eronat bulinele autocolante, amestecand culorile, dar a fost si greseala noastra, pentru ca din cauza lipsei de timp, intrucat au fost comandate si livrate tarziu, nu am apucat sa ne uitam pe ele inainte de a le imparti. Nu mi-am imaginat ca cineva ar putea gresi un tricolor, un lucru atat de simplu", a declarat Dan Cazaciuc.

Contactat, marti, de Mediafax, primarul Focsaniului, Decebal Bacinschi, a spus: "Se mai intampla, a fost o greseala, un amanunt care a fost scapat din vedere, dar cand a fost observat s-a oprit impartirea cocardelor".

Pentru 1 Decembrie, Primaria Focsani a comandat 2.000 de buline autocolante, cu pretul de 0,4 lei bucata si 1.000 de stegulete tricolore, la 1 leu bucata. Pe bulinele autocolante care au fost lipite in pieptul participantilor la manifestarile de 1 Decembrie au fost incurcate culorile tricolorului, eroarea fiind sesizata dupa ce fusesera distribuite jumatate dintre cocarde. Dupa descoperirea greselii, cocardele au fost retrase.

Cocardele au fost realizate de catre de o firma de publicitate din Focsani cu care Primaria a mai colaborat, autoritatile locale spunand ca din cauza acestei greseli firma nu isi va primi banii.