Cu toate ca statul a platit circa 2 miliarde de lei in ultimele doua luni catre sistemul de sanatate - 1,1 miliarde pentru farmacii si aproximativ 800 milioane lei catre spitale, sanatatea "este o industrie complicata si in interiorul sau trebuie facute reforme pentru ca altfel putem sa dublam banii de acum si tot vom avea arierate", a declarat Alexandra Gatej, consilier prezidential, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI realizata de Dan Tapalaga. Aceasta a mentionat faptul ca "sunt tari precum Spania spre exemplu unde este interzisa relatia intre compania de medicamente si doctor pentru a nu duce la promovarea unor medicamente ale companiei respective".

UPDATE Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara, 1 noiembrie, la TVR, citat de Adevarul.ro: "Am platit doua miliarde de lei la bugetul de stat pentru sanatate si a aparut alt deficit de 1,5 miliarde de lei pe care am refuzat sa-l platim pana la clarificarea situatiei".

Principalele declaratii din interviul acordat de catre Alexandra Gatej HotNews.ro, legate de sistemul de sanatate:

  • Existenta arieratelor reprezinta clar o lipsa de disciplina financiara atat a statului roman cat si a operatorilor economici. Atata timp cat exista datorii pe care nu ti le platesti este clar ca undeva nu ti-ai gestionat bine resursele. Ele sunt o problema, asa cum a fost evidentiat si in discutiile cu fondul, o problema reala care impiedica si lichiditatea in piata si repornirea unor lucrari si poate chiar noi locuri de munca, in mod clar - creeaza un blocaj la nivelul companiilor care au de primit bani de la stat.
  • In lunile septembrie si octombrie s-au facut plati de 1,1 miliarde de lei catre farmacii si 800 milioane catre spitale si ma astept ca acele semne pe care le vad in oras la unele farmacii sa dispara, de vreme ce acesti bani au fost livrati catre sistemul de sanatate - al farmaciilor, in special. Totusi, acesti 1,1 miliarde lei trebuie sa se vada in plati catre farmacii, pentru ca totusi banii au fost dati. Puteti pune la cap cele doua, stiind ca s-au platit 1,1 miliarde - sa vedeti daca banii chiar au ajuns la farmacii.
  • Problema in sistemul de sanatate este insa una mai mare decat suma aceasta de bani si aici cred ca trebuie sa ne concentram. Din 2000 si pana in prezent, cred ca de 5 ori a crescut suma alocata sanatatii si noi tot continuam sa avem - nu numai arierate, dar gauri mari in sistemul de sanatate. Adica populatia Romaniei este tot mai bolnava? Adica noi, numeric vorbind, ne imbolnavim cu o rata de crestere care sa justifice cresterea acestor fonduri? Si tot in situatia de a avea servicii medicale de proasta calitate suntem?
  • Adica, este clar ca acest sistem este supradimensionat, avem cel mai mare numar de spitale din Europa si trebuie sa ne intrebam daca in toate din acestea un om este tratat cum trebuie, daca avem resurse si daca intr-adevar ne trebuie aceste spitale.
  • Sistemul de sanatate, din experienta mea de manager este cel mai complicat dintre cele cu care m-am confruntat. El are nu numai componente economice, cat mai ales sociale, si pe fiecare bucata din lant, spre deosebire de alte industrii, sunt interese divergente.
  • In industria farmaceutica, de exemplu, exista producatori de medicamente originale care au tot interesul sa impinga medicamentele originale, scumpe, pe piata; apoi exista companii de medicamente generice care stiu ca in vreme de criza statul nu are bani sa plateasca o asemenea nota de plata a medicamentelor originale si incearca sa le compenseze prin introducerea pe scara larga a genericelor. Asadar, in productie, intre producatori exista interese divergente. Si apoi, pe tot lantul.
  • Ar trebui reglata relatia dintre producatorul de farmaceutice si medic ... Sunt tari precum Spania unde este interzisa relatia intre compania de medicamente si doctor pentru a nu duce la promovarea unor medicamente ale companiei respective. Adica, pentru o transparentizare mai mare, se poate merge pana la extreme de felul acesta. Este o industrie complicata si in interiorul sau trebuie facute reforme, pentru ca altfel, putem sa dublam banii de acum si tot vom avea arierate.
  • Companiile de stat sunt o problema mult mai mare decat datoriile lor, fiindca acestea vor continua sa ramana o piatra de moara in dezvoltarea economiei romanesti atata vreme cat nu vor produce profit. Ca exemplu, CFR sau companiile din energie, unde statul este actionar. Aici, ori restructuram, ori privatizam, ori inchidem - in orice caz trebuie sa luam niste directii clare de actiune, pentru ca nu se mai poate asa. Acestea sunt gauri negre...

Asculta varianta integrala AUDIO:

Descarca fisierul audio in format MP3

Istoricul platii arieratelor catre sistemul de sanatate, in cadrul acordului cu FMI:

Pentru eliberarea transei anterioare de fonduri, la finalul misiunii de evaluare din luna august, FMI a pus conditia platii unei sume de 2 miliarde lei pentru acoperirea datoriilor catre mediul privat, mai ales catre sistemul de sanatate.

La inceputul actualei misiuni de evaluare (luna octombrie) Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI a declarat pentru HotNews.ro ca aceste 2 miliarde de lei au fost platite dar volumul arieratelor este inca ridicat si ca ii va fi foarte greu sa sustina pentru a sasea oara in boardul Fondului o derogare de la aceeasi masura. "A existat un sprijin din partea directorului executiv avand in vedere ca am compensat cu acele plati de 2 miliarde lei catre sectorul de sanatate dar imi va fi foarte greu sa sustin din nou. Stocul este inca important, de nivelul mai multor miliarde de lei deci este nevoie de o vointa puternica pentru a reduce acest volum al arieratelor".