Presedintele Traian Basescu i-a trimis o scrisoare premierului Tariceanu prin care il invita la Cotroceni, simbata, 1 martie, pentru consultari cu privire la postul vacant de la Ministerul Justitiei. Interimatul lui Teodor Melescanu expira simbata, iar pina in acest moment premierul nu a trimis la Presedintie propunerea de numire a unui ministru. Varujan Vosganian a declarat ca aceasta propunere ar putea sosi vineri, iar surse din PNL afirma ca se va merge pe varianta prelungirii interimatului cu inca 45 de zile. Teodor Melescanu nu accepta sa demisioneze de la Aparare. Premierul a primit scrisoarea si va formula un raspuns.

Traian Basescu ii atrage atentia lui Calin Popescu Tariceanu ca interimatul "constitutional" de 45 de zile a fost depasit si ca postul vacant de la Ministerul Justitiei trebuie ocupat.

" Va propun ca miine, 1 martie 2008, ora 13.00 sa ne intilnim la Palatul Cotroceni pentru a ne consulta cu privire la solutiile si propunerile pe care le aveti pentru postul vacant de la Ministerul Justitiei", spune presedintele in scrisoarea remisa premierului.

Basescu mai afirma ca noul ministru "trebuie sa raspunda inaltelor exigente ale demnitatii publice de ministru dintr-un stat membru al Uniunii Europene si criteriilor impuse de Curtea Constitutionala prin Decizia nr. 356/2007". Motivul invocat de presedinte se refera la obligatia constitutionala a sefului statului de a veghea la buna functionare a institutiilor publice.

Purtatorul de cuvint al premierului a declarat ca scrisoarea a ajuns la Palatul Victoria si Calin Popescu Tariceanu o sa formuleze un raspuns.

Decizia Curtii Constitutionale a fost publicata acum zece zile in Monitorul Oficial, dar premierul nu a trimis pina la aceasta data o propunere de ministru al Justitiei.

Reticenta lui Tariceanu deriva din faptul ca presedintele si-a exprimat dezacordul fata de rocada propusa, aceea ca Melescanu sa demisioneze de la Aparare si sa preia Justitia, iar la Aparare sa vina Radu Stroe, sugerind ca nu va aviza revocarea lui Melescanu din functie. Un alt motiv al lui Tariceanu se refera la refuzul lui Melescanu de a demisiona de la Aparare.

Vineri, Varujan Vosganian a declarat ca in cursul acestei zile premierul ar putea trimite la Cotroceni propunerea de numire, dar a refuzat sa spuna daca este vorba tot despre Teodor Melescanu sau despre o alta persoana.

Surse liberale sustin ca ipoteza cea mai plauzibila este aceea a prelungirii cu inca 45 de zile a interimatului lui Melescanu, deoarce PNL nu are o solutie de rezerva. Diferite nume au fost vehiculate de presa ca posibili inlocuitori, incepind cu Renate Weber si Gheorghe Mocuta, secretar de stat in MJ, si terminind cu Dragos Ujeniuc, recent reintors in PNL, dupa ce se inscrisese in PD-L.