Numărul spitalizărilor s-a prăbușit la jumătate față de anul 2019. Peste jumătate dintre bolnavii cronici din România consideră că pandemia a avut un impact negativ asupra îngrijirii medicale, iar afecțiunea de care suferă s-a agravat

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 16 octombrie 2020, 11:05 Actualitate | Sanatate


Pacient in Romania
Foto: Agerpres
​Peste jumătate (51%) dintre bolnavii cronici din România consideră că pandemia de coronavirus a avut un impact negativ asupra calității îngrijirilor medicale primite, iar numărul total al spitalizărilor la nivel național s-a prăbușit dramatic în perioada martie – august 2020: cu 48% mai puține decât în perioada similară din 2019, arată raportul "Impactul pandemiei COVID-19 asupra accesului bolnavilor cronici la servicii medicale în România", realizat de Observatorul Român de Sănătate. Efectul va fi deteriorarea stării de sănătate a bolnavilor cronici și creșterea presiunii asupra unui sistem medical deja suprasolicitat. În plus, dintre spitalele desemnate COVID-19 (de fază I, fază II sau de suport), două treimi au acreditări de categorii inferioare, ceea ce nu garantează obținerea celor mai bune rezultate în tratarea pacienților COVID-19, atrage atenția Observatorul Român de Sănătate.

Numărul internărilor la nivel național s-a prăbușit dramatic începând cu aprilie 2020, când s-au înregistrat cu 70% mai puține spitalizări decât în perioada similară a anului anterior. Scăderea s-a mai redus în perioada iunie – august 2020, dar rămâne înjumătățită față de anul precedent.


În plus, dintre spitalele desemnate COVID-19 (de fază I, fază II sau de suport), două treimi au acreditări de categorii inferioare, ceea ce nu garantează obținerea celor mai bune rezultate în tratarea pacienților COVID-19, se mai arată în raportul Observatorului Român de Sănătate.

Numărul bolnavilor cronici care ajung la spital a scăzut dramatic. Cum a scăzut numărul spitalizărilor pe fiecare patologie importantă


Cel mai important impact negativ se înregistrează pentru spitalizările bolnavilor HIV/SIDA și pentru spitalizările bolnavilor de diabet.

Cel mai redus impact negativ se înregistrează pentru spitalizările din aria oncologiei, dar trebuie subliniat că în acest caz, dat fiind riscul vital major al acestei categorii de boli, scăderile înregistrate (între -35% în iulie și -61% în aprilie) sunt foarte îngrijorătoare.


O reducere mai moderată a spitalizărilor s-a înregistrat și pentru tuberculoză, dar din nou trebuie subliniată importanța administrării regulate a tratamentului în această patologie astfel că scăderile înregistrate (între -34% în iulie și -61% în mai) sunt de natură să trezească îngrijorări.

Scăderea numărului de internări pe fiecare boală cronică importantă:

 • Scădere cu 80% a numărului de internări pentru bolnavii HIV/SIDA. O treime din bolnavii HIV chestionați afirmă că pandemia a afectat negativ calitatea serviciilor medicale primite.
 • Scădere cu 67% a numărului de internări pentru bolnavii de diabet. O treime din bolnavii cu diabet chestionați afirmă că pandemia a afectat negativ calitatea serviciilor medicale.
 • Scădere cu 57% a numărului de internări pentru bolnavii de scleroză multiplă. Trei sferturi din bolnavii chestionați afirmă că pandemia a afectat negativ serviciile medicale.
 • Scădere cu 50% a numărului de internări pentru bolnavii de tuberculoză.
 • Scădere cu 46% a numărului de internări pentru bolnavii cu afecțiuni oncologice.


Peste jumătate (51,4%) dintre bolnavii care au perceput ca negativ impactul pandemiei asupra serviciilor medicale primite consideră că afecțiunea cronică de care suferă s-a agravat în perioada pandemiei, iar peste trei sferturi (77,5%) afirmă că au în continuare dificultăți în a accesa serviciile medicale de care au nevoie.

Lipsa medicamentelor, o problemă frecvent mediatizată, a afectat 30% dintre bolnavii cronici chestionați. Medicamentele cel mai frecvent invocate ca având probleme de disponibilitate sunt levotiroxina, sub denumirea comercială Euthyrox (medicament esențial întratarea bolilor tiroidiene), și hidroxiclorochină (medicament esențial pentru tratarea unor afecțiuni autoimune). Lipsa ambelor substanțe medicamentoase a fost declanșată sau agravată de apariția pandemiei COVID-19.

Institutul Matei Balș (spital COVID fază I) și Spitalul Colentina (spital suport COVID), ambele din București, se numără printre cele mai afectate spitale publice, cu reduceri considerabile (- 90%) a numărului de internări în perioada martie – august 2020, față de perioada similară a anului anterior.

Spitalele non-COVID înregistrează și ele reduceri majore ale activității: scăderi între -35% și -79% pentru Institutul Clinic Fundeni, care înregistrează reduceri semnificative inclusiv în numărul intervențiilor chirurgicale pentru pacienții oncologici, între -21% și -68% pentru Spitalul Județean de Urgență Cluj și între -56% și -79% pentru Spitalul Județean de Urgență Iași.

Medicii de familie confirmă situația dificilă: peste trei sferturi dintre cei chestionați (82%) consideră că pandemia a avut un efect negativ asupra accesului bolnavilor cronici la servicii medicale.

Acestea sunt principalele concluzii ale primului studiu detaliat cu privire la "Impactul pandemiei COVID-19 asupra accesului bolnavilor cronici la servicii medicale în România", studiu realizat de Observatorul Român de Sănătate în colaborare cu Fundația Romanian Angel Appeal.

Activitatea spitalelor s-a prăbușit dramatic începând din luna aprilie


Activitatea spitalelor din România, în perioada martie – august 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, a înregistrat o scădere considerabilă. Scăderea a fost inițial moderată în luna martie 2020, pe fondul instalării stării de urgență în data de 16 martie și pe fondul restricțiilor cu privire la internări și activitatea din ambulatorii impuse prin ordin al ministrului sănătății.

Începând cu luna aprilie 2020 se înregistrează o prăbușire dramatică a activității spitalelor comparativ cu luna omoloagă din 2019, urmată de o revenire ușoară în lunile mai și iunie, însă departe de a se apropia de nivelul din anul anterior chiar și în luna august 2020. Pentru lunile iulie și august 2020, activitatea spitalelor din România pare a se stabiliza la un nivel cu 40% mai redus față de lunile similare din 2019.


Cu toate că nu există o delimitare absolută între îngrijirile dedicate cazurilor acute și cele dedicate cazurilor cronice, existând numeroase cazuri de acutizări ale unor boli cronice, se poate constata că secțiile dedicate bolnavilor cronici au înregistrat o scădere semnificativ mai mare a activității comparativ cu secțiile dedicate patologiilor acute.

Această diferență este explicabilă într-o anumită măsură din perspectiva riscului vital și a imposibilității de temporizare a unor patologii acute, mai ales în prima parte a pandemiei. Cu toate acestea, diferența se păstrează și în vara anului 2020.


Pentru particularizarea analizei în funcție de tipul spitalului, Observatorul Român de Sănătate a analizat activitatea a 10 spitale din patru centre universitare mari, spitale aparținând tuturor categoriilor de spitale COVID-19, cât și spitale non-COVID. În analiză au fost incluse spitale diverse din punct de vedere al patologiilor tratate (spitale de acuți, spitale de cronici), al categoriei de vârstă tratate (spitale de adulți, spitale de copii), dar și cele mai importante centre din țară pentru tratarea HIV și a tuberculozei.

Spitalul Clinic Colentina din București este unul dintre cele mai importante centre pentru pacienții cronici din întreaga țară. Fiind transformat în spital de suport pentru gestionarea COVID-19, acesta a externat majoritatea pacienților și a fost dedicat aproape exclusiv tratării pacienților infectați cu noul coronavirus.Scăderea de peste 90% a spitalizărilor în luna aprilie 2020 față de aprilie 2019 se menține și pentru restul perioadei analizate. Nu este clar unde și cum au fost redirecționați miile de pacienți care apelau la serviciile medicale ale acestui spital în fiecare lună.

Un alt centru indispensabil pentru pacienții cronici din întreaga țară este Institutul Clinic Fundeni din București. Cu toate că acesta nu a fost inclus în lista spitalelor desemnate COVID-19, gradul de scădere al activității este unul considerabil, în special în primele luni ale pandemiei și cu o revenire modestă în iulie-august.

Un exemplu dramatic de scădere al activității este Institutul Național de Boli Infecțioase "Matei Balș" din București. Comparativ cu anul 2019, acesta înregistrează scăderi lunare ale activității de peste 95%, scăderi care se păstrează și în lunile recente. De menționat că acest spital este cel mai important centru pentru pacienții infectați cu HIV din România, dar și pentru alte boli cronice complicate precum hepatitele.


Există totuși și exemple mai puțin dramatice de spitale implicate în gestionarea COVID-10. Cu toate că a fost desemnat spital de fază II, Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din București a reușit să își păstreze activitatea la un nivel peste media națională din timpul pandemiei, înregistrând scăderi ale spitalizărilor de 30% în perioada iunie – august 2020. Cu toate acestea, reducerea spitalizărilor pe perioada stării de urgență a fost pronunțată, înregistrându-se cu 900 de pacienți mai puțini decât în perioada similară a anului precedent.


Prin compararea activităților unui spital dedicat COVID-19 și a unui spital non-COVID din centrele universitare Cluj, Iași și Timișoara, se observă că nu există o corelație clară între dimensiunea variației activității spitalicești și încadrarea spitalului drept COVID sau non-COVID.

De exemplu, în Iași spitalele prezintă scăderi similare ale activității indiferent că sunt alocate sau nu COVID. În Timișoara, spitalul non-COVID înregistrează paradoxal scăderi ale activității semnificativ mai mari decât spitalul dedicat COVID-19. În Cluj se prezintă o situație particulară, neputând fi identificat un tipar între cele două spitale comparate.

Analizând comparativ numărul de coduri DRG diferite înregistrate de spitale în lunile corespunzătoare din anul 2019 și anul 2020 se poate evidenția diversitatea patologiilor tratate de fiecare spital în parte. Pentru spitalele din București a căror activitate a fost analizată, există o corelație între gradul scăderii activității și gradul scăderii diversității patologiilor tratate.


Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" prezintă cea mai mică scădere a diversității patologiilor tratate, dintre toate spitalele incluse în analiză.

Din analiza activității celor 10 spitale, realizată de Observatorul Român de Sănătate, se poate concluziona că includerea în lista spitalelor dedicate COVID-19, în special pentru spitalele de fază I și II, a avut un impact dramatic asupra activității obișnuite a spitalelor.

În același timp, activitatea din spitalele non-COVID a fost influențată negativ atât de restricțiile impuse prin instalarea stării de urgență, cât și de restricțiile asupra internărilor și activității din ambulatorii impuse prin ordin al ministrului sănătății.

Variațiile scăderii activității din cadrul spitalelor aflate în aceeași categorie, COVID sau non-COVID, pot exista și din motive precum:
 • Tipul de patologii tratate de spital (acute/cronice);
 • Categoria de vârstă a pacienților spitalului (părinții pot fi mai reticenți în a-și duce copilul la spital, vârstnicii pot fi mai temători în a se expune la noul coronavirus în timp ce tinerii și adulții fără comorbidități pot trece mai ușor peste această teamă);
 • Situația epidemiologică de la nivel local;
 • Capacitatea managementului spitalului de a gestiona pandemia
Analiza gradului de scădere a activității pentru trimestrul 2 al anului curent față de trimestrul 2 al anului precedent pentru cele mai mari 5 spitale publice non-COVID și cele mai mari 5 clinici private non-COVID din centre universitare evidențiază o diferență notabilă între sectorul public și cel privat din punct de vedere al impactului negativ al pandemiei COVID-19 asupra activității spitalicești. Spitalele private analizate au experimentat scăderi ale activității spitalicești de două ori mai mici decât cele publice.Autoritățile trebuie să găsească soluții pentru bolnavii cronici


Este necesar ca autoritățile centrale și locale din România să găsească soluții mai eficiente pentru a asigura continuitatea îngrijirilor medicale pentru bolnavii cronici în condițiile pandemiei COVID-19. În caz contrar, impactul negativ asupra bolnavilor cronici va fi considerabil: deteriorarea stării lor de sănătate însoțită de creșterea consecutivă a presiunii asupra unui sistem medical deja suprasolicitat.

O treime dintre bolnavii cu HIV/SIDA chestionați afirmă că pandemia a afectat negativ calitatea serviciilor medicale primite. Scăderea numărului de internări pentru bolnavii HIV/SIDA este cea mai pronunțată dintre cele analizate: - 80% în martie – august 2020 față de perioada similară a anului precedent.

Numărul de internări pentru bolnavii cu afecțiuni oncologice a scăzut cu 46%, existând situații (cazul Institutului Fundeni) unde numărul intervențiilor chirurgicale pentru pacienții oncologici s-a redus cu 80% în aprilie 2020 față de anul precedent, rămânând în continuare la nivele mult mai scăzute în prezent față de perioada similară din 2019 (-36% în septembrie 2020 față de septembrie 2019).

Trei sferturi dintre bolnavii cu scleroză multiplă afirmă că pandemia a afectat negativ calitatea serviciilor medicale primite. Numărul de internări pentru acești bolnavi a scăzut cu 57% în perioada martie – august 2020 față de perioada similară din 2019. Un impact sever au resimțit și bolnavii de diabet sau tuberculoză.

Reducerea spitalizărilor în spitalele publice non-COVID este mai severă decât în spitalele private non-COVID.

Motivele cele mai frecvent invocate de persoanele cu boli cronice drept cauză pentru reducerea calității serviciilor medicale în perioada martie – august 2020 sunt: blocarea accesului la spitalul unde obișnuia să meargă prin transformarea acestuia în spital COVID, restricțiile de circulație impuse și absența medicamentelor necesare. O treime dintre bolnavii cronici chestionați au avut dificultăți în a găsi medicamentele de care au nevoie.

În privința serviciilor de telemedicină, peste trei sferturi dintre medicii de familie chestionați afirmă că au folosit telemedicina, dar peste jumătate dintre bolnavii cronici chestionați afirmă că nu au utilizat astfel de servicii. Raluca Zoițanu, medic de familie și președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de familie, explică încă că pacienții cu boli cronici reprezintă doar o parte dintre pacienții pe care îi îngrijesc medicii de familie. Cele mai multe consultații la distanță sunt acordate pacienților tineri și pentru copii, potrivit medicului Raluca Zoițanu. "În cabinet sunt acordate în plus unele consultații pentru alte probleme de sănătate, de scurtă durată (acute, subacute), nu cronice", spune medicul Raluca Zoițanu.

În analiză au fost incluse date cu privire la serviciile spitalicești oferite bolnavilor cu cancer, diabet, tuberculoză, HIV/SIDA și scleroză multiplă la nivel național. În plus, a fost analizată în detaliu activitatea a 10 spitale din București, Cluj, Iași și Timișoara. 235 de persoane cu boli cronice și 250 de medici de familie din România au răspuns unor chestionare de evaluare amănunțite.

Raportul "Impactul pandemiei COVID-19 asupra accesului bolnavilor cronici la servicii medicale în România", realizat de Observatorul Român de Sănătate, poate fi consultat integral in documentul atașat.

Observatorul Român de Sănătate este un ONG care își propune să contribuie la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România prin desfăşurarea de studii de cercetare privind performanța politicilor si a serviciilor de sănătate. Președintele Observatorului Român de Sănătate este Vlad Mixich, expert în politici de sănătate și membru în conducerea Alianței Europene de Sănătate Publică. Echipa completă a Observatorului Român de Sănătate aici.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4460 vizualizari

 • +6 (18 voturi)    
  Ce surpriza... (Vineri, 16 octombrie 2020, 11:08)

  Luk [utilizator]

  .
  • +7 (11 voturi)    
   Si totusi (Vineri, 16 octombrie 2020, 11:37)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Mortalitatea in primele 6 luni a fost mai mica decat in 2019 .
   Ce concluzie tragi de aici ?
   • +6 (8 voturi)    
    Nu se poate trage nicio concluzie (Vineri, 16 octombrie 2020, 12:21)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui gamma

    Se poate analiza in continuare.
    • +12 (12 voturi)    
     As trage vreo doua (Vineri, 16 octombrie 2020, 16:00)

     copci [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     Pandemia nu e asa periculoasa, lucru aratat oricum si de numarul de decese de COVID-19 raportat oficial, nesemnificativ fata de numarul total de decese. Abia acum avem 70 de decese undeva la 10% din totalul deceselor zilnice din Romania.
     Legat de spitale, concluzia e simpla. Spitalele romanesti nu fac preventie, ele doar salveaza vieti la accidente sau lucruri de genul asta etc.Asa ca oamenii nu mor, in general, daca nu mai merg la medic, pentru ca oricum mergeau degeaba.
     • -1 (5 voturi)    
      Atentie (Sâmbătă, 17 octombrie 2020, 9:02)

      gamma [utilizator] i-a raspuns lui copci

      Nu e asa periculoasa daca ai lockdown si ce am avut noi in primavara . Acum a ajuns la 10% din mortii zilnici din Romania .
      Cunoscand ca virusul are R peste 2 in libertate poti calcula care este nr maxim de morti pe zi pt o populatie de 20 milioane ?.
    • +2 (4 voturi)    
     in sistemul medical (Vineri, 16 octombrie 2020, 18:07)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     Au intrat mai multi bani sau la nivelul lui 2019 pentru medicamente si alte consumabile in alte directii decat cele necesare pentru covid-19???

     Cate masti au fost platite de statul roman si unde s-au distribuit ele pana acum??? - asta este din alta ordine de idei

     Stiu un exemplu clar in care actualul ministru al sanatatii si ceilalti oficiali nu au reusit sa gestioneze lipsa unui medicament... Si cred ca nu este un caz singular. Nu cred ca a fost invocata lipsa resurselor financiare...

     Ce avem?
     Un prost management medical la nivel national si inclin sa cred ca in marea majoritate a spitalelor si a DSP-urilor.

     Lipsesc medicamente si nimeni nu prea face nimic - este ca si cum nu iti pasa de suferinta celui de langa tine.. Tristete mare! Noroc ca si aici se manifesta initiativa privata...

     Prea putini oameni se ingrijesc de sanatatea lor - preventiv - si asta chiar dupa ce s-a vazut ce inseamna sa te "bucuri" de comorbiditati... Ma uit si nu imi vine sa cred ca cunostiintele mele inca nu realizeaza ca ar trebui sa se ingrijeasca mai mult de propria lor persoana -se neglijeaza sau sunt prea comozi si asta probabil ca ii va costa.

     si as mai scrie ceva care poate nu va place: de ce avem nevoie de asa de multe spitale si sectii si specializari cand nevoile sunt in alta parte, pe alte specializari??? Nu este mai bine sa ne preocupam de preventie??? Alimentatie sanatoasa, ritm de viata sanatos, echilibru emotional si fizic ??? Sunt companii private care incurajeaza aceasta transformare si lucrurile se vad cu ochiul liber...Bine ar fi ca macar sa incercam ...
     • 0 (0 voturi)    
      ei, si tu (Sâmbătă, 17 octombrie 2020, 17:55)

      srpc [utilizator] i-a raspuns lui ..13

      tefelistii urlau "vrem spitale, nu catedrale", in loc de "vrem sa putem duce o viata sanatoasa, fara stres si poluare"
   • +11 (19 voturi)    
    Concluzia e simpla (Vineri, 16 octombrie 2020, 12:46)

    sentenced [utilizator] i-a raspuns lui gamma

    Nu traim o pandemie reala, ci una fabricata.
    Intr-o pandemie reala excesul de decese e vizibil de pe Luna.
    Noi traim prima "pandemie" fara exces de decese din istorie.
   • +2 (14 voturi)    
    Una singura (Vineri, 16 octombrie 2020, 12:51)

    shobolanul de santina [utilizator] i-a raspuns lui gamma

    COVID e doar o gripa.
    • +3 (7 voturi)    
     Sunt curios (Vineri, 16 octombrie 2020, 14:22)

     shobolanul de santina [utilizator] i-a raspuns lui shobolanul de santina

     De ce am luat un minus? Cel care mi-a dat minusul considera ca virusul COVID-19 nu e de gripa? Doamne, mare e gradina Ta...
   • +17 (17 voturi)    
    Concluzia e... (Vineri, 16 octombrie 2020, 13:42)

    rsumy_ [utilizator] i-a raspuns lui gamma

    ... ca mai bine ramai acasa decat sa te tratezi intr-un spital din Romania!
  • +11 (11 voturi)    
   din pacate, acum daca esti bolnav cronic, (Vineri, 16 octombrie 2020, 12:36)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   nu se mai uita nimeni la tine. Un vecin de-al meu a si murit din acest motiv, l-au plimbat pe la 4 spitale si nu a vrut niciunul sa-l interneze pe motiv ca primesc doar bolnavi de covid . Pana la urma a murit acasa. Familia a facut reclamatie scrisa catre Nelu Tataru, si acesta a raspuns doar ,,ne pare rau".
   • 0 (2 voturi)    
    medicii care i-au refuzat internarea (Vineri, 16 octombrie 2020, 18:13)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Erau sau sunt multumiti???

    ce ar face ei daca tatal/mama lor ar trece printr-o situatie similara???
    Ce ar schimba in sistem si cum???

    Nu as ramane la acest gen de raspuns.
    Ar trebui sa intelegem unde este ghiba - sa punem degetul pe rana - si sa schimbam acolo... Este o ghiba a romanilor ca se opresc de cele mai multe ori fara sa mearga pana la capat. La fel se intampla si cu DSP-urile care daca faceau anchetele pe pune aveau sanse reale sa inteleaga mai bine cum si in ce fel se propaga boala si sa limiteze consecintele - dar ii doare in palarie si vor doar banii si program fix, fara raspunderi...

    Ucidem cu mana noastra prin indolenta si nepasare.
  • +7 (19 voturi)    
   nimeni nu va plati! (Vineri, 16 octombrie 2020, 12:56)

   wweesstt [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   nici numarul de morti nici totalul pacientilor la ATI, sau al internarilor nu arata ca in acest an ar fi o pandemie apocaliptica care sa necesite masuri si restrictii si ingradiri de drepturi si libertati nemaintalnite in istoria omenirii! oricat ar incerca unii in presa si pe la televizor/covidizor nu pot si nu au cifre, date care sa poata fi credibili! incercarea din ce in ce mai inversunata a unora de a demonstra ca uite ce mare apocalipsa, ce amenita omenirea este acum , nu fac decat sa fie tot mai penibili! cat rau au facut aceste masuri bolnavilor de alte boli (daca vrei sa te operezi de cancer in romania in acest moment nu poti, din cauza covid. cei ce sunt in domeniu pot confirma) cat rau au facut aceste masuri ecomomiei si prin afectarea economiei, distrugerea unor locuri de munca, afaceri de familie si indatorarea pana si a copiilor nenascuti, au produs efecte devastatoare pentru sanatatea populatiei! din pacate cred ca nimeni(nici un politician) nu va plati cu libertatea!
   • +4 (6 voturi)    
    Plata e la vot. (Vineri, 16 octombrie 2020, 14:32)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui wweesstt

    Dar nu ma astept la mari minuni nici acolo.
    • +5 (9 voturi)    
     Nope. Popor de oi (Vineri, 16 octombrie 2020, 15:35)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     Nope. Popor de oi. Va vota caluse si catuse...asa cum s-a dezvoltat gena de sluga timp de 2000 de ani. Crezi ca-i intamplator?
     • +7 (7 voturi)    
      Pai deja au acceptat Burka (Vineri, 16 octombrie 2020, 17:04)

      Savitar [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      Cu zambatu pe buze, pardon me, care zambet, ca nu se vede!!!
    • -1 (3 voturi)    
     daca ar fi responsabili si ingrijorati de ce lasa (Vineri, 16 octombrie 2020, 18:19)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     Copiiilor - dar nu le pasa.

     traiesc in universul prezentului si nu se desprind de acesta crezand ca ceea ce este astazi tot la fel va fi mereu...sunt cei care vor socialism dar sa se cheme, doar ca si eticheta, capitalism...

     Schimbarea vine de la cei care inteleg si au inteles ca viitorul trebuie sa arate altfel daca vrem sa ne fie mai bine si sa fim fiecare prosperi, dupa posibilitatile reale ale fiecaruia.
  • +4 (8 voturi)    
   nu e o surpriza daca esti bolnav cronic (Vineri, 16 octombrie 2020, 14:38)

   ion.daniel [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Explicatia e destul de simpla s-au renuntat la niste cerinte birocratice si internari inutile
   De exemplu daca esti bolnav si ai nevoie sa iti faci analize , trebuie sa faci o internare de o zi. Cei ca mine , care din cand in cand trebuie sa treaca pe la spital , au preferat sa le faca in privat sau sa amane analizele. De exemplu eu trebuia pentru o boala infectioasa sa merg sa refac niste analize si nu m-am dus deoarece e mai mare riscul pentru mine daca prind covid la infectioase( probleme cu astm si plamanii) decat boala pentru care am primit tratament si care in mod normal ar trebui sa fie vindecata.
   La fel si multi oameni care in mod normal mergeau din orasele mici in centre mai puternice(cluj, bucureesti, timisoara, iasi) au fost redirectionati catre centre mai mici din judete.
   Multe din concediile care se dadeau in spital sunt acum date de medicii de familie si deci nu mai e nevoie de o internare
   samd
 • +2 (20 voturi)    
  In toata Europa e aceeasi situatie (Vineri, 16 octombrie 2020, 11:18)

  Ephemeris [utilizator]

  nu numai la noi. E firesc, a venit covid-ul peste noi, iar capacitatile spitalelor noastre erau deja limitate si discutabile inca de dinainte de criza covid.
  Adevarul e ca nu exista solutii minune venite de sus sau de undeva din cer. De asta sunt manageri de spitale, ca sa se descurce in conditiile existente. Acele spitale non-covid de ce nu interneaza bolnavi cronici cu alte boli? Ce asteapta? Mura-n gura? De asta sunt spitale non-covid, ca sa preia aceste cazuri.
  • +9 (11 voturi)    
   nu interneaza pentru ca nu (Vineri, 16 octombrie 2020, 12:39)

   alfa1 [utilizator] i-a raspuns lui Ephemeris

   sunt lasati ...ce e asa de greu sa intelegeti....sa vedeti daca aveti o problema de sanatate non covid ce greu oi sa va fie...si atunci o sa injurati covidul de dimineata pana seara
   • -8 (12 voturi)    
    Vorbesti prostii ca orice postac PSD (Vineri, 16 octombrie 2020, 14:19)

    Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui alfa1

    Desigur, Tataru si Arafat stau pavaza in fata bolnavilor si nu ii lasa sa intre in spitale.
    • +6 (8 voturi)    
     Stiau foarte bine ce fac si care sunt urmarile (Vineri, 16 octombrie 2020, 14:44)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui Ephemeris

     Si daca prin absurd nu stiau, e de o demisie si de o emisiune televizata in care cei 3 crai isi fac sudoku in fata multimii.
    • +2 (2 voturi)    
     asa au ordonat in martie (Sâmbătă, 17 octombrie 2020, 17:58)

     srpc [utilizator] i-a raspuns lui Ephemeris

     internarile cronicilor sa fie reduse la minimum sau chiar eliminate; asta declara directoarea medicala a Spitalului Judetean Cluj, postacule leberalo-joianist
  • +5 (9 voturi)    
   Doar ca in UE (Vineri, 16 octombrie 2020, 12:46)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Ephemeris

   Speranta de viata e mult mai mare, iar numarul decedatilor COVID raportat la infectati e mult mai mic. Ceea ce spune tot despre sistemul de Exterminare (=Sanatate) de la noi, despre mizeria din spitale si incompetenta personalului șpăgar. Daca ai fi avut un bolnav cronic decedat din pricina lipsei asistentei de specialitate nu te-ai lansa in asemenea „cugetari” !
  • +3 (9 voturi)    
   ah, acum m-am linistit (Vineri, 16 octombrie 2020, 13:26)

   Mary80 [utilizator] i-a raspuns lui Ephemeris

   in toata Europa e aceeasi situatie. Ma face sa ma simt mai bine.

   Eu cred ca la noi este mai rau decat in Europa. Atat la restrictii cat si procentul de morti.
  • 0 (8 voturi)    
   mda (Vineri, 16 octombrie 2020, 13:27)

   Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Ephemeris

   Probabil ca oamenii nu stiu sau nu vor sa stie ca exista si spitale non-covid si ca pentru orice pot apela mai intai la medicul de familie nu doar la 112 si camera de garda...
  • +4 (8 voturi)    
   Nu e aceeasi situatie (Vineri, 16 octombrie 2020, 13:45)

   blacksheep [utilizator] i-a raspuns lui Ephemeris

   Spitalele din Romania nu pot fi comparate cu cele din EU.
   In Romania conditiile sunt foarte proaste, infectii intraspitalicesti nedeclarate. Cea mai mare mortalitate din spitale raportat la EU
   Multe spitale au fost blocate in asteptarea bolnavilor cu covid, plus internati pacienti asimptonatici sau cu forme usoare care puteau fi tratati acasa.
   A trebuit sa treaca opt luni sa isi dea seama ca au gresit.
   • -7 (11 voturi)    
    Spitalele au fost deschise tot timpul (Vineri, 16 octombrie 2020, 14:24)

    Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui blacksheep

    restul e propaganda mincinoasa, careia guvernantii nu ii fac fata, pt ca e prea bine promovata. Inclusiv aici.
    Nu opreste nimeni pe nimeni sa mearga la spital. Daca managerii nu primesc oamenii, foarte rau. Sa fie trasi la raspundere managerii. Punctual.
    • +7 (7 voturi)    
     Spitalele au fost deschise, dar... (Vineri, 16 octombrie 2020, 15:04)

     blacksheep [utilizator] i-a raspuns lui Ephemeris

     Da au fost deschise, dar accesul la actul medical a fost restrictionat exact pacientilor care aveau nevoie mai mult.
     Subfinantarea sistemului de sanatate multi ani la rand vede acum in o calitate slaba a actului medical si mortalitate crescuta in spitale. Mai mult, manageri pusi politic ( incompetenti)nu fac decat sa adanceasca orice criza prin care ar trece sistemul medical.
     Am fost in alte spitale in EU si a spune ca este la fel ca in Romania este o minciuna mare cat casa, sau poate propaganda.
   • -3 (11 voturi)    
    Aha, si unde sunt spitalele promise de PSD??? (Vineri, 16 octombrie 2020, 14:26)

    Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui blacksheep

    ia intreaba-l pe Dragnea la Rahova, poate iti aduce si flipchart-urile de pe care ne explica cate spitale construieste el in cativa ani.
    • +3 (5 voturi)    
     Ca sa ce? Sa fie mai goale? (Vineri, 16 octombrie 2020, 14:45)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui Ephemeris

     Zici ca de spitale am dus noi lipsa sau de o conducere independenta?
 • +10 (16 voturi)    
  doar li s-a schimbat numele (Vineri, 16 octombrie 2020, 11:27)

  gigiduru_ [utilizator]

  Nu mai sunt cronici, acum sunt comorbizi.
 • -5 (19 voturi)    
  multumim (Vineri, 16 octombrie 2020, 11:39)

  cucuveauamov [utilizator]

  conducatorilor iubiti. ii votam in continuare.
 • -3 (23 voturi)    
  ehh (Vineri, 16 octombrie 2020, 11:56)

  transpenibilus [utilizator]

  Criminalii de la PSD sunt gata sa produca orice epidemie, orice criza sanitara sau in educatie doar ca sa mai amane cateva luni alegerile ca sa-si ia salariile necuvenite, diurnele, deconturile, masini cu sofer, sume forfetate, etc.

  Nu uitam si ii decapitam la urne!

  #colectiv #10august #covid19
 • -3 (13 voturi)    
  vai, trolii rusi :)) (Vineri, 16 octombrie 2020, 11:56)

  srpc [utilizator]

  oricum, era nevoie si pana acum de un creier cat nuca sau/si de un obraz ca talpa ca sa negi asemenea evidente, dar s-au gasit destui s-o faca
 • +18 (26 voturi)    
  Victime colaterale... (Vineri, 16 octombrie 2020, 11:56)

  IoPaNet [utilizator]

  Victimele masurilor anti-covid nu sunt numarate. Ti se spune doar ca 58 de oameni au murit de covid, nu ti se spune si ca alti 428 au murit pentru ca nu au mai primit ingrijre corespunzatoare. Dar, hei, slava domnului ca nu au murit de covid, asta conteaza! Sa luam si mai multe masuri!
  • -2 (10 voturi)    
   sa nu exageram (Vineri, 16 octombrie 2020, 13:46)

   ion.daniel [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

   Daca era asa cum zici tu atunci cresterea mortalitatii s-ar vedea in numarul de morti care nu au treaba cu covid-ul. Faptul ca a scazut numarul internarilor nu inseamna nimic. In romania , daca ai avut vreodata de a face cu spitalul, iti dai seama ca jumate din internari sunt degeaba si iti fac mai mult rau. Ti se da o perfuzie si niste calmante pe care le platesti singur si in schimb risti sa te infectezi cu tot felul de bacterii , virusi si sa mori de foame si frig.
   Pe langa asta sunt to felul de oameni care vin pentru concediu medical sau stau internati pentru a li se face analize. Sincer as prefera sa ma duc acasa si sa vin doar sa mi se ia sange sau sa mi se faca o investigatie decat sa stau cateva zile internat ca sa aflu rezultatele.
   Acum au disparut internarile degeaba , pentru investigatii sau pentru o hartie. La fel cum nu toti bolnavii de covid trebuie internati in spital, la fel nici bolnavii cronici nu trebuie sa stea permanent in spital.
   • +2 (6 voturi)    
    "Oricum mureau" si aia, nu-i asa? (Vineri, 16 octombrie 2020, 14:37)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui ion.daniel

    Oare cati din netratatii astia de mai sus or fi fost copii?
    • -1 (3 voturi)    
     nediscriminare (Vineri, 16 octombrie 2020, 18:27)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     Si un copil si un batran au dreptul la viata si ingrijire medicala.

     Nu cred ca sistemul medical a fost atat de stresat pana acum incat sa refuze tratarea unui bolnav - oricare ar fi fost el/ea.

     Probabil ca sunt multe decizii proaste luate in sistemul de sanatate si nimeni din cei in drept nu face nimic ca sa le schimbe.

     Poate doar presa sa iasa cu cazurile respective si sa impinga schimbarea.

     Imi pare rau!
 • +4 (14 voturi)    
  uite nemultumitii (Vineri, 16 octombrie 2020, 11:57)

  Je__ [utilizator]

  ati fost salvati de tefelistii de pe canapele, si uite la voi....NISTE nerecunoscatori
 • +1 (15 voturi)    
  pt spitalele covid (Vineri, 16 octombrie 2020, 11:57)

  hemostatic [utilizator]

  La Matei Bals si celelalte spitale covid nu a scazut activitatea decat prin prisma anumitor indicatori.
  Desi a scazut numarul de internari, a crescut durata lor - pacientii cu covid au fost pacienti cu internare de lunga durata (fie din cauza legilor care obliga la asta fie, in a doua parte a epidemiei, din cauza severitatii bolii).
  • +4 (6 voturi)    
   Nu stiu despre ce vorbesti (Vineri, 16 octombrie 2020, 12:25)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui hemostatic

   "Activitate" nu inseamna chiar nimic. Numarul de internari e jumatate din cat era anul trecut, ai ceva argumente sa contrazici asta? Ori vrei sa ne spui ca avem doar jumatate din bolnavii cronici de anul trecut?
 • +4 (10 voturi)    
  Care mai exact sunt covidiotii?! (Vineri, 16 octombrie 2020, 12:26)

  idealogul [utilizator]

  Nu conteaza cati bolnavi cronici au murit prematur au murit.
  Conteaza doar daca am putut salva macar un batran de 90 de ani plin de comorbiditati.
  Nu conteaza ca mor 10 de alte boli. Conteaza ca am salvat un bolnav de covid. Ca dupa prabusirea economiei va urma prabusirea bugetului minsterului sanatatii si automat mai multi morti.
  Dar am salvat batranul de 90 de ani cu diabet cu 3 preinfarcturi si rinichii praf. Uraa. Jos covidioti.
  Ce-s aia covidiotii? Nazitii care stau ascunsi sub pat si stau toata ziua pe facebook ca sa se rasteasca la cei care au curajul sa duca o viata normala.
  M-am saturat de sloganurile astea bolsevice: "Nu conteaza cat de absurde si brutale sunt masurile anticovid conteaza sa salvam macar o persoana". Singura problema este ca in lumea reala masurile brutale si irationale omoara mai multi oameni decat salveaza.
  Si in plus omoara oameni de 40 de ani si salveaza pe cei de 80. Bravo ba! care mai exact erau covidiotii?!
  • +7 (9 voturi)    
   pentru instaurarea dictaturii... (Vineri, 16 octombrie 2020, 14:56)

   Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui idealogul

   ai nevoie doar de o minoritate infricoasata ca sa poti sa restrangi drepturile tuturor.

   in lume se moare cu milioanele din BTS-uri virale dar nu e nicio problema, importanta e "pandemia covid" caci doar ea aduce beneficiile dorite de clasa conducatoare.
 • +2 (8 voturi)    
  DEZASTRU (Vineri, 16 octombrie 2020, 12:42)

  jidanul [utilizator]

  Masurile de siguranta medicala, luate de guvernanti, in aceasta perioada de pandemie au fost gresit gandite si prost aplicate sau n-au fost nici gandite si nici aplicate. Nimeni de la conducerea tarii nu s-a ocupat de preventie. Din prima zi a declararii pandemiei, autoritatille trebuiau sa inceapa testarea tuturor romanilor care se intorceau din strainatate si a strainilor care intrau in tara si sa inceapa carantinarea acestora pentru 14 zile sub paza armatei si ulterior izolati la domiciliu 14 zile, in asa fel incat sa stopam ori sa reducem la maximum raspandirea virusului, printre romanii de pe teritoriu Romaniei, la granite. In starea de urgenta trebuiau pregatite toate spitalele de infectioase numai pentru Covid si achizitionate toate echipamentele si medicamentatele necesare. Lockdownul trebuia sa dureze 30 de zile in care trebuiau dezinfectate si igienizate toate spitalele, inclusiv impotriva infectiilor nosocomiale, fabricile, scolile, gradinitele, toate spatiile comune din toate cladiriile si testarea in masa a poporului roman, incepand cu categoriile vulnerabile cu afectiuni oncologice, cardiace de diabet, renale s.a.m.d.. In lockdown doua domenii economice nu trebuiau oprite si chiar trebuiau dezvoltate, sanatatea si agricultura-procesarea alimentor produse pe teritoriul Romaniei. Dupa luna de lockdown trebuia repornita toata economia si supravegheate eventualele focare locale, continuata testarea gratuita si izolarea celor infectati. In timpul vacantei de vara trebuiau achizitionate tabletele si asigurata reteaua de internet pentru invatamantul on-line pentru toti elevii si studentii din Romania. Pentru ca guvernantii nu au pus accent pe prevenirea raspandirii Covid, acum apare la vedere tot dezastrul si efectele colaterale, multi infectati zilnic, multi decedati de Covid si multi decedati cu boli cronice care nu au decedat din cauza covidului dar, au decedat ca nu s-au mai putut trata ca pana la venirea pandemiei si afectiunile s-au agravat.
  • -1 (1 vot)    
   ioi - 3 observatii (Vineri, 16 octombrie 2020, 18:41)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   1. reluarea economiei dupa 30 de zile se poate face linistit cu masca pe gura si pe nas - cu exceptia restaurantelor, cafenelor, sporturilor care implica contactul direct, poate chiar inclusiv a dansului care imi place enorm, dar si a concertelor cu instrumente de suflat unde se deschide gura si nu mai pastrezi masca pe gura si pe nas.

   2. Nu testarea salveaza RO ci purtarea mastii corect. Preventia este asigurata, pana la aceasta data, doar de pastrarea distantei, de limitarea contactului direct si de purtatul mastii pe nas si pe gura. Testarea fara celelalte masuri de preventie nu face nimic, este doar o cheltuiala in plus.

   3. Infectatii au crescut ca numar pentru ca iezishorii nostri au iesit bucurosi in club-uri, la disco, la mega petreceri fara masca de bucurie ca s-au revazut dupa cca. 6 luni... Fenomenul iezishorilor clubisti l-am observat prima data cu reala ingrijorare dupa ce examenele; de evaluare si bac-ul, s-au terminat cand se poate vede ca iarasi o luase rapid in sus numarul de infectati...

   sa dam cezar-ului ce este al cezar-ului...
 • +7 (7 voturi)    
  mda (Vineri, 16 octombrie 2020, 13:25)

  Ecce_Homo [utilizator]

  Destul de triste cifrele. Situatia e la fel in mai toate tarile. Si nu e nimic nou in faptul ca sistemul sanitar e praf la noi.
  Am, insa, o observatie, numarul de medicale pe care le prelucrez lunar, a crescut anul acesta. Cele cu cod 14 si 08 sunt constante. Au aparut cele de 05 si 07. Si a crescut numarul celor de 01. Majoritatea sunt pentru 3-5 zile, date de medicii de familie, nu discut nici motivele si nici veridicitatea lor (sunt anumite luni din an in care primesc mai multe medicale decat deobicei). In anii trecuti aveam mai multe eliberate de spitale sau in ambulator. Acum s-au mutat la medicii de familie.
  E drept ca pentru afectiuni cronice sunt cele cu cod 14 si acolo se trece pe la spital pentru tratamentul periodic sau sunt date in continuare de medicii de familie pentru recuperarea de dupa citostatice sau operatii.
  Si mai am o observatie. Nu toate spitalele sunt de COVID. Dar probabil ca oamenii nu stiu asta. De asemenea as fi curioasa de numarul internarilor in sistem privat si de operatiile din sistem privat.
 • +10 (12 voturi)    
  in UK (Vineri, 16 octombrie 2020, 14:52)

  Itsoc [utilizator]

  noile masuri luate de guvernul englez pentru "valul 2" vor duce, conform analistilor, la 200.000 de decese colaterale.

  e bine, in schimb vom salva 1000 de pacienti cu covid19.

  in schimb voi purtati masca, da? nu va mai intalniti cu cei dragi, nu mai relationati cu altii, stati in casa infricosati.
  In Franta incepe de azi "stingerea" la ora 21 pana la 6 cand nu mai ai voie pe strada decat cu procura speciala, asa intelege guvernul francez sa lupte impotriva virusului; in schimb e ok sa te duci la munca si sa te inghesui in mijloacele de transport in timpul zilei.
  In curand si in Romania ca doar se stie ca virusul asta se reaprinde simultan in toate tarile desi obiceiurile si stilul de viata e diferit si in mod logic ar trebui sa duca la decalaje in evolutia virala.

  munca-casa-munca-casa, fara coeziune sociala, fara nicio interactiune si daca se poate, fara sali de sport, spectacole; teatru si alte "prostii".

  important e sa biruim virusul, da? guvernul vrea sa va protejeze asa ca intrati frumusel in cusca, stati linistiti, cand se va termina, 1984, cartea lui Orwell va parea un basm cu zane bune.
  n-as fi zis ca o vom trai pe propria noastra piele dar uite ca "lebedele negre" au rolul asta foarte convenabil pentru autoritatile statale de a schimba un pic paradigma sociala ca sa fie bine pentru toata lumea.
 • 0 (4 voturi)    
  Ce atata zarva (Vineri, 16 octombrie 2020, 16:31)

  elysyum [utilizator]

  Selectie naturala a mai fost in istoria omenirii , populatia s-a dublat dupa razboi...ecosistemul s-a distrus de la gibonul semianalfabet suprainmultit doritor de gipan mici si bere la pet....Acum vine factura la plata......si in deceniile urmatoare, autoecologizare naturala planetara.... Suprapopularea aduce cu ea pandemii, mai ales din ASIA au venit acesti patogeni , unde sunt inmultiti ca iepurii....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by