Cum se vede Ordonanța privind spitalele private prin ochii lui Vlad Mixich: În majoritatea țărilor europene spitalele private nu pot accesa fondurile publice dedicate serviciilor medicale de urgență

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 13 februarie 2020, 18:03 Actualitate | Sanatate


Vlad Mixich
Foto: AGERPRES
Pacienții care suferă de boli cronice - cancer, boli cardiovasculare, diabet, boli neurologice - și cei care reprezintă urgențe medicale ar urma să poată fi tratați gratuit și la spitale private, nu doar la cele de stat, prevede Ordonanța de Urgență care modifică Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, publicată aseară în Monitorul Oficial. Vor putea măsurile prevăzute în această Ordonanță să funcționeze fără coplată? Câte țări europene au lăsat urgențele medicale "pe mâna" privaților? Citește în articol cum se văd noile reglementări prin ochii lui Vlad Mixich, expert în politici de sănătate și membru în conducerea Alianței Europene de Sănătate Publică.

La presiunea publică, Ordonanța de Urgență conține o prevedere conform căreia spitalelor private le este interzis să ceară orice sumă suplimentară (coplată) de la pacienții cărora le oferă aceste servicii medicale peste ce se decontează în mod obișnuit din fonduri publice. Cum coplata este interzisă, nu este clar în acest moment cum va fi acoperită diferența dintre valoarea serviciului medical decontat de stat și prețul real al acelui serviciu care, în majoritatea cazurilor, este mai mare decât ce decontează statul.

Vlad Mixich declară, pentru HotNews.ro, că prevederea ca privaților să li se interzică să ceară coplată de la pacient peste valoarea decontată de la CNAS și buget pentru programele naționale de sănătate (boli cronice serioase) este bună, însă se poate dovedi "nesustenabilă în lipsa creșterii decontărilor la nivelul real al prețurilor, pentru ca privații să aibă un motiv să ofere aceste servicii". Vlad Mixich spune că ar fi fost oportună studierea impactului unei coplăți eșalonate sau cu un plafon maxim anual, nu una "tăiată la grămadă". În lipsa unei creșteri consistente a bugetului alocat programelor naționale, este posibil ca această măsură să nu fie sustenabilă, mai spune Mixich.

Pentru urgențe sau cazurile critice, spitalele private vor putea accesa pe lângă sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate, și fonduri direct de la bugetul de stat. Spitalele private care vor putea oferi servicii medicale de urgență vor fi stabilite prin hotărâre de guvern. Această măsură-surpriză din Ordonanța de Urgență nu s-a aflat în dezbatere publică și a apărut abia în ședința de Guvern. "În majoritatea țărilor europene, spitalele private nu pot accesa fondurile publice dedicate serviciilor medicale de urgență”, spune Vlad Mixich. "E cazul Franței, țărilor scandinave, țărilor baltice, Angliei. Există însă și situații notabile, dar minoritare, unde asta se poate întâmpla, Spania de pildă, sau Polonia. Cert este că vorbim de o modificare foarte importantă și mă întreb cum a fost posibil ca ea să nu fie discutată pe larg, să nu se afle în transparență decizională".

Vlad Mixich mai spune că actualul Guvern a decis să proroge pentru aprilie 2021 intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență adoptate de fostul Guvern care permitea coplata la privat - prevederea că pacienții se pot trata la alegere la privat și pot plăti din buzunar diferența dintre costul serviciului la privat și suma decontată - tocmai pentru a evita un scandal. Guvernul risca crearea unei confuzii cu costuri politice majore între acel OUG și cel actual, care interzice coplata la privat pe programele naționale de boli cronice și pe urgențele medicale.


Cine vor fi beneficiarii noii Ordonanțe de Urgență, ce pași trebuie să urmeze aceștia și când s-ar putea aplica efectiv Ordonanța? Citește aici un GHID COMPLET.


Citește și:

 • Ordonanța de Urgență privind spitalele private a fost publicată în Monitorul Oficial
 • Primul mare semnal de alarmă că pacienții cronici și urgențele NU se vor putea trata gratuit la privat: Spitalele private iau în calcul să nu mai semneze contracte cu CNAS care permit decontarea serviciilor în privat
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4443 vizualizari

 • -1 (9 voturi)    
  Nu si in România (Joi, 13 februarie 2020, 18:14)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  unde rolul fondurilor publice e sa fie sifonați spre clientela infractorilor de partid
 • +6 (6 voturi)    
  Sistemul de sanatate din Germania - Partea 1 (Joi, 13 februarie 2020, 19:08)

  CetateanLogat [utilizator]

  1. In Germania, toti salariatii sunt obligati sa aiba asigurari de sanatate de baza (publice). Numai persoanele care castiga mai mult de 50.000 Euro pe an pot opta pentru asigurari private. O persoana care opteaza pentru asigurare privata nu poate opta si pentru asigurare de baza (publica). Persoanele care au optat pentru asigurarile private de sanatate nu mai pot sa revina la sistemul de baza (public) dacat daca indeplinesc simultan doua conditii: nu au implinit inca 55 de ani si veniturile lor scad sub limita plafonului de 50.000 Euro pe an. 85% din populatia Germaniei are asigurare de baza (publica).

  2. Fondurile pentru asigurarea de stat sunt gestionate de organizatii NON-PROFIT. Ele sunt supuse unor reglemantari guvernamentale stricte si sunt constituite din contributia lunara a angajatilor si angajatorilor. O parte a acestor fonduri e finantata de stat (asistenta financiara) pentru a acoperi asigurarea persoanelor care nu au fost niciodata angajate sau nu platesc pentru sistem.

  3. Exista un sistem de preturi uniform in toata Germania (G-DRG). Acesta include plata medicilor, serviciile medicale, mancarea si cazarea din spital.

  4. Exista reglementari guvernamentale stricte care stabilesc calitatea actelor medicale iar serviciile medicale sunt supravegheate in mod continuu. Sunt colectate date prin diverse proceduri, fiind analizate sistematic (o rutina) de agentii guvernamentale.

  5. Sistemul de spitale din Germania este foarte vast avand aproximativ 2000 de spitale care sunt grupate in functie de apartenenta:
  a. 55% dintre spitalele din Germania apartin statului.
  b. 38% dintre spitale apartin unor organizatii non-profit.
  c. 7% dintre spitale apartin unor societati comerciale.

  6. Spitalele din Germania sunt faimoase pentru criteriile inalte de performanta pe care le impun. Ele au cei mai bine calificati medici care sunt acceptati sa practice ca specialisti numai dupa o pregatire lunga si intensiva.
 • +6 (6 voturi)    
  Sistemul de sanatate din Germania - Partea 2 (Joi, 13 februarie 2020, 19:09)

  CetateanLogat [utilizator]

  7. Spitalele din Germania au de regula camere cu doua paturi, pentru doi pacienti. In aceste spitale se poate plati o taxa suplimentara pentru cei care doresc o camera doar pentru ei.

  8. Nu exista liste de asteptare pentru operatii si pentru tratamente importante.

  Este evident ca pentru obtinerea unor performante similare si in Romania, este obligatoriu ca procentul din PIB alocat sanatatii sa creasca substantial (Germania aloca 11.6% din PIB in anul 2010).

  Oare de ce rupe statul german orice legatura intre asigurarile private si cele de stat? (o persoana care opteaza pentru asigurare privata nu poate opta si pentru asigurare de stat). Si de ce opreste accesul la asigurarile private pentru cei care castiga mai putin de 50.000 Euro pe an? Raspunsul: tocmai pentru a nu submina finantarea asigurarilor de stat (85% din populatia Germaniei are asigurare de baza - publica). Si asta intr-o tara cu salarii si cu o putere economica mult superioare Romaniei si cu un procent de 11.6% din PIB alocat sanatatii (in Romania procentul este mai putin de jumatate fata de cel din Germania - de salarii nici nu are rost sa mai vorbim). Statul german face acest lucru nu pentru ca are ceva impotriva sectorului privat ci pentru ca considera sanatatea populatiei o obligatie a lui si un drept al omului.
 • +5 (7 voturi)    
  Sistemul de sanatate din Germania - Partea 3 (Joi, 13 februarie 2020, 19:09)

  CetateanLogat [utilizator]

  Un fragment din articolul "Germanii sunt nedumeriti de discutiile pe tema asigurarilor publice de sanatate din SUA ("Healthcare Debate"):

  Wolfgang Zoeller, un politician bavarez (landul cel mai prosper din Germania) care a fost parlamentar timp de 22 de ani, si care este "departe de a fi un socialist", spune: "Pentru mine, problema asigurarilor publice de sanatate este o chestiune de umanism. Doresc ca fiecare persoana, indiferent de varsta, venit, stare de sanatate sau posibilitati materiale, sa fie ajutata atunci cand este bolnava. ... Acesta nu este un principiu socialist, este principiul solidaritatii. ... In Germania consideram ca societatea are anumite cerinte si responsabilitati pentu fiecare membru al ei. ... Pentru noi este clar. Sanatatea reprezinta un risc care nu poate sa fie lasat pe umerii individului".

  https://tinyurl.com/mmqqoat
 • 0 (2 voturi)    
  ce (Vineri, 14 februarie 2020, 9:08)

  codrean [utilizator]

  nu ne spune Dr.Mixich (nu l-au intrebat ?) :
  - care e capacitatea spitalelor private? Care este repartizarea lor teritoriala; or fi accesibile (geografic) pentru toti romanii ? Sau ii descriminam/avantajam ?pe unii, multi.
  - Cate linii de garda are o clinica particulara ? La UPU se face o triere a pacientilor veniti la Urgenta si o indrumare spre linia de garda de specialitate. Daca Particularul n-are "linie" pe specialitatea aia ce se intampla ? Probabil ca bolnavul este redirectionat la spitalul de stat. Pierdere de timp - e urgenta! - si de bani.
 • +2 (4 voturi)    
  Doua situatii care s-au intamplat si se (Vineri, 14 februarie 2020, 9:47)

  xrogo [utilizator]

  intampla frecvent, o femeie potenta financiar se programeaza pentru nastere la o clinica privata, apar complicatii si unde credeti ca se rezolva, nu la clinica privata ci la un spital de stat, apoi al doilea exemplu, cel al copilului cu anestezia la clinica dentara privata, acelasi curs, aceiasi procedura.
  Atunci cand drumul va fi invers, atunci se poate pune in discutie ca spitalele private sa asigure si rezolvarea urgentelor, dar mai este mult pana acolo!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by