UPDATE Victor Costache: Ordonanța de Urgență privind spitalele private a fost publicată în Monitorul Oficial

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 12 februarie 2020, 15:53 Actualitate | Sanatate


Victor Costache
Foto: AGERPRES
Ordonanța de Urgență care prevede că pacientii cu boli cronice - care suferă de boli cardiovasculare, cancer, diabet, boli neurologice, tuberculoză, HIV/SIDA - dar și cei care reprezintă urgențe medicale, vor putea fi tratați și în spitalele private a fost publicată miercuri după-amiază în Monitorul Oficial, a anuntat ministrul Sănătății, Victor Costache. După anunțul ministrului ordonanța nu era însă disponibilă în forma electronică pe care o publică Monitorul Oficial. Chestionați în legătură cu acest lucru, oficiali ai Ministerului Sănătății au argumentat că OUG a fost trimisă la Monitor cu toate avizele necesare și este "în curs de publicare". OUG a fost publicată în cursul serii.

UPDATE 20:37 OUG a fost publicată în Monitorul Oficial

Ordonanța de Urgență "a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial și vom pune la dispoziție după conferință versiunea din Monitorul Oficial", a anunțat miercuri Victor Costache, într-o conferință de presă la Ministerul Sănătății.

UPDATE 16:50 Chestionați în legătură cu faptul că Ordonanța de Urgență nu apăruse încă în forma electronică pe care o publică Monitorul Oficial, oficiali ai Ministerului Sănătății au argumentat că OUG a fost trimisă la Monitor cu toate avizele necesare și este "în curs de publicare". Oficialii Ministerului Sănătății nu au putut preciza cu exactitate dacă textul OUG va fi publicat în Monitorul Oficial în cursul zilei de astăzi sau dacă publicarea nu va fi amânată pentru mâine. De asemenea, textul final al Ordonanței de Urgență va fi pus la dispoziția presei după publicarea în Monitorul Oficial și nu a mai fost pus la dispoziția jurnaliștilor la finalul conferinței de presă, așa cum declarase ministrul Sănătății.

UPDATE 17:35: Virgil Guran, vicepreședinte PNL, a declarat, într-o intervenție la Antena 3, că ministrul Victor Costache "probabil nu a verificat parcursul" unui act normativ, care "trebuie să ajungă la Camera Deputaților, să treacă 24 de ore, să semneze secretarul general". "Dar o să apară" Ordonanța de Urgență în Monitorul Oficial, a mai spus Virgil Guran.

Ordonanța de Urgență modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătății și prevede extinderea tratamentului pacienților tratați în cadrul programelor naționale de boli cronice, la alegere, și în spitale private. De asemenea, urgențele medicale ar urma să fi tratate în premieră și la spitale private.

Ordonanța de Urgență a fost adoptată în ședința de Guvern maraton de marțea trecută, ultima dinainte ca Guvernul Orban să fie demis în urma votării moțiunii de cenzură în Parlament.

Ministrul Sănătății precizat, în conferința de presă de astăzi, că bugetul programelor naționale de sănătate pentru bolnavi va cronici crește anul acesta cu 300 de milioane RON, iar la Acțiunile Prioritare - boli cardiovasculare și oncologie - bugetul va crește cu 40-50%, pentru ca măsurile prevăzute în Ordonanță să poată funcționa, în condițiile în care pentru același serviciu medical vor trebui decontați mai mulți bani la privat decât la stat.

Pacientă

 • Cine ar urma să fie beneficiarii noii OUG și când se va aplica aceasta

Bolnavii cronici - care suferă de boli cardiovasculare, cancer, diabet, boli neurologice, tuberculoză, HIV/SIDA, boli rare etc - dar și pacienții care reprezintă urgențe medicale, ar urma să fie tratați în spitale private, fără să scoată niciun ban din buzunar. Statul promite că va deconta integral tratamentul lor, potrivit Ordonanței de Urgență de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, adoptată în ședința de Guvern de marțea trecută, ce urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

Notă: Informațiile din acest material se bazează exclusiv pe forma în care OUG a fost adoptată în ședința de Guvern de săptămâna trecută, documentul ce conține forma finală adoptată în ședința de Guvern fiind obținut de HotNews.ro. Nu este exclus ca forma finală, care va fi publicată în Monitorul Oficial, să sufere modificări.

Când s-ar putea aplica Ordonanța de Urgență. Nu știe nimeni în acest moment. Ordonanța de Urgență trebuie publicată în Monitorul Oficial și va trebui apoi completată de una sau mai multe Hotărâri de Guvern, inclusiv norme de aplicare, și unul sau mai multe Ordine de ministru. Cum Guvernul care a inițiat și adoptat OUG tocmai a fost demis prin moțiune de cenzură, nimeni nu poate spune în acest moment când vor fi adoptate toate măsurile necesare pentru ca Ordonanța să se aplice.


Cine vor fi beneficiarii și ce pași vor trebui să urmeze:
 • Două mari categorii de pacienți: bolnavii cronici tratați în cadrul programelor naționale de sănătate și pacienții care reprezintă urgențe medicale.
 • Spitalelor și clinicilor private li se interzice prin lege să perceapă vreo sumă suplimentară (coplată) de la acești pacienți.
 • Bolnavii cronici înscriși în programele naționale de sănătate vor avea posibilitatea să aleagă ei singuri unde vor să se trateze: la stat sau la privat.
 • Pacienții care reprezintă urgențe vor fi preluați cu ambulanța și transportați la cel mai apropiat spital (de stat sau privat, dintre cele care vor oferi servicii medicale de urgență).
 • Pacienții cu urgențe medicale care nu sunt preluați cu ambulanța vor avea posibilitatea să se prezinte la Unitatea de Primiri Urgențe a unui spital de stat sau a unuia privat, care oferă servicii de urgență.
 • Lista spitalelor private care vor oferi servicii medicale de urgență decontate integral va fi stabilită prin Ordin al ministrului Sănătății.
 • Pacenții care suferă de boli cronice trec printr-o serie de consultații și analize la medicul de familie și specialist pentru a fi diagnosticați, apoi sunt înscriși în programul național de sănătate pentru a primi tratament. Din acest punct, ei pot opta unde să se trateze: stat sau privat.
 • În cazul bolnavilor cronici, o serie de tratamente se decontau deja de ani de zile la privat, dar numai acolo unde capacitate spitalelor de stat era depășită. Radioterapia pentru bolnavii de cancer și dializa pentru pacienții cu insuficiență renală se decontează deja masiv în sistemul privat.
 • Asigurarea urgențelor medicale de spitalele private și decontarea integrală a tratamentelor reprezintă o premieră.


Spital privat

Lista programelor naționale de sănătate (boli cronice) pentru care tratamentul va putea fi decontat la privat (pacientul poate opta singur între stat și privat):
 • I. Programe ale Casei de Asigurări de Sănătate:
 • 1.Programul național de boli cardiovasculare;
 • 2.Programul național de oncologie;
 • 3.Programul național de tratament al surdității prin proteze auditive implantabile (implant cohlear și proteze auditive);
 • 4.Programul național de diabet zaharat;
 • 5.Programul național de tratament al bolilor neurologice;
 • 6.Programul național de tratament al hemofiliei și talasemiei;
 • 7.Programul național de tratament pentru boli rare;
 • 8.Programul național de sănătate mintală;
 • 9.Programul național de boli endocrine;
 • 10.Programul național de ortopedie;
 • 11.Programul național de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană;
 • 12.Programul național de supleere a funcției renale la bolnavii cu insuficiență renală cronică;
 • 13.Programul național de terapie intensivă a insuficienței hepatice;
 • 14.Programul național de diagnostic și tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanță.
 • II. Programe ale Ministerului Sănătății:
 • 1.Programul național de prevenire, supraveghere și control al infecției HIV;
 • 2.Programul național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei;
 • 3.Programul național de depistare precoce activă a cancerului prin screening organizat;
 • 4.Programul național de sănătate mintală și profilaxie în patologia psihiatrică;
 • 5.Programul național de tratament dietetic pentru boli rare;
 • 6.Programul național de sănătate a femeii și copilului.

Principalele controverse legate de această măsură:
 • Transparența. În timp ce măsura decontării tratamentului la privat pentru pacienții cronici a fost publicată de Ministerul Sănătății în dezbatere publică, măsura decontării tratamentului la privat pentru urgențe medicale a apărut direct în ședința de Guvern, neaflându-se nicio secundă în dezbatere publică.
 • Finanțarea bolilor cronice - pacienții care optează pentru privat vor lua după ei, teoretic, banii decontați de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru serviciul respectiv la stat. Nu este clar în acest moment cum va fi acoperită diferența dintre valoarea serviciului la stat și cea de la privat (în multe cazuri mai mare), în condițiile în care coplata este interzisă.
 • Finanțarea urgențelor - în cazul acestora, finanțarea va fi asigurată prin decontarea serviciilor de catre Casa de Asigurări de Sănătate, iar în cazul în care finanțarea nu poate fi acoperită în integral de aici, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății.
 • Medicii care lucrează atât la stat, cât și la privat, în conflict de interese? Multe voci au vorbit, în această perioadă, despre necesitatea unei restricții pentru medici - să lucreze ori la stat, ori la privat - în contextul acestei Ordonanțe. Ministrul Victor Costache a anunțat că nu are în vedere o astfel de măsură, în acest moment.


Citește și:

 • Primul mare semnal de alarmă că pacienții cronici și urgențele NU se vor putea trata gratuit la privat: Spitalele private iau în calcul să nu mai semneze contracte cu CNAS care permit decontarea serviciilor în privat
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7109 vizualizari

 • +5 (29 voturi)    
  Mens sana (Miercuri, 12 februarie 2020, 15:58)

  Mazeta [utilizator]

  in corpore polisano.
  • +3 (17 voturi)    
   Ministerul Sănătății private (Miercuri, 12 februarie 2020, 17:11)

   FFF T [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   În nici o țară normală din lume nu s-ar fi acceptat ca un ministru să primească în același timp bani de la un angajator privat. La noi se poate.
   În nici o țară din lume un ministru care modifică acte normative pentru ”prietenii” din sectorul privat nu ar mai fi stat 2 secunde în funcție.
   Instituțiile din justiție care cândva odată se autosesizau acum închid ochii.
   Tristă situație, noi să fim sănătoși,.
   • +2 (8 voturi)    
    gresit (Miercuri, 12 februarie 2020, 18:15)

    Mircea1978 [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

    ba da se poate, in Africa si prin citeva tari din Asia
    Noi aici sint in UE si deh...!
   • +1 (9 voturi)    
    lasa, bine ca nu e de la PSD! (Miercuri, 12 februarie 2020, 20:09)

    kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

    e tot ce conteaza!
  • +2 (10 voturi)    
   Benny Hill de la sanatate (Miercuri, 12 februarie 2020, 19:25)

   mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   minte cum respire.
 • -3 (29 voturi)    
  /// (Miercuri, 12 februarie 2020, 16:05)

  GemstonePig [utilizator]

  Felicitari ministrului care reuseste sa darame spitalele-temple-feude ale vacilor sacre din sanatate!
 • +7 (31 voturi)    
  portofel gras sa aveti (Miercuri, 12 februarie 2020, 16:09)

  cucuveauamov [utilizator]

  Polisano va iubeste
  • 0 (16 voturi)    
   In 2012 guvernul Boc pleca de la guvernare (Miercuri, 12 februarie 2020, 17:05)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   pentru ca dorea reformarea sistemului de sanatate. Berbecele PSD in aceasta operatie a fost Raed Arafat. In afara de faptul ca s-au pompat zeci de miliarde de lei de atunci in sistemul de sanatate nu s-a intamplat nimic deosebit. Sistemul nu functioneaza mai bine ci din contra.
   Inbuibatilor PSD-isti le este teama ca vor trebui sa stea la coada si la privat ca vor venii si cei cu asigurari nu doar specialii cu bani?
  • +3 (7 voturi)    
   asa e (Miercuri, 12 februarie 2020, 18:03)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Cele mai multe spitale private gafaie la costuri vs cheltuieli si sunt spre vanzare altora mai mari. peneleul tocmai le-a mai dat o gura de oxigen de la buget!
 • -4 (18 voturi)    
  nu toti ne permitem sa stam la coada (Miercuri, 12 februarie 2020, 16:39)

  barba-neagra [utilizator]

  Poate unii vor sa astepte mai putin si, in disperare de cauza, fac programare la un centru privat. Serviciile or fi identice... Platesti daca vrei in fata, nu?
  De ce nu or fi facut PSDistii spitalele alea regionale? Au avut timp din 2012 incoace, dar le era buzunarul PROPRIU gol si au avut de ales: ei sau eu si partidul?
  Nu te obliga nimeni sa mergi la un spital privat daca ai bani sa platesti diferenta. Statul plateste portia lui.
  Partea proasta e ca statul calculeaza serviciile dupa canoanele sale si multi privati stramba din nas.
  • +4 (12 voturi)    
   in primele 10 zile ale lunii va fi ok... (Miercuri, 12 februarie 2020, 17:16)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui barba-neagra

   in restul de 20 vei plati 100% pentru ca se va fi terminat fondul alocat.
   Problema e ca in cele 20 de zile nici spitalul de stat nu va mai primi fonduri, ca nu mai sunt bani.
  • +4 (12 voturi)    
   solidaritate, nu profit (Miercuri, 12 februarie 2020, 17:19)

   FFF T [utilizator] i-a raspuns lui barba-neagra

   Guvernul ar trebui să se implice pentru modernizarea sistemului sanitar public de stat la care au acces toți cetățenii. Nu contează dacă ești bogat sau un vârstnic amărât, ai dreptul să fii tratat atunci când ești bolnav.

   În momentul în care divizăm bugetul și așa mic alocat Sănătății și o parte o dăm sistemului privat riscăm să nu mai avem un sistem public funcțional, lăsându-i pe dinafară pe cei care nu vor avea bani să se trateze la privat.

   O asemenea schimbare nu se face fără măcar un studiu de impact. Prin lege, prin OUG scrisă pe genunchi de „prietenii” d-lui ministru Polisano.
  • +5 (7 voturi)    
   povesti (Miercuri, 12 februarie 2020, 18:06)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui barba-neagra

   La privat e mai praf ca la stat. Pe testate! Cel putin in Bucuresti unii privati mari pe care i-am servit sunt jaaaaaaaleeeeeeee/praf praf praf si au noroc de abonamentele alea bagate firmelor pe gat :))
  • +1 (11 voturi)    
   Statul este cel mai prost manager In 30 de ani cu (Miercuri, 12 februarie 2020, 19:31)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui barba-neagra

   PSD si UDMR mai mereu la butoane nu a facut nimic memorabil. In schimb au excelat prin demolari.
   Din pacate tot asa se vede si pe mai departe.
 • +1 (3 voturi)    
  era pe cand nu s-a zarit (Miercuri, 12 februarie 2020, 17:35)

  cucuveauamov [utilizator]

  azi o vedem si nu e
 • +2 (12 voturi)    
  monopolul statului pe banii contribuabilului (Miercuri, 12 februarie 2020, 18:02)

  samuraijack [utilizator]

  În România s-a văzut că monopolul statului nu a dus la performanță, dimpotrivă, o degradare treptată, uitați-vă la sistemul public de sănătate, învățământ, CFR, TAROM, etc. Dacă tot contribui la sistemul public de sănătate forțat, măcar să mă pot duce să mă tratez unde consider eu că e mai bine, privat sau public.

  Rolul statului ar trebui să fie doar de reglementare, nu de monopol la diverse servicii, monopol care generează doar corupție și ineficiență.
 • +3 (9 voturi)    
  proiectul (Miercuri, 12 februarie 2020, 18:09)

  codrean [utilizator]

  prevedea scutirea de co-plata pana in iunie 2021 ! de-atunci se poate percepe ! Coplata...
  problema care - spre mirarea mea - nu s-a discutat nicaieri care e capacitatea acestor spitale private ? La cate solicitari pot raspunde ? Cate paturi au pentru spitalizare ?
  Am vazut zilele trecute o statistica : la UPU Constanta se prezinta zilnic intre 300 si 500 solicitanti ! La un spital clinic cu peste 1000 de paturi. Ce se va intampla cand toti astia se vor prezenta - doar e gratuit - la Polisano & Co ? Sa ne spuna dl.dr.Costache !
  • 0 (2 voturi)    
   iti spun eu (Joi, 13 februarie 2020, 9:54)

   costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   la perter sunt cabinete, la subsol sunt aparatele mari, cardiologia este la 4, la 5 este ati de la cardiologie, la etajele inferioare sunt ortopedia, maternitatea, oftalmologia, etc, ati propriu-zis, urgentele, nu are, dar este in curtea spitalului de la stat care banuiesc ca are urgente.
 • +5 (5 voturi)    
  ce haita MAFIOTA (Miercuri, 12 februarie 2020, 18:31)

  DiDiRo [utilizator]

  si peneleaua uslasa.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by