
- Cine ar urma să fie beneficiarii noii OUG și când se va aplica aceasta
Bolnavii cronici - care suferă de boli cardiovasculare, cancer, diabet, boli neurologice, tuberculoză, HIV/SIDA, boli rare etc - dar și pacienții care reprezintă urgențe medicale, ar urma să fie tratați în spitale private, fără să scoată niciun ban din buzunar. Statul promite că va deconta integral tratamentul lor, potrivit Ordonanței de Urgență de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, adoptată în ședința de Guvern de marțea trecută, ce urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.
Notă: Informațiile din acest material se bazează exclusiv pe forma în care OUG a fost adoptată în ședința de Guvern de săptămâna trecută, documentul ce conține forma finală adoptată în ședința de Guvern fiind obținut de HotNews.ro. Nu este exclus ca forma finală, care va fi publicată în Monitorul Oficial, să sufere modificări.
Când s-ar putea aplica Ordonanța de Urgență. Nu știe nimeni în acest moment. Ordonanța de Urgență trebuie publicată în Monitorul Oficial și va trebui apoi completată de una sau mai multe Hotărâri de Guvern, inclusiv norme de aplicare, și unul sau mai multe Ordine de ministru. Cum Guvernul care a inițiat și adoptat OUG tocmai a fost demis prin moțiune de cenzură, nimeni nu poate spune în acest moment când vor fi adoptate toate măsurile necesare pentru ca Ordonanța să se aplice.
- Două mari categorii de pacienți: bolnavii cronici tratați în cadrul programelor naționale de sănătate și pacienții care reprezintă urgențe medicale.
- Spitalelor și clinicilor private li se interzice prin lege să perceapă vreo sumă suplimentară (coplată) de la acești pacienți.
- Bolnavii cronici înscriși în programele naționale de sănătate vor avea posibilitatea să aleagă ei singuri unde vor să se trateze: la stat sau la privat.
- Pacienții care reprezintă urgențe vor fi preluați cu ambulanța și transportați la cel mai apropiat spital (de stat sau privat, dintre cele care vor oferi servicii medicale de urgență).
- Pacienții cu urgențe medicale care nu sunt preluați cu ambulanța vor avea posibilitatea să se prezinte la Unitatea de Primiri Urgențe a unui spital de stat sau a unuia privat, care oferă servicii de urgență.
- Lista spitalelor private care vor oferi servicii medicale de urgență decontate integral va fi stabilită prin Ordin al ministrului Sănătății.
- Pacenții care suferă de boli cronice trec printr-o serie de consultații și analize la medicul de familie și specialist pentru a fi diagnosticați, apoi sunt înscriși în programul național de sănătate pentru a primi tratament. Din acest punct, ei pot opta unde să se trateze: stat sau privat.
- În cazul bolnavilor cronici, o serie de tratamente se decontau deja de ani de zile la privat, dar numai acolo unde capacitate spitalelor de stat era depășită. Radioterapia pentru bolnavii de cancer și dializa pentru pacienții cu insuficiență renală se decontează deja masiv în sistemul privat.
- Asigurarea urgențelor medicale de spitalele private și decontarea integrală a tratamentelor reprezintă o premieră.

- I. Programe ale Casei de Asigurări de Sănătate:
- 1.Programul național de boli cardiovasculare;
- 2.Programul național de oncologie;
- 3.Programul național de tratament al surdității prin proteze auditive implantabile (implant cohlear și proteze auditive);
- 4.Programul național de diabet zaharat;
- 5.Programul național de tratament al bolilor neurologice;
- 6.Programul național de tratament al hemofiliei și talasemiei;
- 7.Programul național de tratament pentru boli rare;
- 8.Programul național de sănătate mintală;
- 9.Programul național de boli endocrine;
- 10.Programul național de ortopedie;
- 11.Programul național de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană;
- 12.Programul național de supleere a funcției renale la bolnavii cu insuficiență renală cronică;
- 13.Programul național de terapie intensivă a insuficienței hepatice;
- 14.Programul național de diagnostic și tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanță.
- II. Programe ale Ministerului Sănătății:
- 1.Programul național de prevenire, supraveghere și control al infecției HIV;
- 2.Programul național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei;
- 3.Programul național de depistare precoce activă a cancerului prin screening organizat;
- 4.Programul național de sănătate mintală și profilaxie în patologia psihiatrică;
- 5.Programul național de tratament dietetic pentru boli rare;
- 6.Programul național de sănătate a femeii și copilului.
- Transparența. În timp ce măsura decontării tratamentului la privat pentru pacienții cronici a fost publicată de Ministerul Sănătății în dezbatere publică, măsura decontării tratamentului la privat pentru urgențe medicale a apărut direct în ședința de Guvern, neaflându-se nicio secundă în dezbatere publică.
- Finanțarea bolilor cronice - pacienții care optează pentru privat vor lua după ei, teoretic, banii decontați de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru serviciul respectiv la stat. Nu este clar în acest moment cum va fi acoperită diferența dintre valoarea serviciului la stat și cea de la privat (în multe cazuri mai mare), în condițiile în care coplata este interzisă.
- Finanțarea urgențelor - în cazul acestora, finanțarea va fi asigurată prin decontarea serviciilor de catre Casa de Asigurări de Sănătate, iar în cazul în care finanțarea nu poate fi acoperită în integral de aici, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății.
- Medicii care lucrează atât la stat, cât și la privat, în conflict de interese? Multe voci au vorbit, în această perioadă, despre necesitatea unei restricții pentru medici - să lucreze ori la stat, ori la privat - în contextul acestei Ordonanțe. Ministrul Victor Costache a anunțat că nu are în vedere o astfel de măsură, în acest moment.
- Primul mare semnal de alarmă că pacienții cronici și urgențele NU se vor putea trata gratuit la privat: Spitalele private iau în calcul să nu mai semneze contracte cu CNAS care permit decontarea serviciilor în privat
În nici o țară din lume un ministru care modifică acte normative pentru ”prietenii” din sectorul privat nu ar mai fi stat 2 secunde în funcție.
Instituțiile din justiție care cândva odată se autosesizau acum închid ochii.
Tristă situație, noi să fim sănătoși,.
Noi aici sint in UE si deh...!
Inbuibatilor PSD-isti le este teama ca vor trebui sa stea la coada si la privat ca vor venii si cei cu asigurari nu doar specialii cu bani?
De ce nu or fi facut PSDistii spitalele alea regionale? Au avut timp din 2012 incoace, dar le era buzunarul PROPRIU gol si au avut de ales: ei sau eu si partidul?
Nu te obliga nimeni sa mergi la un spital privat daca ai bani sa platesti diferenta. Statul plateste portia lui.
Partea proasta e ca statul calculeaza serviciile dupa canoanele sale si multi privati stramba din nas.
Problema e ca in cele 20 de zile nici spitalul de stat nu va mai primi fonduri, ca nu mai sunt bani.
În momentul în care divizăm bugetul și așa mic alocat Sănătății și o parte o dăm sistemului privat riscăm să nu mai avem un sistem public funcțional, lăsându-i pe dinafară pe cei care nu vor avea bani să se trateze la privat.
O asemenea schimbare nu se face fără măcar un studiu de impact. Prin lege, prin OUG scrisă pe genunchi de „prietenii” d-lui ministru Polisano.
Din pacate tot asa se vede si pe mai departe.
Rolul statului ar trebui să fie doar de reglementare, nu de monopol la diverse servicii, monopol care generează doar corupție și ineficiență.
problema care - spre mirarea mea - nu s-a discutat nicaieri care e capacitatea acestor spitale private ? La cate solicitari pot raspunde ? Cate paturi au pentru spitalizare ?
Am vazut zilele trecute o statistica : la UPU Constanta se prezinta zilnic intre 300 si 500 solicitanti ! La un spital clinic cu peste 1000 de paturi. Ce se va intampla cand toti astia se vor prezenta - doar e gratuit - la Polisano & Co ? Sa ne spuna dl.dr.Costache !