Schimbare majoră în sistemul de sănătate: ​Spitalele private vor asigura în premieră servicii medicale de urgență decontate integral de stat

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 5 februarie 2020, 9:37 Actualitate | Sanatate


Spital
Foto: Pixabay
Spitalele private vor asigura în premieră servicii medicale de urgență decontate integral de stat, prevede Ordonanța de Urgență care modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, adoptată aseară în ședința de Guvern. Lista spitalelor private care vor putea asigura servicii medicale de urgență decontate de stat urmează să fie stabilită prin Ordin al ministrului Sănătății. Spitalele private nu pot încasa niciun fel de sume suplimentare (coplată) de la pacienți, se arată în textul Ordonanței de Urgență, document obținut de HotNews.ro.

 • Fără coplată de la pacienți. Textul Ordonanței de Urgență prevede explicit că spitalele private care vor asigura servicii medicale de urgență au obligația de a nu încasa niciun fel de sume suplimentare de la pacienți (coplată) "față de cele decontate potrivit actelor normative în vigoare".
 • Finanțarea acestei măsuri, asigurată de casele de asigurări de sănătate și de Ministerul Sănătății. Potrivit actului normativ adoptat aseară, "cheltuielile pentru îngrijirea pacienților aflați în stare critică sau cu acuze ce ridică suspiciunea unei afecțiuni grave acute care nu pot fi acoperite din sumele obținute pe baza contractelor încheiate de către spitalele private cu casele de asigurări de sănătate, vor fi decontate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății. Sumele aferente decontului per caz nu pot depăși sumele decontate pentru cazuri similare din sistemul public de urgență."

Cum arată modificările la Legea 95/2006 adoptate prin Ordonanță de Urgență:

"După alineatul 2 al art. 52, se introduce un nou alineat, 2(1), cu următorul cuprins:

2(1) Pentru bolnavii incluși în programele naționale de sănătate decontate din bugetul FNUASS (Fondul Național Unic al Asigurărilor de Sănătate - n.red.), respectiv bugetul Ministerului Sănătății precum și pentru cei care beneficiază de servicii medicale în baza art. 100 și 111 (servicii medicale de urgență - n.red.), furnizorii publici și privați au obligația de a nu încasa sume suplimentare față de cele decontate potrivit actelor normative în vigoare.

După alineatul 2 al articolului 111, se introduc două noi alineate, alineatul 2(1) și 2(2), cu următorul cuprins:

2(1) Lista spitalelor private în cadrul cărora se pot organiza servicii medicale private de urgență se aprobă prin ordin al minitrului Sănătății, în urma verificării respectării standardelor prevăzute la alin. (2).

2(2) În vederea verificării standardelor menționale la alin. (2), spitalele private vor depune la Ministerul Sănătății documentația stabilită prin ordin al ministrului Sănătății."

Textul Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății poate fi consultat integral aici.

 • Și pacienții cu boli cronice se vor putea trata la privat
Includerea spitalelor private pe lista spitalelor care vor asigura servicii medicale de urgență, alături de spitalele de stat, este a doua modificare-cheie adusă prin Ordonanță de Urgență la Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, alături de extinderea tratamentului bolnavilor cronici, în cadrul programelor naționale de sănătate, la spitalele și clinicile private, tot fără coplată. Cele două măsuri sunt prevăzute în aceeași Ordonanță de Urgență.

Pacienții cu boli cronice care beneficiază de tratament în cadrul programelor naționale de sănătate se vor putea trata, la alegere, atât la stat, cât și la spitale și clinici private. Guvernul a adoptat aseară Ordonanța de Urgență care introduce această măsură. Textul actului normativ specifică explicit că pacienților tratați în cadrul programelor naționale de sănătate nu le poate fi percepută de către spitalele și clinicile private nicio taxă suplimentară (coplată).

Tratarea pacienților cu boli cronice la privat era posibilă și până acum, dar numai în acele cazuri în care era depășită capacitatea furnizorilor publici de servicii medicale (spitale de stat) de a îndeplini nevoia existentă în ariile terapeutice acoperite de respectivul program național. Odată cu Ordonanța adoptată astăzi, această condiție pică, iar bolnavii cronici care beneficiază de tratament în cadrul programelor naționale vor putea alege singuri unde să se trateze - stat sau privat - iar serviciile ar urma să fie decontate integral.

Ce sunt programele naționale de sănătate. Pacienții asigurați din România, care suferă de boli cronice - precum cancer, infecție cu HIV/SIDA, tuberculoză sau boli cardiovasculare - beneficiază de tratament gratuit în cadrul programelor naționale de sănătate.

Guvernul a respectat promisiunea făcută de ministrul Victor Costache - aceea că pacienții cu boli cronice care vor alege să se trateze la privat nu vor trebui să plătească bani în plus din buzunar - coplată.


Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20923 vizualizari

 • +10 (30 voturi)    
  O decizie buna (Miercuri, 5 februarie 2020, 10:02)

  Maspp [utilizator]

  Am o cunostina care are o boala autoimuna si care in fiecare luna trebuie sa se duca la spital ca sa obtina aprobarile pentru ca statul sa-i deconteze medicamentul pe care nu si-l permite. Ce se intampla in spitalele de stat este umilirea omului de catre om. Vii ca prostul de la 7 si poate pe la 2 te primeste marele doctor care apoi te trimite sa mai faci n-spe analize pe la clinici private care nu se pot face in spital din diverse motive (in special prostie si dezorganizare), apoi revii in ziua aia sau urmatoare si iar mai stai ore pana primesti o stampila. Chestii simple precum un sistem de programari nu se pot implementa datorita intereselor medicilor si a managerului. Stai pe holuri si risti sa te mai alegi cu alte boli. Atata timp cat clinicile private nu pot taxa suplimentar, este foarte ok.
  • +7 (11 voturi)    
   corect. piata ne va spune (Miercuri, 5 februarie 2020, 10:59)

   young_e [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

   daca banii decontati acopera prestatiile medicale. daca privatii nu se baga, nu cred ca pot fi obligati privatii sa intre in acest sistem. daca intra, inseamna ca sistemul e cel putin corect finantat. daca nu se baga, inseamna ca spitalele de stat arata asa cum arata cel putin in parte din cauza lipsei de bani.
   • -12 (16 voturi)    
    uraaa, nu mai stau la coada la spitalul de stat (Miercuri, 5 februarie 2020, 11:10)

    cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui young_e

    ma duc la coada la ala de la privat.
    unde, pentru niste "servicii suplimentare tarifate corespunzator" pot sa ma asez la randul la care nu este nimeni.
    • +3 (7 voturi)    
     E ok (Miercuri, 5 februarie 2020, 12:32)

     Maspp [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

     Atunci cand ai un job, cand timpul e un factor important pentru viata ta. Daca nu te duci la stat si te apleci in fata medicului care e D-zeu.
     • -1 (13 voturi)    
      asa este. explica-i asta vanzatoarei de la cora (Miercuri, 5 februarie 2020, 13:47)

      cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

      ca din salariul ei se va putea duce cu copilul al privat
      si chiar daca plateste o taxa pentru servicii suplimentare nu mai trebuie sa plece mult timp de la serviciu
      • -1 (3 voturi)    
       irelevant (Miercuri, 5 februarie 2020, 23:36)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

       tot vanzatoarei de la cora o sa-i explic si cate ore petrec eu saptamanal invatand, ca sa pot fi in continuare competitiv pe piata fortei de munca?
       oricum nu va mai fi vanzatoare mult timp. un job inutil. pot sa-mi scanez si singur produsele, oricum astept dupa ea. altceva nu face.
       • +1 (1 vot)    
        Hmmm (Joi, 6 februarie 2020, 4:36)

        Sah [utilizator] i-a raspuns lui pehash

        Pentru ea si tu cu munca ta sunteti inutili. ;)
        • +2 (2 voturi)    
         Corect (Joi, 6 februarie 2020, 12:36)

         pehash [utilizator] i-a raspuns lui Sah

         Dar la finalul zilei, doar unul din noi adoarme cu gandul ca in curand va trebui sa-si caute altceva de lucru..
         • 0 (0 voturi)    
          Hmmm (Joi, 6 februarie 2020, 17:52)

          Sah [utilizator] i-a raspuns lui pehash

          Ai dreptate.
          Nu voiam sa para un comentariu rautacios, dar asa cred ca gandeste si doamna. :)
          O zi frumoasa!
      • +1 (1 vot)    
       Pai in cazul vanzatoarei timpul e si mai critic (Joi, 6 februarie 2020, 10:01)

       Maspp [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

       Ca in orice activitate care implica contactul cu publicul. In rest, da, eu cred ca nimeni nu se asteapta ca costurile care in spitalul de stat sunt ascunse sub pres ( mizeria, infectiile, personalul subdimensionat, dezinteresul managementului si al doctorilor, spaga, cladirile nerenovate, aparatura invechita) nu sunt vizibile la privat. Ca privatul nu are cum sa ascunda aceste costuri pentru ca altfel ar arata fix ca la stat si nimeni nu ar da un ban in plus ca sa fie tratat la fel. Probabil ca problema nu va fi rezolvata fara o finantare corecta a sistemului. Acum, intrebarea ar fi daca bagam mai multi bani in spitalele de stat si eliminam spitalele private din ecuatia asta, vom reusi sa schimbam ceva sau cunostinta mea va fi tratata la fel in timp ce domnul doctor/manager isi va schimba destinatia de vacanta de la Ibiza in Hawaii ?
      • 0 (0 voturi)    
       Ma, (Joi, 6 februarie 2020, 11:53)

       Jar [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

       s-ar putea ca spaga la stat sa fie mai mare ca valoarea serviciilor medicale prestate.Ce zici,p...?
   • 0 (0 voturi)    
    Da, evident ca lipsa de bani e o problema (Joi, 6 februarie 2020, 9:52)

    Maspp [utilizator] i-a raspuns lui young_e

    De aceea spitatele private au si refuzat acest lucru astazi. Sper ca nu-si inchipuie nimeni ca sistemul de sanatate e finantat atat cat trebuie. Adica atunci cand tu finantezi sanatatea cu 3% si in Franta se aloca 9%, trebuie sa fii nebun sa crezi ca poti sa obtii rezultate mai bune mai ales ca si PIB-ul in valori absolute e mult mai mic. La stat toata mizeria,infectiile, sub-dimensionarea personalului, cladirile care arata ca dupa razboi, lipsa de dezinteres sunt lucruri care nu exista in general la privat dar care se transforma acolo in costuri pentru caci altfel ar arata ca la stat si n-ar mai da nimeni un ban in plus.
  • +3 (7 voturi)    
   pe de o parte asa e (Miercuri, 5 februarie 2020, 11:04)

   yyyxxx1981 [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

   riscul cel mare este insa ca aceste spitale private sa ii aleaga doar nisele cele mai profitabile si sa nu se atinga de restul. Ex: diagnosticarea unui cancer nu este profitabila insa tratamentul da. Luate impreuna insa, sunt sustenabile financiar. In noua varianta foarte probabil spitalul de stat face pe baza lui diagnosticarea, apoi cel privat face doar tratamentul care este profitabil. Practic spitalului de stat i se ia-u bani care merg la privat ceea ce treptat duce la sacrificarea pacientilor din spitalele de stat. Sa nu itiinchipui ca nu a existat lobby din partea privatilor pentru aceasta ordonanta. Ca aspect pozitiv, intradevar sunt mai multe sanse sa ai parte de conditii civilizate.
   • +5 (7 voturi)    
    pai (Miercuri, 5 februarie 2020, 12:06)

    cvi [utilizator] i-a raspuns lui yyyxxx1981

    "Ca aspect pozitiv, intradevar sunt mai multe sanse sa ai parte de conditii civilizate."
    Nu asta ne dorim cu totii?
    Nu e normal sa poti alege cui directionezi banii pe care iti sunt luati de catre stat luna de luna?
    • 0 (4 voturi)    
     stiu (Miercuri, 5 februarie 2020, 12:22)

     yyyxxx1981 [utilizator] i-a raspuns lui cvi

     dar sistemul e oricum la limita limitei. Poate colapsa total. De exemplu managerul unui spital va trebui sa aleaga intre a platii salariile medicilor, medicamente, consumabile, investigatiile costisitoare pentru depistarea bolilor grave (pe care privatul le va evita alegand doar ce ii convine). Ce crezi ca va fi sacrificat? In practica nu doar in teorie. Sunt mari sanse ca unui anumit procent sa ii fie mai bine (cei care reusesc in diverse moduri sa obtina si investigatiile la stat dar si statamentul la privat) si timp ce mult mai multi raman complet pe dinafara.
   • 0 (0 voturi)    
    Da, acesta e riscul (Joi, 6 februarie 2020, 10:03)

    Maspp [utilizator] i-a raspuns lui yyyxxx1981

    Ma indoiesc ca spitalele private vor fi profitabile fara coplata. Stim cu totii ca costurile din spitalele de stat sunt mult mai mici decat cele reale. Cand finantarea e la 1/4 fata de o tara occidentala (si aici ma refer la procente din PIB nu valoare reala) , atunci ce asteptari ai ?
   • +1 (1 vot)    
    business 100% (Joi, 6 februarie 2020, 12:43)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui yyyxxx1981

    Riscul cel mai mare este altul. Spitalul este platit cat timp esti bolnav. Practic, este platit doar ca sa te trateze, nu sa te vindece.

    La stat, fara concurenta, e simplu.. tot timpul e aglomerat, spitale noi nu se fac, deci cele existente au destui clienti. Dar cand intra si privatii in ecuatie si se dilueaza "cererea"? Ai 10 paturi in salon si 8 stau goale ca s-au dus toti la spitalul privat, unde e mai curat?... Te mai grabesti sa-i vindeci pe aia 2 ramasi? Casa de Sanatate iti deconteaza numar de zile de spitalizare, nu te premiaza daca il vindeci pe pacient in timp record.
  • +2 (2 voturi)    
   desigur (Miercuri, 5 februarie 2020, 13:54)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

   medicamentele extrem de scumpe - e vorba de cazuri exceptionale - se pot prescrie dupa o verificare, este o operatie necesara pentru prevenirea fraudelor !
 • 0 (40 voturi)    
  Deci Tolontan a avut dreptate (Miercuri, 5 februarie 2020, 10:13)

  Fides [utilizator]

  Felicitari Costache. Nu mai trebuie construit nici un spital de catre Stat, din contra trebuie falimentate cele existente si in final cedate privatilor. In fond, sanatatea ne costa pe toti, iar pretul trebuie platit direct in buzunarele unor privati, care lucreaza ca un facut cu aceeasi medici, dar hei la un pret bun.
  P.S. Cred ca este momentul ca Olivia Steer sa devina consilier la MIn. Sanatatii. Usturoiul si infuzia de papadie vor costa si mai putin, si vor salva cu N vieti mai multi pacienti.
  • +18 (30 voturi)    
   vorbesti prostii (Miercuri, 5 februarie 2020, 10:35)

   Philipe [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Nea Fides, daca nu ai observat deja, spitalele de stat sau sistemul de sanatate al statului sunt deja falimentare. Cu un spitalele pline de nosocomiale nedeclaratem, cu personal nesimtit, neglijent, in unele cazuri chiar idiot si șpăgar nici nu putea fi altfel.

   Personal, prefer sa merg pana la Szeged (ca-i cel mai aproape de mine) la spital pe banii mei, decat sa merg la Spitalul Judetean din Timisoara de unde ar fi sanse mari sa plec cu cine stie ce Clebsiela sau cine stie ce alte infectii intraspitalicesti si umilit de toti pe-acolo de la portar pana la infirmiere, asistente sau liftiere.

   Daca lucrezi in sistemul de sanatate de la stat iti pot intelege frustrarea, dar sa stii ca doar prin concurenta creste calitatea serviciilor.

   Ca un exemplu usor de digerat: Dupa ce s-a deschis Maternitatea "*Premiere*" in Timisoara, a inceput sa scada numarul nasterilor la maternitatile de stat din Timisoara (Odobescu si Bega), pentru ca oamenii au preferat sa se imprumute pentru a plati serviciile la Maternitatea "*Premiere*" decat sa nasca in conditiile de grajd de la "*Bega*" sau "*Odobescu*" si sa fie umiliti pe-acolo de personalul exterm de nesimtit. Ce crezi ca s-a intamplat apoi cand conducerile maternitatilor de stat au vazut ca numarul "clientilor" a inceput sa scada? AU RENOVAT SPITALELE!!! )))) si au inceput sa-si mai schimbe atitudinea fata de oameni.
   Intelegi acum? Daca nu aveau concurenta si oamenii din obligatie veneau tot la ei, conditiile nu se schimbau cu siguranta, pentru ca asta inseamna sa ai MONOPOL, asa ca mai gandeste-te inca o data inainte sa plangi de mila spitalelor de stat.
   • +3 (11 voturi)    
    5.750 lei este pachetul Basic la Premiere (Miercuri, 5 februarie 2020, 10:58)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui Philipe

    Desi un mizilic. Iar in caz de urgenta, mama este dusa cu ambulanta la Maternitatea de stat. Sa fii sanatos.
    • +2 (4 voturi)    
     pai ai zis bine (Miercuri, 5 februarie 2020, 15:27)

     CIP03 [utilizator] i-a raspuns lui Fides

     da pentru ca asa cere legea, pe legea noua vor putea trata si urgentele
  • 0 (8 voturi)    
   Doar prostii pot crede ca statul va deconta (Miercuri, 5 februarie 2020, 10:56)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   o consultatie, o analiza, o interventie la preturi sume diferite la stat sau la privat.
   Trebuie sa faci o analiza. In cazul in care ai noroc la spitalul de stat stai de dimineata pana seara sa ajungi sa ti se faca analiza. Daca nu ai noroc ti se spune fie sa mergi la doamna doctor la cabinetul privat sau deoarece nu mai sunt fonduri poti fi programat peste vreo 2 , 3 luni.
   La privat pentru aceeasi analiza pretul este mai mare. Ce va face privatul? Nu cred ca va refuza sa ia banii. Cred ca va cobora pretul.
   Ce va face bolnavul? Cred ca va merge acolo unde nu va trebui sa stea prea mult la coada. Apreciez ca el este singurul care are de castigat.
   • +7 (15 voturi)    
    Polisano din Sibiu, deconta retete false prin 2014 (Miercuri, 5 februarie 2020, 11:22)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui ty

    Frauda a fost estimata la 7 milioane de euro.
    Statul este furat zi de zi... sa fii sanatos!
    • +4 (6 voturi)    
     :)))) (Miercuri, 5 februarie 2020, 12:31)

     Philipe [utilizator] i-a raspuns lui Fides

     Pai statul sa-și facă treaba! Sa controleze cine și pentru ce cere. Au organisme de control, nu? Pai atunci sa-și miște fundurile și sa verifice feaudele
     • -1 (5 voturi)    
      nu asta spunea si Vantu? (Miercuri, 5 februarie 2020, 13:03)

      kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Philipe

      bravos!
      • +4 (8 voturi)    
       Nenea... (Miercuri, 5 februarie 2020, 13:21)

       Philipe [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

       deci logica ta e urmatoarea:
       "Decat sa-si miste functionarii aia platiti tot de mine fundurile si sa controleze ca decontarea facturilor e pe bune, mai bine mor oamenii prin spitalele de stat ca nah, sa nu ne fure privatii"

       Tu iti intelegi logica?

       Deci tu preferi sa fii umilit, nebagat in seama, sau sa mori de vreo nosocomiala prin spitalele de stat cu monopol pe fondurile CNAS platite tot de tine, dar sa nu fii furat de privati care ar trebui controlati de oameni platiti tot de tine.


       Cabinetele private care lucreaza cu CNAS sunt toate pline de hoti asa-i?

       Vrei sa-ti dau un exemplu de hotia despre care vorbesti tu facuta chiar de Spitalul de Copii Luis Turcanu din Timisoara? Ia fii atent:

       Ma duc cu fiu-meu la privat la Doamna Profesor X, cu o problema. Platesc consultatia la privat si ea imi spune ca trebuie neaparat sa venim la Spitalul de Copii, unde ea era sefa de sectie,ca numai acolo pote sa faca nu stiu ce investigatii amanuntite. Bine, zic, hai ca mergem si acolo, cu toate ca ma asteptam la nasoale.
       Ne zice ca la 7 dimineata sa fim cu copilul la spital. Ajungem la 7 dimineata, nu era nici dracu' acolo la ora aia (ce naivi am fost) . Am stat ca prostii in picioare (ca scaune nu erau) pana pe la ora 9 jumate cu copil de 3 luni in brate ca sa ii faca copilului internare (am zis ca asa o fi procedura...) si sa-i recolteze sange pe care l-a trimis la BIOCLINICA!!! :))) Funny, nu-i asa? Astea au fost investigatiile amanuntite: sange trimis la un laborator particular. Ca apoi sa ne cheme dupa 11 zile si sa ne dea tratamentul in urma rezultatelor analizelor. Si ce sa vezi... dupa 11 zile apare si externarea!!!!! Deci scriptic copilul meu a stat internat in spital 11 zile, practic... doar 3 ore (7:00 - 10:00 in ziua internarii). De unde crezi tu ca s-ar decontat banii pentru internare si probabil tratamente pentru fiu-meu? De la CNAS!!!! :))) Funny, nu?
       • +2 (2 voturi)    
        Cat a costat spitalizarea? (Miercuri, 5 februarie 2020, 14:29)

        ty [utilizator] i-a raspuns lui Philipe

        O investigatie la un spital de stat care necesita cica o internare de o zi.
        La externare primesc o factura care zicea cam asa: investigatia vreo 40 lei, materiale vreo 5 lei iar spitalizarea peste 300 lei. Asta pentru vreo 3 ore petrecute in spital.
    • +2 (2 voturi)    
     Crezi ca doar aia au fraudat statul? De crezi ca (Miercuri, 5 februarie 2020, 14:13)

     ty [utilizator] i-a raspuns lui Fides

     urla PSD-ul acuma? Pentru mine, pentru tine?
  • +2 (4 voturi)    
   ce (Miercuri, 5 februarie 2020, 11:41)

   colu [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   sa mai falimentezi?Cei de la spitalele de stat au etatizat cheltuielile si au privatizat veniturile.De platit,platim noi pe statu lde plata,10%.
  • 0 (0 voturi)    
   Auzi, (Joi, 6 februarie 2020, 11:59)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   ma?Statul plateste medicamentele si serviciile medicale la 90-120 de zile.Adica,spitatalul de stat merge si neplatit,pe cand ailalti nu prea.Catena face profit din suplimente alimentare ,ca de la medicamente nu prea iese mare lucru.
 • +10 (12 voturi)    
  Un lucru bun... (Miercuri, 5 februarie 2020, 10:16)

  Capac1947 [anonim]

  Un lucru si mai bun ar fi ca fiecare spital de stat sa isi construiasca bugetul de functionare doar din decontatarile de la casa de sanatate... pe munca depusa...

  In aces fel managerii si personalul spitalelor o sa depuna mai mult efort pentru calitatea serviciilor oferite...
  • 0 (18 voturi)    
   haha (Miercuri, 5 februarie 2020, 10:23)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui Capac1947

   Romanii gem de naivitate. De decontari fictive ati auzit? Cine va controla decontarile de la Polisano cand insusi ministrul presteaza la ei in week end? :)))
   • +3 (5 voturi)    
    eu am auzit (Miercuri, 5 februarie 2020, 10:55)

    DoarEUEUEU [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

    am auzit dar numai la stat. Oricum nu cred ca se vor deconta fictiv, cel putin nu in primele luni, cand tota lumea este cu ochii pe butelie. Firele de partid, primariile, etc (nu toate dar majoritatea in opinia mea) fac asta, fie ca e vorba de PSD, UDMR, PNL. Asa ca nu e mai bine sa se reglementeze de la bun început totul asa cum trebuie sa nu le lase ușițe pe unde sa sifoneze banii?
    Cat despre discutia dintre diferenta de la stat la privat...Chiar sunt curios sa vad cum arata o sala de primiri urgente la un spital privat. Nu am avut tangenta cu partea asta a celor de la privat. Doar consulturi si chestii minore. Dar ca si la stat am avut de asteptat pe holuri desi aveam programare la ora X...am intrat la consult cam pe la X+2ore. Si asta la 2 sau 3 spitale private. Asa ca nu imi fac mari sperante, poate sa se mai descongestioneze la cele de stat unde timpul de asteptare este de ordinul sferturilor sau jumatatilor de zi.
    • 0 (4 voturi)    
     de farmaciile "Reteta" sigur nu ai auzit (Miercuri, 5 februarie 2020, 11:11)

     cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui DoarEUEUEU

     poate este cazul sa-ti schimbi furnizorul de informatii
 • 0 (8 voturi)    
  cine crede ? (Miercuri, 5 februarie 2020, 10:18)

  codrean [utilizator]

  Cat ca dura "masura" asta ? Hai sa fim seriosi; daca se aplica si statul deconteaza ca la spitalele de stat "privatii" dau urgent faliment. Daca deconteaza la valorile reale, din banii de buget, acesta se epuizeaza in 3-4 luni.Si-atunci ?
  • +3 (5 voturi)    
   exact asta e problema! ce se va intampla dupa 6lun (Miercuri, 5 februarie 2020, 11:18)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   cand se termina banii!

   Si daca ai o urgenta in octombrie si spitalul nu maia re bani, ce faci? Pai, achiti din buzunra desi ai platit deja contributia pe octombrie...
 • -1 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 5 februarie 2020, 10:28)

  [anonim]

  • -3 (5 voturi)    
   Depinde.... (Miercuri, 5 februarie 2020, 10:52)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui

   Și mai e un aspect. Mie nu-mi convine ca profesorii de la stat să aibă măriri de salarii an de an dar să scoată 44% analfabeți funcțional.
   Nu știu cum va fi cu colorații. Că mie nu-mi va conveni ca și la privat să văd asistați de-ai lui Cioabă care nu au contribuit cu un leu întreaga lor viață,
  • +1 (5 voturi)    
   ai dreptate (Miercuri, 5 februarie 2020, 11:07)

   yyyxxx1981 [utilizator] i-a raspuns lui

   Dar in RO managerii de spitale cu armata lor de trepadusi sifoneaa sumele incomparabile mai mari decat ce va lua privatul.
   • +2 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 5 februarie 2020, 12:01)

    [anonim] i-a raspuns lui yyyxxx1981

    • +1 (3 voturi)    
     managerii sunt altii (Miercuri, 5 februarie 2020, 12:23)

     yyyxxx1981 [utilizator] i-a raspuns lui

     ei fac afacerile mari nu doctorii
  • +1 (1 vot)    
   "banul public"? (Joi, 6 februarie 2020, 13:04)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui

   Hai sa lasam ipocriziile. Banul ala public este 90% platit de cei care oricum se duc la privat.

   Vrei sa te compari cu tarile scandinave? Pai hai sa o facem pana la capat. Varsta medie efectiva de pensionare in tarile scandinave este 65-66 de ani (statistica OECD). Vrei sa ne uitam la raportul salariati/pensionari? Sau la rata de colectare in PIB? Consumul de sapun si pasta de dinti/locuitor?...
 • +3 (5 voturi)    
  Asa da ! (Miercuri, 5 februarie 2020, 10:36)

  John M. [utilizator]

  Stiu un spital in care lenjeria de pat se schimba numai cand moare cineva pe ele, iar injectiile de noapte le face personalul in uniforme maro, ca cele albastre ori dorm ori beau cafea.
  • 0 (2 voturi)    
   o exceptie (Miercuri, 5 februarie 2020, 14:02)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui John M.

   nu trebuie generalizata ! Ai reclamat, ai demonstrat ?
 • +2 (6 voturi)    
  este o masura (Miercuri, 5 februarie 2020, 10:36)

  Dimijoarei_Obt [utilizator]

  foarte buna ! Statul trebuie sa nu mai precupeteasca niciun efort pentru a ajuta sectorul privat, capitol la care a ramas repetent !
 • +3 (3 voturi)    
  Se termină balamucul de la secțiile de urgență. (Miercuri, 5 februarie 2020, 10:50)

  asavreau [utilizator]

  Eu cred că nemulțumiși sunt cei de la secțiile de urgență care mențineau intenționat o situați de aglomerație pentru a obține câștig suplimentar.Câștig se obține când este aglomerat,în două moduri.Primul,dai ceva și intri în față.Doi,te internează //de urgență// și spitalul primește bani.După trei zile constată că poți fi tratat acasă și pleci,3 zile este timpul admis pentru internare de urgență.Nu cred-că toți doctorii sunt borfași și ar putea arăta situația anormală a internărilor la urgență,care consumă resurse inutil și ține blocate secții de specialitate.
 • +6 (10 voturi)    
  Spitalele private (Miercuri, 5 februarie 2020, 10:53)

  Fitter [utilizator]

  vor efectua cateva interventii , dupa care se va invoca epuizarea plafonului decontat de CNAS si va trebui sa platesti INTEGRAL costul interventiei la privat. Exact cum se intampla acum cu analizele efectuate de laboratoarele private decontate integral de CNAS..... in limita fondurilor disponibile!!
  • +3 (7 voturi)    
   numai ca acum va fi la fel si la stat! (Miercuri, 5 februarie 2020, 11:19)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Fitter

   si ei vor epuiza plafonul! Si ce vei face? Vei merge la privat si vei plati intergral! Fireste, pacientul castiga..
  • +4 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 5 februarie 2020, 11:27)

   [anonim] i-a raspuns lui Fitter

  • +5 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 5 februarie 2020, 12:11)

   [anonim] i-a raspuns lui Fitter

 • +3 (5 voturi)    
  servicii medicale (Miercuri, 5 februarie 2020, 11:16)

  cleopatranil [utilizator]

  Anul trecut am solicitat telefonic o programare la un spital privat din Bucuresti pentru o analiza pe care nu pot sa o fac in localitatea de domiciliu, spitalul avea contract cu CAS, dar cand au auzit ca nu locuiesc in Bucuresti mi-au spus ca numai pentru bucuresteni e valabil contractul cu CAS, am 32 de ani de munca si pe statul de salarii se mentioneaza la rubrica "contributii CAS" (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate), cum este posibil ca bucurestenii sa beneficieze de servicii decontate de CAS, iar ceilalti pacienti din alte localitati nu?
  ce se intampla cu pacientii care sufera de obezitate morbida, condamnati la moarte din cauza ca nu-si permit operatii bariatrice? Ar fi un subiect foarte important pentru un articol pe care sper sa-l citesc in curand. As vrea sa stiu si eu ce se face pentru acesti pacienti.
 • 0 (4 voturi)    
  Coplata - la anul (Miercuri, 5 februarie 2020, 11:30)

  of of [utilizator]

  Coplata nu a fost anulată, ci doar puțin amânată, cât să treacă alegerile:
  https://www.g4media.ro/surse-25-de-oug-uri-pe-agenda-sedintei-de-guvern-care-se-prelungeste-pana-tarziu-in-noapte.html?fbclid=IwAR0U9_GUYg7qZ98ejFzOrX-hM3ArTR8IUgSYuJArYMJEpffxItZ8MgcP7YA
 • +7 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 5 februarie 2020, 12:01)

  [anonim]

 • +3 (5 voturi)    
  Obligatie, nu optiune (Miercuri, 5 februarie 2020, 12:40)

  DavidOrtan [utilizator]

  Atata timp cat spitalele private nu sunt obligate sa faca urgente si sa isi trateze complicatiile pe o anumita specialitate pentru a primi bani de pe programele nationale aferente acelei specialitati nu se rezolva problema. Mai mult, pana cand nu se va termina sistemul in care avem medici care lucreaza si la stat si la privat, mai ales cei care coordoneaza programe de sanatate, va exista mereu tentatia de a incarca costurile majore pe sistemul public. Aceste adaugiri la asa-zisa "reforma" a sanatatii infaptuita de acest Guvern este praf aruncat in ochii intregii populatii, care este din pacate dezinteresata de acest subiect (in majoritatea ei).
  • 0 (0 voturi)    
   nota de subsol (Miercuri, 5 februarie 2020, 13:40)

   DavidOrtan [utilizator] i-a raspuns lui DavidOrtan

   *sunt praf
 • -2 (2 voturi)    
  excelent (Miercuri, 5 februarie 2020, 13:08)

  pragmatism [utilizator]

  O idee de bun simt pt va banii tb sa urmeze pacientul.
  • 0 (0 voturi)    
   Nici vorba (Miercuri, 5 februarie 2020, 16:44)

   DavidOrtan [utilizator] i-a raspuns lui pragmatism

   Banii de pe programele nationale de sanatate nu urmeaza pacientul, ci unitatea care are contract. Contractele pe aceste programe sunt stabilite intre unitate si Casa de Asigurari, care administreaza programele, desi banii vin direct de la Buget.
 • 0 (0 voturi)    
  Hmmm...minciuni? (Joi, 6 februarie 2020, 4:32)

  Sah [utilizator]

  Nu exista asa ceva in legea adoptata...
  '' "cheltuielile pentru îngrijirea pacienților aflați în stare critică sau cu acuze ce ridică suspiciunea unei afecțiuni grave acute care nu pot fi acoperite din sumele obținute pe baza contractelor încheiate de către spitalele private cu casele de asigurări de sănătate, vor fi decontate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății.''
  Am cautata si nu exista asa ceva...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by