- Fără coplată de la pacienți. Textul Ordonanței de Urgență prevede explicit că spitalele private care vor asigura servicii medicale de urgență au obligația de a nu încasa niciun fel de sume suplimentare de la pacienți (coplată) "față de cele decontate potrivit actelor normative în vigoare".
- Finanțarea acestei măsuri, asigurată de casele de asigurări de sănătate și de Ministerul Sănătății. Potrivit actului normativ adoptat aseară, "cheltuielile pentru îngrijirea pacienților aflați în stare critică sau cu acuze ce ridică suspiciunea unei afecțiuni grave acute care nu pot fi acoperite din sumele obținute pe baza contractelor încheiate de către spitalele private cu casele de asigurări de sănătate, vor fi decontate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății. Sumele aferente decontului per caz nu pot depăși sumele decontate pentru cazuri similare din sistemul public de urgență."
"După alineatul 2 al art. 52, se introduce un nou alineat, 2(1), cu următorul cuprins:
2(1) Pentru bolnavii incluși în programele naționale de sănătate decontate din bugetul FNUASS (Fondul Național Unic al Asigurărilor de Sănătate - n.red.), respectiv bugetul Ministerului Sănătății precum și pentru cei care beneficiază de servicii medicale în baza art. 100 și 111 (servicii medicale de urgență - n.red.), furnizorii publici și privați au obligația de a nu încasa sume suplimentare față de cele decontate potrivit actelor normative în vigoare.
După alineatul 2 al articolului 111, se introduc două noi alineate, alineatul 2(1) și 2(2), cu următorul cuprins:
- Și pacienții cu boli cronice se vor putea trata la privat
Tratarea pacienților cu boli cronice la privat era posibilă și până acum, dar numai în acele cazuri în care era depășită capacitatea furnizorilor publici de servicii medicale (spitale de stat) de a îndeplini nevoia existentă în ariile terapeutice acoperite de respectivul program național. Odată cu Ordonanța adoptată astăzi, această condiție pică, iar bolnavii cronici care beneficiază de tratament în cadrul programelor naționale vor putea alege singuri unde să se trateze - stat sau privat - iar serviciile ar urma să fie decontate integral.
Ce sunt programele naționale de sănătate. Pacienții asigurați din România, care suferă de boli cronice - precum cancer, infecție cu HIV/SIDA, tuberculoză sau boli cardiovasculare - beneficiază de tratament gratuit în cadrul programelor naționale de sănătate.
Guvernul a respectat promisiunea făcută de ministrul Victor Costache - aceea că pacienții cu boli cronice care vor alege să se trateze la privat nu vor trebui să plătească bani în plus din buzunar - coplată.
unde, pentru niste "servicii suplimentare tarifate corespunzator" pot sa ma asez la randul la care nu este nimeni.
si chiar daca plateste o taxa pentru servicii suplimentare nu mai trebuie sa plece mult timp de la serviciu
oricum nu va mai fi vanzatoare mult timp. un job inutil. pot sa-mi scanez si singur produsele, oricum astept dupa ea. altceva nu face.
Nu voiam sa para un comentariu rautacios, dar asa cred ca gandeste si doamna. :)
O zi frumoasa!
Nu asta ne dorim cu totii?
Nu e normal sa poti alege cui directionezi banii pe care iti sunt luati de catre stat luna de luna?
La stat, fara concurenta, e simplu.. tot timpul e aglomerat, spitale noi nu se fac, deci cele existente au destui clienti. Dar cand intra si privatii in ecuatie si se dilueaza "cererea"? Ai 10 paturi in salon si 8 stau goale ca s-au dus toti la spitalul privat, unde e mai curat?... Te mai grabesti sa-i vindeci pe aia 2 ramasi? Casa de Sanatate iti deconteaza numar de zile de spitalizare, nu te premiaza daca il vindeci pe pacient in timp record.
P.S. Cred ca este momentul ca Olivia Steer sa devina consilier la MIn. Sanatatii. Usturoiul si infuzia de papadie vor costa si mai putin, si vor salva cu N vieti mai multi pacienti.
Personal, prefer sa merg pana la Szeged (ca-i cel mai aproape de mine) la spital pe banii mei, decat sa merg la Spitalul Judetean din Timisoara de unde ar fi sanse mari sa plec cu cine stie ce Clebsiela sau cine stie ce alte infectii intraspitalicesti si umilit de toti pe-acolo de la portar pana la infirmiere, asistente sau liftiere.
Daca lucrezi in sistemul de sanatate de la stat iti pot intelege frustrarea, dar sa stii ca doar prin concurenta creste calitatea serviciilor.
Ca un exemplu usor de digerat: Dupa ce s-a deschis Maternitatea "*Premiere*" in Timisoara, a inceput sa scada numarul nasterilor la maternitatile de stat din Timisoara (Odobescu si Bega), pentru ca oamenii au preferat sa se imprumute pentru a plati serviciile la Maternitatea "*Premiere*" decat sa nasca in conditiile de grajd de la "*Bega*" sau "*Odobescu*" si sa fie umiliti pe-acolo de personalul exterm de nesimtit. Ce crezi ca s-a intamplat apoi cand conducerile maternitatilor de stat au vazut ca numarul "clientilor" a inceput sa scada? AU RENOVAT SPITALELE!!! )))) si au inceput sa-si mai schimbe atitudinea fata de oameni.
Intelegi acum? Daca nu aveau concurenta si oamenii din obligatie veneau tot la ei, conditiile nu se schimbau cu siguranta, pentru ca asta inseamna sa ai MONOPOL, asa ca mai gandeste-te inca o data inainte sa plangi de mila spitalelor de stat.
Trebuie sa faci o analiza. In cazul in care ai noroc la spitalul de stat stai de dimineata pana seara sa ajungi sa ti se faca analiza. Daca nu ai noroc ti se spune fie sa mergi la doamna doctor la cabinetul privat sau deoarece nu mai sunt fonduri poti fi programat peste vreo 2 , 3 luni.
La privat pentru aceeasi analiza pretul este mai mare. Ce va face privatul? Nu cred ca va refuza sa ia banii. Cred ca va cobora pretul.
Ce va face bolnavul? Cred ca va merge acolo unde nu va trebui sa stea prea mult la coada. Apreciez ca el este singurul care are de castigat.
Statul este furat zi de zi... sa fii sanatos!
"Decat sa-si miste functionarii aia platiti tot de mine fundurile si sa controleze ca decontarea facturilor e pe bune, mai bine mor oamenii prin spitalele de stat ca nah, sa nu ne fure privatii"
Tu iti intelegi logica?
Deci tu preferi sa fii umilit, nebagat in seama, sau sa mori de vreo nosocomiala prin spitalele de stat cu monopol pe fondurile CNAS platite tot de tine, dar sa nu fii furat de privati care ar trebui controlati de oameni platiti tot de tine.
Cabinetele private care lucreaza cu CNAS sunt toate pline de hoti asa-i?
Vrei sa-ti dau un exemplu de hotia despre care vorbesti tu facuta chiar de Spitalul de Copii Luis Turcanu din Timisoara? Ia fii atent:
Ma duc cu fiu-meu la privat la Doamna Profesor X, cu o problema. Platesc consultatia la privat si ea imi spune ca trebuie neaparat sa venim la Spitalul de Copii, unde ea era sefa de sectie,ca numai acolo pote sa faca nu stiu ce investigatii amanuntite. Bine, zic, hai ca mergem si acolo, cu toate ca ma asteptam la nasoale.
Ne zice ca la 7 dimineata sa fim cu copilul la spital. Ajungem la 7 dimineata, nu era nici dracu' acolo la ora aia (ce naivi am fost) . Am stat ca prostii in picioare (ca scaune nu erau) pana pe la ora 9 jumate cu copil de 3 luni in brate ca sa ii faca copilului internare (am zis ca asa o fi procedura...) si sa-i recolteze sange pe care l-a trimis la BIOCLINICA!!! :))) Funny, nu-i asa? Astea au fost investigatiile amanuntite: sange trimis la un laborator particular. Ca apoi sa ne cheme dupa 11 zile si sa ne dea tratamentul in urma rezultatelor analizelor. Si ce sa vezi... dupa 11 zile apare si externarea!!!!! Deci scriptic copilul meu a stat internat in spital 11 zile, practic... doar 3 ore (7:00 - 10:00 in ziua internarii). De unde crezi tu ca s-ar decontat banii pentru internare si probabil tratamente pentru fiu-meu? De la CNAS!!!! :))) Funny, nu?
La externare primesc o factura care zicea cam asa: investigatia vreo 40 lei, materiale vreo 5 lei iar spitalizarea peste 300 lei. Asta pentru vreo 3 ore petrecute in spital.
In aces fel managerii si personalul spitalelor o sa depuna mai mult efort pentru calitatea serviciilor oferite...
Cat despre discutia dintre diferenta de la stat la privat...Chiar sunt curios sa vad cum arata o sala de primiri urgente la un spital privat. Nu am avut tangenta cu partea asta a celor de la privat. Doar consulturi si chestii minore. Dar ca si la stat am avut de asteptat pe holuri desi aveam programare la ora X...am intrat la consult cam pe la X+2ore. Si asta la 2 sau 3 spitale private. Asa ca nu imi fac mari sperante, poate sa se mai descongestioneze la cele de stat unde timpul de asteptare este de ordinul sferturilor sau jumatatilor de zi.
Si daca ai o urgenta in octombrie si spitalul nu maia re bani, ce faci? Pai, achiti din buzunra desi ai platit deja contributia pe octombrie...
Nu știu cum va fi cu colorații. Că mie nu-mi va conveni ca și la privat să văd asistați de-ai lui Cioabă care nu au contribuit cu un leu întreaga lor viață,
Vrei sa te compari cu tarile scandinave? Pai hai sa o facem pana la capat. Varsta medie efectiva de pensionare in tarile scandinave este 65-66 de ani (statistica OECD). Vrei sa ne uitam la raportul salariati/pensionari? Sau la rata de colectare in PIB? Consumul de sapun si pasta de dinti/locuitor?...
ce se intampla cu pacientii care sufera de obezitate morbida, condamnati la moarte din cauza ca nu-si permit operatii bariatrice? Ar fi un subiect foarte important pentru un articol pe care sper sa-l citesc in curand. As vrea sa stiu si eu ce se face pentru acesti pacienti.
https://www.g4media.ro/surse-25-de-oug-uri-pe-agenda-sedintei-de-guvern-care-se-prelungeste-pana-tarziu-in-noapte.html?fbclid=IwAR0U9_GUYg7qZ98ejFzOrX-hM3ArTR8IUgSYuJArYMJEpffxItZ8MgcP7YA
'' "cheltuielile pentru îngrijirea pacienților aflați în stare critică sau cu acuze ce ridică suspiciunea unei afecțiuni grave acute care nu pot fi acoperite din sumele obținute pe baza contractelor încheiate de către spitalele private cu casele de asigurări de sănătate, vor fi decontate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății.''
Am cautata si nu exista asa ceva...