Pacienții cu boli cronice se vor putea trata, la alegere, și în spitale private. Ordonanța a fost adoptată de Guvern, iar textul prevede clar că pacienților nu le poate fi percepută coplată

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 4 februarie 2020, 23:12 Actualitate | Sanatate


Spital
Foto: Pixabay.com
Pacienții cu boli cronice care beneficiază de tratament în cadrul programelor naționale de sănătate se vor putea trata, la alegere, atât la stat, cât și la spitale și clinici private. Guvernul a adoptat în această seară o Ordonanță de Urgență care introduce această măsură. Textul actului normativ specifică explicit că pacienților tratați în cadrul programelor naționale de sănătate nu le poate fi percepută de către spitalele și clinicile private nicio taxă suplimentară (coplată), a declarat pentru HotNews.ro Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la finalul ședinței de Guvern.

"Furnizorii privați de servicii de sănătate nu pot încasa de la pacienți sume suplimentare față de cele decontate de stat" - prevedere-cheie din Ordonanța de Urgență adoptată astăzi.

Ce se modifică:
 • Tratarea pacienților cu boli cronice la privat era posibilă și până acum, dar numai în acele cazuri în care era depășită capacitatea furnizorilor publici de servicii medicale (spitale de stat) de a îndeplini nevoia existentă în ariile terapeutice acoperite de respectivul program național. Odată cu Ordonanța adoptată astăzi, această condiție pică, iar bolnavii cronici care beneficiază de tratament în cadrul programelor naționale vor putea alege singuri unde să se trateze - stat sau privat - iar serviciile ar urma să fie decontate integral.
 • Fără coplată. Guvernul a respectat promisiunea făcută de ministrul Victor Costache - aceea că pacienții cu boli cronice care vor alege să se trateze la privat nu vor trebui să plătească bani în plus din buzunar - coplată.
Ministerul Sănătății a fost reprezentat la ședința de astăzi a Executivului de secretarul de stat Nelu Tătaru. Ministrul Sănătății, Victor Costache, se află într-o vizită în Franța, unde s-a întâlnit cu omologul său francez.

Proiectul de Ordonanță adoptat astăzi vizează modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și modificarea și completarea unor acte normative în domeniul sănătății, respectiv modificarea anumitor reglementări necesare funcţionării Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, ce prevede extinderea tratamentelor acordate în cadrul programelor naționale de sănătate și la spitalele și clinicile private.Proiectul de act normativ fusese publicat luna trecută de Ministerul Sănătății, pe site-ul instituției.

Proiectul de act normativ, în varianta publicată în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății, poate fi consultat aici. Varianta adoptată în ședința de Guvern, modificată ușor, nu a fost făcută publică până în acest moment.

 • Extinderea programelor de sănătate în spitalele private poate funcționa fără coplată? 3 măsuri-cheie recomandate de Vlad Mixich pentru ca pacienții să nu scoată bani în plus din buzunar
Extinderea programelor naționale de sănătate în spitalele și clinicile private poate funcționa fără coplată, însă numai dacă este completată de alte 3 decizii esențiale, explica în urmă cu o săptămână, pentru HotNews.ro, Vlad Mixich, expert în politici de sănătate și membru în conducerea Alianței Europene de Sănătate Publică. Vlad Mixich atrăgea atenția că, în cazul în care serviciile medicale nu vor fi decontate cât mai aproape de valoarea lor reală, lucru care nu se întâmplă în acest moment, iar legea nu va conține un paragraf care să spună clar că pacienții nu pot plăti niciun ban la spitalele private în cadrul programelor de sănătate, nici măcar pentru servicii hoteliere, "privații" vor fi tentați și vor găsi, foarte probabil, modalități de a-i taxa în plus.

Măsura gândită de Ministerul Sănătății va fi una bună, dar numai dacă va fi completată de alte decizii, spune Vlad Mixich. În acest moment banii alocați în programele naționale de sănătate sunt insuficienți (serviciile medicale nu sunt decontate la valoarea lor reală, ci la valoare mai mică), iar statul și privatul se vor bate pe aceiași bani, subliniază el.Cele 3 măsuri-cheie recomandate de Vlad Mixich în completarea extinderii programelor naționale de sănătate în spitalele și clinicile private:

1. Suplimentarea bugetului programelor naționale de sănătate și decontarea serviciilor medicale oferite în cadrul programelor la valoarea lor reală, lucru care nu se întâmplă în acest moment. Spre deosebire de alte căi de finanțare, prin programele naționale de sănătate poate fi tratat un număr fix de pacienți, prestabilit de CNAS. Cu alte cuvinte, dacă tortul rămâne la fel de mare dar sunt mai mulți invitați la masă, consecutiv e nevoie de o redimensionare a feliilor de tort către nou veniți. În acest caz, tortul suntem noi, pacienții.

2. Legea ar trebui să prevadă clar ca cel puțin medicii coordonatori din programele naționale de sănătate să lucreze ori la stat, ori la privat.

3. Legea să prevadă clar că, în programele naționale de sănătate, spitalele și clinicile private nu pot impune niciun fel de taxe suplimentare pacienților (coplată mascată), nici măcar taxe hoteliere. Vlad Mixich amintește și faptul că o Ordonanță de Urgență adoptată anul trecut (27/2019), de fostul Guvern, permite coplata la privat fie direct din buzunar, fie prin intermediul unei asigurări încheiate cu o societate de asigurări. Conform acestei ordonanțe, pacienții care aleg să se trateze la privat plătesc din buzunar diferența dintre banii decontați de stat pe acel serviciu și prețul lui de la privat. În condițiile modificării propuse, Contractul Cadru va trebui să excludă explicit serviciile medicale oferite în cadrul Programelor Naționale de la acest paragraf introdus prin OUG 29/2019. Doar atunci nu va putea fi solicitată coplată pentru programele naționale.

 • Victor Costache admite că decontarea serviciilor medicale trebuie recalculată, dar spune că nu va introduce interdicția pentru medici de a lucra fie la stat, fie la privat
Ministrul Sănătății, Victor Costache, declara, la începutul săptămânii trecute, că pacienții români tratați în cadrul programelor naționale de sănătate nu vor plăti niciun ban în plus din buzunar în urma extinderii tratamentului din cadrul programelor și în spitalele și clinicile private. El a adăugat că "de câte ori se reformează ceva în sănătate, se scoate această utopie a privatizării". Victor Costache a subliniat că, potrivit legii, în programele naționale de sănătate coplata este interzisă.

Ministrul Sănătății a admis, însă, că decontarea serviciilor medicale "trebuie recalculată peste tot la nivelul României, lucru care se va face în etape": "Gândiți-vă că noi construim spitale regionale unde, dacă vom continua să subevaluăm și să subdecontăm serviciile medicale, se vor dărâma pe noi, pentru că după 5-6 luni ne vom da seama că nu putem să plătm nici măcar service-ul echipamentelor medicale pe care le cumpărăm pe fonduri europene.""Această concepție veche a decontării serviciilor medicale ne-a adus în situația în care suntem", a mai spus ministrul Sănătății, care a subliniat că România plătește "200 de milioane de euro anual clinicilor și spitalelor din afară din cauză că nu ne decontăm corect serviciile medicale".

Victor Costache a adăugat că "De câte ori se reformează ceva în sănătate, se scoate această utopie a privatizării. Noi ne dorim să punem pacientul în centrul sistemului şi să lăsăm pacientul să aleagă. Ştiţi foarte bine situaţia catastrofică în care ne aflăm ca sistem sanitar iar una dintre cauze a fost această îngrădire a pacienţilor. Scopul acestor măsuri legislative este să ieşim din acest fenomen de îngrădire a drepturilor. Spitalele private au fost incluse demult în programele naţionale - din 2013 sau 2014. Era lăsat în suspans această formulare ambiguă când sunt excedate anumite capacităţi de primire, lucru absolut ambiguu şi greu de interpretat. Este vorba despre o updatare firească a acestei legislaţii din 2014. De asemenea, sunt luate şi alte măsuri de modernizare a Legii 95, a acestor servicii medicale integrate ca şi celelalte ţări europene."

Ministrul Sănătății a anunțat, însă, încă de săptămâna trecută, că Ordonanța de Urgență adoptată astăzi nu va fi însoțită de o interdicție pentru medici de a lucra ori la stat, ori la privat.

Victor Costache a afirmat că o eventualã interdictie de acest fel pentru medici reprezintã un subiect separat, care nu face obiectul acestui proiect de act normativ: "Este o politică natională care trebuie dezbatută cu toti medicii implicati."


Citește și:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9625 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  mens sana in corpore polisano (Miercuri, 5 februarie 2020, 0:14)

  cucuveauamov [utilizator]

  sa fiti sanatosi! (chiar va fi nevoie)
  • +1 (1 vot)    
   stii ce? (Miercuri, 5 februarie 2020, 9:30)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   daca cunva te imbolnavesti sa nu te duci la o clinica particulara, du-te neaparat la un spital de stat, ca asa meriti.
 • +4 (4 voturi)    
  trist (Miercuri, 5 februarie 2020, 1:17)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  In sanatate nu exista alegere decat pe banii tai platiti la casierie direct, altfel, pe asigurari, alegi ce zice medicul si daca medicul zice ne vedem la privat acolo te duci!
  • +3 (3 voturi)    
   Și banii plațiți din salariu (Miercuri, 5 februarie 2020, 8:15)

   TurmentatuTheThird [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

   Cazul meu concret: soția a născut prima dată la maternitatea de stat, de unde a plecat cu o ciupercă de piele (plus alte costuri... ascunse, să le zicem așa), a doua oară la privat, unde a fost tratată cum trebuie. La privat am plătit integral, pentru că nu mai acceptau coplata. Probabil s-au fript de 2-3 ori cu statul care nu a plătit. Te întreb atunci: pentru ce am plătit amândoi CASS 4 ani între cele 2 nașteri?

   Sincer, aș face asta pentru absolut orice serviciu medical. Impus un standard de servicii medicale și cost, iar tu plătești extra serviciile personale (cameră placată cu marmură dacă asta vrei). Ar fi o concurență pentru serviciile oferite de stat. Iar concurența e întotdeauna benefică.
   • +1 (1 vot)    
    Un alt posibil beneficiu (Miercuri, 5 februarie 2020, 9:32)

    provest [utilizator] i-a raspuns lui TurmentatuTheThird

    Este acela ca medici din sistemul de stat, care acum stau in umbra unor papagali pilosi si le stagneaza cariera, vor opta probabil pentru sistemul privat, mai transparent si concurential.
    Cine castiga? Tot pacientul.
    Acum ar fi bine sa ramana in vigoare ordonanta asta.
    Daca se activeaza iarasi dinaozaurii, insa, si daca mai este mult PSD la guvernare. se va reveni la mana unor nemernici de Beurani.
   • +1 (1 vot)    
    dar (Miercuri, 5 februarie 2020, 9:33)

    codrean [utilizator] i-a raspuns lui TurmentatuTheThird

    de ce Statul nu doteaza corect spitalele, nu supravegheaza administratia lor ?
    Si-ti raspund si la o intrebare , de ce platesti CAS.Pentru serviciile publica de sanatate de care beneficiem cu totii : urgente, preventie, gratuitati la copii si gravide s.a.
    • +1 (1 vot)    
     Te rog, fii atent. (Miercuri, 5 februarie 2020, 10:59)

     TurmentatuTheThird [utilizator] i-a raspuns lui codrean

     Nu am zis că nu vreau să mai plătesc CASS. Sțrângerea banilor rămâne la fel cum e și acum. Fiecare plătește: direct din salariu, sau cum se strânge CASS-ul.

     Am zis la cheltuieli: în loc să fie gratuite doar spitalele de stat, pot fi gratuite și cele private. Bineînțeles, în limita unor servicii oferite și în limita unui cost. Când nu ai o urgență, poți alege unde vrei să te tratezi. Statul face doar regulile și verifică respectarea lor. Atât. Restul, depinde de spital. Să vedem cine își va mai permite să cumpere aparatură medicală cu 3 x prețul de catalog care să stea nefolosită, consumabile non-standard, etc. etc.

     Cât despre urgențe: nu uita Colectiv când ambulanța privată se plimba în zonă și nu era lăsată să ajute. Aici se paote la fel: dotarea ambulanțelor să fie stabilită prin lege, costul pentru urgențe reglementat, etc. etc. Vrei să te duci de acasă cu elicopterul la spital pentru o non-urgență, se poate, dar plătești extra costul.

     Ca referință: uită-te la dentiști. Nu știu cum e în alte orașe, în București majoritatea sunt privați. Costuri ok-ish. Calitatea serviciilor - depinde de medic. Cabinete noi, aparatură nouă. Ai fost la vreun cabinet de stat înainte de 89 să faci diferența?
 • +1 (3 voturi)    
  coplata si alte costuri (Miercuri, 5 februarie 2020, 9:24)

  costelo999 [utilizator]

  am fost cu mama la polisano sibiu, by-pass, m-a costat coplata serviciilor medicale 10 lei, cost by-pass 12.000 lei din care 8.000 achitati la casierie si restul decontati de stat, si nu am fost multumiti nici macar de cazare, asa ca faceti voi calculul in conditiile noii reglementari, cam cit ar costa, cit se deconteaza si cit se plateste.
 • -2 (2 voturi)    
  chestia (Miercuri, 5 februarie 2020, 9:29)

  codrean [utilizator]

  era prevazuta mai de mult, de la Legea Bugetului, adoptata "pe sestache", au stiut ei de ce. Acolo alocarile pentru "Programe" s-au redus, oricum erau insuficiente !Urmarea va fi ca spitalelor de stat le vor reveni (si) mai putini bani ! Acestea sunt multe, peste tot, accesibile romanilor de rand; cele private sunt concentrate in Bucuresti si marile orase . O fi drept ? Eu zic ca e discriminare ! Sa vedem CCR !
  Propunerile Dr.Mixich sunt judicioase dar nu se vor aplica , e absolut sigur. Si sunt curios cum o vor scoate la capat privatii fara coplata. Sau se pregatesc niste "completari" secrete la OUG. Ca era urgenta mare, cade guvernul !
  Cred ca intr-adevar privatii au probleme; putini romani isi permit sa se trateze acolo. Corect ar fi fost sa se urmeze modelul german : cei cu venituri mari nu cotizeaza la Casa ci angajeaza o asigurare de sanatate privata. Si-apoi, cand s-au facut clinicile private aia nu au facut un studiu economic ? Ori inca de pe atunci au mizat pe banii bugetului ?
  Si privatii au mai facut o "afacere": rezidentii care vor argati in spitalele lor vo fi platiti de stat ! Slugi pe gratis !
 • +1 (1 vot)    
  O zi mare ! (Miercuri, 5 februarie 2020, 10:49)

  John M. [utilizator]

  Cu asta mitul permanentei comunistilor la putere s-a dus la canal. Liberalii- si, in general, oamenii destepti- pot nu numai sa indrepte ce au stricat talibanii rosii, dar sa faca si mult bine celor ce li se cuvine ceva de drept, ca asistenta medicala de calitate.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by