Extinderea programelor de sănătate în spitalele private poate funcționa fără coplată? 3 măsuri-cheie recomandate de Vlad Mixich pentru ca pacienții să nu scoată bani în plus din buzunar

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 28 ianuarie 2020, 9:55 Actualitate | Sanatate


Vlad Mixich
Foto: AGERPRES
Extinderea programelor naționale de sănătate în spitalele și clinicile private, o măsură prevăzută într-un proiect de Ordonanță al Ministerului Sănătății, poate funcționa fără coplată, însă numai dacă este completată de alte 3 decizii esențiale, a explicat, pentru HotNews.ro, Vlad Mixich, expert în politici de sănătate și membru în conducerea Alianței Europene de Sănătate Publică. Vlad Mixich atrage atenția că, în cazul în care serviciile medicale nu vor fi decontate cât mai aproape de valoarea lor reală, lucru care nu se întâmplă în acest moment, iar legea nu va conține un paragraf care să spună clar că pacienții nu pot plăti niciun ban la spitalele private în cadrul programelor de sănătate, nici măcar pentru servicii hoteliere, "privații" vor fi tentați și vor găsi, foarte probabil, modalități de a-i taxa în plus.

Măsura gândită de Ministerul Sănătății va fi una bună, dar numai dacă va fi completată de alte decizii, spune Vlad Mixich. În acest moment banii alocați în programele naționale de sănătate sunt insuficienți (serviciile medicale nu sunt decontate la valoarea lor reală, ci la valoare mai mică), iar statul și privatul se vor bate pe aceiași bani, subliniază el.

Pacient în România


Cele 3 măsuri-cheie recomandate de Vlad Mixich în completarea extinderii programelor naționale de sănătate în spitalele și clinicile private:
 • 1. Suplimentarea bugetului programelor naționale de sănătate și decontarea serviciilor medicale oferite în cadrul programelor la valoarea lor reală, lucru care nu se întâmplă în acest moment. Spre deosebire de alte căi de finanțare, prin programele naționale de sănătate poate fi tratat un număr fix de pacienți, prestabilit de CNAS. Cu alte cuvinte, dacă tortul rămâne la fel de mare dar sunt mai mulți invitați la masă, consecutiv e nevoie de o redimensionare a feliilor de tort către nou veniți. În acest caz, tortul suntem noi, pacienții.
 • 2. Legea ar trebui să prevadă clar ca cel puțin medicii coordonatori din programele naționale de sănătate să lucreze ori la stat, ori la privat.
 • 3. Legea să prevadă clar că, în programele naționale de sănătate, spitalele și clinicile private nu pot impune niciun fel de taxe suplimentare pacienților (coplată mascată), nici măcar taxe hoteliere. Vlad Mixich amintește și faptul că o Ordonanță de Urgență adoptată anul trecut (27/2019), de fostul Guvern, permite coplata la privat fie direct din buzunar, fie prin intermediul unei asigurări încheiate cu o societate de asigurări. Conform acestei ordonanțe, pacienții care aleg să se trateze la privat plătesc din buzunar diferența dintre banii decontați de stat pe acel serviciu și prețul lui de la privat. În condițiile modificării propuse, Contractul Cadru va trebui să excludă explicit serviciile medicale oferite în cadrul Programelor Naționale de la acest paragraf introdus prin OUG 29/2019. Doar atunci nu va putea fi solicitată coplată pentru programele naționale

Ce sunt programele naționale de sănătate. Pacienții asigurați din România, care suferă de boli cronice - precum cancer, infecție cu HIV/SIDA, tuberculoză sau boli cardiovasculare - beneficiază de tratament gratuit în cadrul programelor naționale de sănătate (lista integrală a programelor naționale de sănătate poate fi consultată aici).

Ministerul Sănătății a publicat, în dezbatere publică, un proiect de Ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul sănătății, respectiv modificarea anumitor reglementări necesare funcţionării Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, ce prevede extinderea tratamentelor acordate în cadrul programelor naționale de sănătate și la spitalele și clinicile private. Proiectul de OUG este publicat pe site-ul Ministerului Sănătății și poate fi consultat integral aici.


 • Decontarea serviciilor medicale trebuie recalculată, admite Victor Costache

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat ieri că pacienții români tratați în cadrul programelor naționale de sănătate nu vor plăti niciun ban în plus din buzunar în urma extinderii tratamentului din cadrul programelor și în spitalele și clinicile private. El a adăugat că "de câte ori se reformează ceva în sănătate, se scoate această utopie a privatizării". Victor Costache a subliniat că, potrivit legii, în programele naționale de sănătate coplata este interzisă.


Victor Costache

Ministrul Sănătății a admis, însă, că decontarea serviciilor medicale "trebuie recalculată peste tot la nivelul României, lucru care se va face în etape": "Gândiți-vă că noi construim spitale regionale unde, dacă vom continua să subevaluăm și să subdecontăm serviciile medicale, se vor dărâma pe noi, pentru că după 5-6 luni ne vom da seama că nu putem să plătm nici măcar service-ul echipamentelor medicale pe care le cumpărăm pe fonduri europene."

"Această concepție veche a decontării serviciilor medicale ne-a adus în situația în care suntem", a mai spus ministrul Sănătății, care a subliniat că România plătește "200 de milioane de euro anual clinicilor și spitalelor din afară din cauză că nu ne decontăm corect serviciile medicale".

Victor Costache a adăugat că "De câte ori se reformează ceva în sănătate, se scoate această utopie a privatizării. Noi ne dorim să punem pacientul în centrul sistemului şi să lăsăm pacientul să aleagă. Ştiţi foarte bine situaţia catastrofică în care ne aflăm ca sistem sanitar iar una dintre cauze a fost această îngrădire a pacienţilor. Scopul acestor măsuri legislative este să ieşim din acest fenomen de îngrădire a drepturilor. Spitalele private au fost incluse demult în programele naţionale - din 2013 sau 2014. Era lăsat în suspans această formulare ambiguă când sunt excedate anumite capacităţi de primire, lucru absolut ambiguu şi greu de interpretat. Este vorba despre o updatare firească a acestei legislaţii din 2014. De asemenea, sunt luate şi alte măsuri de modernizare a Legii 95, a acestor servicii medicale integrate ca şi celelalte ţări europene."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3815 vizualizari

 • +1 (9 voturi)    
  Studiu de caz. M-am dus cu mama la un spital (Marţi, 28 ianuarie 2020, 10:20)

  cartofil [utilizator]

  oncologic, pentru a beneficia de sedinte de radioterapie. Sedinte "gratuite". Prima consultatie, de vreo 10 minute, in care a fost luata in evidenta a costat 700 de lei. Dupa aceea, la fiecare sedinta (si au fost 15) platea la sfarsit o factura de 150 lei (pentru razele facute "gratuit"). Ca sa intreb doctorul in ce stare este si ce trebuie sa mai fac (deci pentru informatii despre bolnav) a trebuit sa ma inscriu la consultatii. De 3 x am ma platit 160 de lei. Cu totul am depasit 3.000 pentru sedintele "gratuite". Cei care trebuiau sa se si cazeze acolo scoteau din buzunar cca 1000 lei/zi. Pentru operatie sau citostatice "gratuite". Deci ideea PNL-ului ma sperie. La cancer n-ai ce face, te lupti cu moartea, platesti. Dar pentru boli mai nevinovate, in care stai si astepti programarea peste doua luni, dar totusi este gratuit (ceva spaga acolo dar nu se compara cu ce dai la privat) o fie fie de-acum incolo aceasi metoda. Statul o sa-ti spuna ca n-are locuri si o sa te trimita la privat, unde lucreaza acelasi doctor si o sa te mulga de bani.
 • +1 (9 voturi)    
  Moartea intreaba de tine... ai bani? (Marţi, 28 ianuarie 2020, 11:05)

  Fides [utilizator]

  Daca nu ai bani, sa fii sanatos!
  P.S.
  Spaga la stat va fi considerata omagiu, dupa ce privatul va face legea.
 • 0 (8 voturi)    
  Ceva pute (Marţi, 28 ianuarie 2020, 11:06)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  PAre a fi un interes „liberal” la mijloc. Ceva care aduce a urmasii grupului Fenechiu si a mafie portocalie de tip Udrea. Deja de 3 luni guvernul „liberal” doar da din gura si nu face nimic bun pentru populatie, asa ca aceasta lege „benefica” pare deja ciudata”
 • +1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 ianuarie 2020, 12:06)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by