Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private, care reprezintă cele mai cunoscute spitale și clinici private din România - Medlife, Sanador, Regina Maria, Polisano, Monza, Medicover, Ponderas, Synevo etc. - a anunțat, joi dimineață, că ia în calcul să nu mai semneze contracte anuale cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate care permit decontarea serviciilor medicale în privat. Spitalele și clinicile private sunt nemulțumite de faptul că li se interzice să perceapă coplată de la pacienți și că CNAS decontează serviciile medicale la valoarea lor din spitalele de stat, mai mică decât cea de la privat, aceasta nefiind calculată la valoarea reală, lucru recunoscut public inclusiv de ministrul Sănătății și de CNAS.

Pacient in RomaniaFoto: Agerpres

Anunțul de astăzi înseamnă că la privat nu se vor mai putea face niciun fel de analize și tratamente decontate, nici pentru bolnavii cronici și urgențe, așa cum prevede OUG adoptată acum două zile, nici pentru alți pacienți, în cazul în care spitalele și clinicile vor refuza să încheie contracte cu CNAS.Noile contracte cu CNAS ar urma să fie semnate pe 1 aprilie, dar spitalele și clinicile private iau în calcul să nu le semneze.

Din Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) fac parte cele mai cunoscute spitale și clinici private din România: Medlife, Sanador, Regina Maria, Polisano, Monza, Medicover, Centrul Medical Academica, Ponderas, Synevo, Neolife, Hiperdia etc. Membrii PALMED au o cotă de 70% din piața serviciilor medicale private din România.

"Salutăm decizia de extindere a programelor naţionale şi în mediul privat, fără condiţia existenţei unui excedent de pacienţi în spitalele publice, fapt care poate fi realizat fără niciun cost suplimentar pentru pacient. În egală măsură, ne exprimăm îngrijorarea pentru prorogarea introducerii contribuţiei personale fără nicio consultare prealabilă. Furnizorii de servicii medicale private vor realiza în perioada următoare o analiză privind oportunitatea semnării contractului din acest an, fapt care va permite realizarea de servicii medicale în regim privat doar contra cost", afirmă Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private.

De ce sunt nemulțumiți furnizorii de servicii medicale private:

  • Serviciile medicale nu sunt decontate de stat la valoarea reală. OUG adoptată acum două zile prevede că pacienții cronici și urgențele se pot trata gratuit la privat, iar serviciile vor fi decontate integral de stat, dar statul nu decontează în acest moment serviciile medicale la valoarea lor reală, ci la valoarea care este decontată acum în spitalele de stat, în cele mai multe cazuri de câteva ori mai mică decât la privat. Spitalele private nu au de unde să recupereze această diferență decât prin coplată, care este interzisă.
  • Costurile decontate în acest moment de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sunt, în multe cazuri, mult mai mici decât cele reale. Cele mai mari diferenţe se înregistrează la spitalizarea continuă, acolo unde preţul corect este de două şi chiar de trei ori mai mare decât cel decontat, spun reprezentanții spitalelor private.
  • Faptul că serviciile medicale nu sunt decontate de CNAS la valoarea reală în acest moment, ci la o valoare mai mică, și că este necesară o recalculare a decontărilor, a fost recunoscut public recent de ministrul demis al Sănătății, Victor Costache, și de șefa Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan.
  • Victor Costache, demis ieri prin moțiune de cenzură, anunțase recent că ia în calcul o recalculare a decontărilor serviciilor medicale.
  • Spitalelor și clinicilor private li se interzice prin lege să perceapă vreo sumă suplimentară (coplată) de la pacienții cronici și de la cei care reprezintă urgențe medicale, prevede OUG adoptată marți. Teoretic, bolnavii cronici - care suferă de boli cardiovasculare, cancer, diabet, boli neurologice, tuberculoză, HIV/SIDA, boli rare etc - dar și pacienții care reprezintă urgențe medicale, ar fi urmat să fie tratați în spitale private, fără să scoată niciun ban din buzunar, în baza acestei OUG. Statul a promis că va deconta integral tratamentul lor.
  • Aplicarea unei OUG adoptate anul trecut de fostul Guvern, care prevedea că orice serviciu medical poate fi decontat parțial de stat la spitale și clinici private (la valoarea decontată la stat), iar diferența este plătită de pacient (coplată) a fost prorogată de actualul Guvern până la 1 aprilie 2021.

Ce soluție propun spitalele și clinicile private:

  • Alinierea tarifelor decontate de stat la costurile reale ale serviciilor prestate în sistemul sanitar. "În caz contrar, cele peste 5 milioane de pacienţi care ajung anual în mediul privat ar putea să fie nevoiţi să achite în totalitate serviciile de care beneficiază. Reamintim faptul că una din 5 intervenţii chirurgicale complexe este realizată în mediul privat. Astfel, pacienţii români vor fi nevoiţi fie să plătească integral costurile în unităţile medicale private, fie să meargă în străinătate, acolo unde statul român va fi nevoit să deconteze aceste servicii medicale la costuri de zeci de ori mai mari, sume la care se adaugă cele din bugetul pacienţilor, pentru servicii de transport şi de cazare pentru aparţinători", arată reprezentanții PALMED.

Context și controverse:

  • Bolnavii cronici - care suferă de boli cardiovasculare, cancer, diabet, boli neurologice, tuberculoză, HIV/SIDA, boli rare etc - dar și pacienții care reprezintă urgențe medicale, ar urma să fie tratați în spitale private, fără să scoată niciun ban din buzunar. Statul promite că va deconta integral tratamentul lor, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptate marți seară.Ordonanța adoptată marți seară vizează modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și modificarea și completarea unor acte normative în domeniul sănătății.
  • Ordonanța de Urgență care modifică Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății nu a fost publicată deocamdată în Monitorul Oficial. Informațiile din acest material se bazează exclusiv pe forma în care OUG a fost adoptată în ședința de Guvern. Nu este exclus ca forma finală, care va fi publicată în MO, să sufere modificări.
  • Când s-ar putea aplica. NU ȘTIE NIMENI în acest moment. Ordonanța de Urgență trebuie publicată în Monitorul Oficial și va trebui apoi completată de una sau mai multe Hotărâri de Guvern, inclusiv norme de aplicare, și unul sau mai multe Ordine de ministru. Cum Guvernul care a inițiat și adoptat OUG tocmai a fost demis prin moțiune de cenzură, nimeni nu poate spune în acest moment când vor fi adoptate toate măsurile necesare pentru ca Ordonanța să se aplice.
  • Finanțarea bolilor cronice - pacienții care optează pentru privat vor lua după ei, teoretic, banii decontați de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru serviciul respectiv la stat. Nu este clar în acest moment cum va fi acoperită diferența dintre valoarea serviciului la stat și cea de la privat (în multe cazuri mai mare), în condițiile în care coplata este interzisă.
  • Finanțarea urgențelor - în cazul acestora, finanțarea va fi asigurată prin decontarea serviciilor de catre Casa de Asigurări de Sănătate, iar în cazul în care finanțarea nu poate fi acoperită în integral de aici, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății.
  • Medicii care lucrează atât la stat, cât și la privat, în conflict de interese? Multe voci au vorbit, în această perioadă, despre necesitatea unei restricții pentru medici - să lucreze ori la stat, ori la privat - în contextul acestei Ordonanțe. Ministrul Victor Costache a anunțat că nu are în vedere o astfel de măsură, în acest moment.
  • Transparența. În timp ce măsura decontării tratamentului la privat pentru pacienții cronici a fost publicată de Ministerul Sănătății în dezbatere publică, măsura decontării tratamentului la privat pentru urgențe medicale a apărut direct în ședința de Guvern, neaflându-se nicio secundă în dezbatere publică.

Citește și: