Încă un pacient infectat cu acinetobacter, internat la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", a murit, a declarat luni, pentru HotNews.ro, managerul spitalului, Beatrice Mahler. Numărul pacienților care au murit după ce s-au infectat cu acinetobacter a urcat la patru.

Spitalul Marius NastaFoto: marius-nasta.ro

Managerul spitalului, Beatrice Mahler, anunțase, săptămâna trecută, după decesul a trei pacienți, că alți doi erau internați în stare gravă și confirmați cu acinetobacter.

Inspectorii sanitari au decis, marțea trecută, sistarea activităţii blocului operator şi a secţiei de Anestezie-Terapie Intensivă (postoperator) din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din București.

Conducerea spitalului a recunoscut prezența infecției cu acinetobacter și a admis, după moartea primilor 3 pacienți, că aceștia erau infectați cu acinetobacter.

Primii doi pacienți infectați cu acinetobacter au murit la Spitalul Marius Nasta pe data de 15 februarie. Cel de-al treilea deces a fost anunțat de unitatea medicală miercurea trecută, pe 19 februarie.

Săptămâna trecută, medicul Ioan Cordoș, șeful Secției de Chirurgie Toracică a Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", declara, însă, într-o conferință de presă, că "Se discută doar despre supra-infecția acinetobacter și nu se discută și despre boala de fond a acestor pacienți. Un pacient care are accident vascular cerebral, dacă va muri, va muri din cauza accidentului vascular cerebral care merge prost. Ceilalți pacienți au fost cu limfom, cu fibroză tumorală, la care trebuie doar un bobârnac ca să decedeze. Deci astea sunt bolile, ei n-au murit de acinetobacter neapărat, pentru că populația asta o să înțeleagă - că aici este acinetobacterul care umblă prin copaci și sare în cârca pacienților. Nu, la noi vin pacienți foarte gravi. Iar acest acinetobacter, nimeni nu a spus până acum, a fost trimis de la Balș, cu un pacient infectat - la noi a venit cu insuficiență respiratorie să fie tratat, pentru că la noi este cel mai bun centru de tratament pentru insuficiență respiratorie. Asta n-a înțeles lumea. Lumea a înțeles că este acinetobacter. Ce acinetobacter, fraților? Știți ce este ăla? Să explicăm că pacienții vin cu boli grave, peste care... De ce nu punem punctul pe Y? Deci el a venit aici ca să moară la noi și ca să ne poată arăta cu degetul pentru acest acinetobacter pe care l-au adus ei."

La rândul său, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, săptămâna trecută: "Să nu uităm că în acel spital vin foarte multe cazuri din țară, cazuri terminale, deci nu putem da vină pe bacterie că a ucis acești pacienți, nici vorbă". Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" se află în subordinea Ministerului Sănătății.

  • Citește și: