Cancerul de col uterin a devenit al doilea tip de cancer ce afectează femeile de toate vârstele din România, după cel mamar, iar țara noastră se află pe locul al doilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența bolii și pe primul loc la mortalitatea cauzată de această boală, potrivit celui mai recent raport al Observatorului Global de Cancer (GLOBOCAN). Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (21-27.01.2019) pune accent, anul acesta, pe importanța screeningului împotriva acestei boli.

HotNews.roFoto: Hotnews

3.308 femei sunt diagnosticate anual cu această boală în România, iar aproximativ jumătate - peste 1.700 - pierd, în fiecare an, lupta cu această boală.

Anul trecut, peste 570.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin în întreaga lume, iar peste 311.000 au murit din această cauză. Cancerul de col uterin este al 4-lea cel mai frecvent diagnosticat și a 4-a cauză de mortalitate prin cancer la femei, la nivel global. În 42 de țări este principala sursă de mortalitate prin cancer la femei.

România se află pe al doilea loc din Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența cancerului de col uterin (19.5 /100.000 de locuitori), după Bulgaria, dar pe primul loc în ceea ce privește mortalitatea (8.9/100.000), aceasta fiind, de altfel, cea mai ridicată rată a mortalității din întreaga regiune. De aceea, cancerul de col uterin a urcat pe locul 2 în ceea ce privește tipurile de cancer ce afectează româncele de toate vârstele, în timp ce în anii trecuți se afla pe a 3-a poziție, după cel mamar și colorectal.

Țările ce integrează vaccinarea anti-HPV alături de programele de screening derulate eficient au potențialul de a elimina povara cancerului de col uterin, așa cum este cazul Australiei, țară ce a anunțat deja că va elimina această boală în 20 de ani.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este un demers menit să ajute la comunicarea și informarea asupra metodelor de prevenție împotriva acestei boli și la creșterea gradului de conștientizare în rândul populației cu privire la cancerul de col uterin. Din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, doar două (România și Polonia) nu oferă finanțare pentru vaccinarea anti-HPV în cadrul Programelor Naționale de Vaccinare.

  • Infecția cu virusul HPV, una dintre cele mai frecvente din lume

Infecția cu virusul HPV este una dintre cele mai frecvent întâlnite în întreaga lume. Cercetările în domeniu arată că până la 80% din populația feminină activă sexual va fi expusă, la un moment dat, acestui virus. Infecția cu virusul HPV este responsabilă pentru apariția a 5 tipuri de cancer, dintre care 100% din cazurile de cancer cervical, a 88% din totalul cazurilor de cancer anal, a 70% din cazurile de cancer vaginal, a 50% din cazurile de cancer penian și a 43% din cazurile de cancer vulvar.

Fiind o infecție cu transmitere sexuală, abstinența este cea mai sigură metodă de prevenție a acesteia. O altă metodă de prevenție, recomandată la nivel internațional, este vaccinarea anti-HPV. Organizația Mondială a Sănătății susține introducerea vaccinării anti-HPV în programele naționale de vaccinare și consideră că este necesar ca bolile provocate de infecția cu HPV, inclusiv cancerul de col uterin, să fie tratate drept probleme de sănătate publică globală.

În cei peste 10 ani de la debutul vaccinării, aceasta și-a dovedit eficiența atât în reducerea prevalenței infecțiilor cu tulpini HPV cu risc oncogenic crescut, cât și a bolilor provocate de acestea. În această perioadă, au fost înregistrate reduceri de până la 90% a infecției cu HPV tip 6/11/16/18 în țări ce înregistrează o rată vaccinală optimă, reduceri de aproximativ 45% a leziunilor cervicale cu risc scăzut și de aproximativ 85% a celor cu risc înalt. Alte studii au scos la lumină rezultate similare în ceea ce privește eficiența vaccinării: în Danemarca, s-a înregistrat o scădere semnificativă de 60% a leziunilor precanceroase (atipii celulare) la femeile născute în intervalul 1989 și 1999 care au fost vaccinate, comparativ cu femeile nevaccinate. De asemenea, riscul de a dezvolta CIN 2/3 sau CIN3 s-a redus semnificativ, cu până la 80%.