Câteva zeci de manageri de spitale din țară participă, luni după-amiază, la întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă pe tema noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor. Sindicaliștii din sănătate au anunțat, săptămâna trecută, că pe 11 mai va fi grevă generală în sistemul sanitar, ei acuzând "haosul" creat după aplicarea noii legi și a noilor sporuri. La întâlnirea cu Viorica Dăncilă, managerii de spitale negociază desființarea anvelopei financiare de 30% pentru sporuri și ore suplimentare, un spor unic pentru fiecare secție, fără minim și maxim, precum și integrarea personalul TESA în echipa medicală, scrie deputatul USR Tudor Pop pe pagina sa de Facebook.

Tudor PopFoto: Facebook / Tudor Pop

"Probabil se va lăsa cu noi cucuie și un nou OUG de cârpeală. Cea mai mare promisiune electorală a PSD se întoarce împotriva lor", mai scrie Tudor Pop, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

Angajații din sistemul sanitar vor fi în grevă de avertisment pe data de 7 mai, iar din 11 mai vor declanșa greva generală, a declarat joia trecută, pentru HotNews.ro, Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației Sanitas, cea mai mare organizație sindicală din domeniu.

Citește și: Grevă generală în sistemul sanitar pe 11 mai. Sindicatele acuză un "haos general" după aplicarea noii legi a salarizării

Plafonarea sporurilor, mărul discordiei

Angajații din sistem sunt nemulțumiți de noua lege a salarizării și de noul regulament al sporurilor, care, spune Iulian Pope, au făcut ca "foarte multe salarii să fie scăzute". Potrivit liderului sindical, doar 15% dintre angajații din sistemul sanitar au beneficiat de creșteri semnificative de salarii după aplicarea noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor, în rest fiind vorba despre creșteri nesemnificative, scăderi sau stagnări.

"Sunt foarte multe salarii scăzute, de la câteva zeci de lei până la 1.300 - 1.400 de lei", a precizat Iulian Pope, care acuză un "haos general" în salarizarea din sistem.

Pe 26 aprilie, angajații din sistemul sanitar vor organiza un miting de protest în București, la care sunt așteptate cel puțin 10.000 de persoane.

Angajații din sistemul sanitar au primit, în jurul datei de 15 aprilie, primele salarii (aferente lunii martie) după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor. Chiar și după ce salariile au venit, printre angajații din sistem domnește în continuare confuzia. Cadre medicale consultate de HotNews.ro spun că există spitale în care salariile s-au dublat, dar, în același timp, există și situații în care, în același spital, sunt înregistrate atât creșteri de câteva sute sau mii de lei, cât și scăderi de până la 3.000 de lei. Ministrul Sănătății admite că salariile a 10% dintre angajații din sistem scad și cere ca tăierile să fie acoperite din fondurile proprii ale spitalelor. O soluție considerată doar una "temporară" de sindicatele din sănătate, din cauza lipsei de fonduri. (Pe larg aici).

Noul regulament-cadru al sporurilor din sistemul sanitar reprezintă mărul discordiei în contextul protestelor recente din spitale și al nemulțumirilor angajaților din sistem. Medici și asistenți medicali consultați de HotNews.ro au susținut, în ultimele săptămâni, că veniturile lor nete vor scădea în urma aplicării noului regulament al sporurilor, aprobat de Guvern în urmă cu aproape o lună. (Pe larg aici)

Citește și: