Grevă generală în sistemul sanitar pe 11 mai. Sindicatele acuză un "haos general" după aplicarea noii legi a salarizării

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 19 aprilie 2018, 13:49 Actualitate | Sanatate


Protest in sistemul sanitar (arhiva)
Foto: Agerpres
Angajații din sistemul sanitar vor fi în grevă de avertisment pe data de 7 mai, iar din 11 mai vor declanșa greva generală, a declarat joi, pentru HotNews.ro, Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației Sanitas, cea mai mare organizație sindicală din domeniu. Angajații din sistem sunt nemulțumiți de noua lege a salarizării și de noul regulament al sporurilor, care, spune Iulian Pope, au făcut ca "foarte multe salarii să fie scăzute". Potrivit liderului sindical, doar 15% dintre angajații din sistemul sanitar au beneficiat de creșteri semnificative de salarii după aplicarea noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor, în rest fiind vorba despre creșteri nesemnificative, scăderi sau stagnări.

"Sunt foarte multe salarii scăzute, de la câteva zeci de lei până la 1.300 - 1.400 de lei", a precizat Iulian Pope, care acuză un "haos general" în salarizarea din sistem.

Pe 26 aprilie, angajații din sistemul sanitar vor organiza un miting de protest în București, la care sunt așteptate cel puțin 10.000 de persoane.


Lider sindical: "Circulara promisă de minister, pentru ca spitalele să compenseze scăderile din fonduri proprii, se lasă așteptată"

În căutarea unei soluții de limitare a scăderilor salariale din sistem, după aplicarea noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor, Ministerul Sănătății a anunțat, vinerea trecută, într-un comunicat oficial, că a emis o circulară către direcțiile de sănătate publică, "prin care acestea au fost mandatate să transmită tuturor unităților sanitare din țară că pot să acorde stimulente din venituri proprii, conform prevederilor Legii 95/2006, pentru personalul al cărui venit calculat pentru luna martie 2018 se situează sub venitul lunii februarie al acestui an".

Prim-vicepreședintele Sanitas, Iulian Pope, a declarat, însă, joi, la 6 zile de la anunțul făcut de MS, că circulara promisă de minister încă de vineri nu a ajuns nici acum la direcțiile de sănătate publică, lucru care i-a nemulțumit pe sindicaliști și pe angajații din sistem.

Întrebat dacă sindicaliștii urmează să mai negocieze, în perioada următoare, cu reprezentanții ministerului, Iulian Pope spune că "negociem dacă ne cheamă cineva".


Confuzie generală printre angajații din sistem după primirea noilor salarii

Angajații din sistemul sanitar au primit, în jurul datei de 15 aprilie, primele salarii (aferente lunii martie) după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor. Chiar și după ce salariile au venit, printre angajații din sistem domnește în continuare confuzia. Cadre medicale consultate de HotNews.ro spun că există spitale în care salariile s-au dublat, dar, în același timp, există și situații în care, în același spital, sunt înregistrate atât creșteri de câteva sute sau mii de lei, cât și scăderi de până la 3.000 de lei. Ministrul Sănătății admite că salariile a 10% dintre angajații din sistem scad și cere ca tăierile să fie acoperite din fondurile proprii ale spitalelor. O soluție considerată doar una "temporară" de sindicatele din sănătate, din cauza lipsei de fonduri. (Pe larg aici).

Ministerul Sănătății a transmis, vinerea trecută, într-un comunicat, că "În urma aplicării legi salarizării, începând cu data de 1 martie 2018, medicii și asistenții medicali beneficiază de salarizare la nivelul anului 2022, iar veniturile acestora s-au mărit considerabil. O parte a personalului din sistemul sanitar pentru care salariile vor crește gradual până la nivelul anului 2022, a înregistrat scăderi de salarii în urma aplicării legii salarizării, care prevede că sporurile acordate nu pot depași 30% din bugetul de salarii la ordonatorul principal de credite și nivelul de maxim 85% pentru fiecare angajat din sistem."

Noul regulament-cadru al sporurilor din sistemul sanitar reprezintă mărul discordiei în contextul protestelor recente din spitale și al nemulțumirilor angajaților din sistem. Angajații din sistemul sanitar au primit, în jurul datei de 15 aprilie, primele salarii după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor. Medici și asistenți medicali consultați de HotNews.ro au susținut, în ultimele săptămâni, că veniturile lor nete vor scădea  în urma aplicării noului regulament al sporurilor, aprobat de Guvern în urmă cu trei săptămâni.


Sorina Pintea, în februarie: "Salarii la nivelul Uniunii Europene, din luna martie"


Salariile medicilor și asistenților vor crește în luna martie cu procente cuprinse între 70% și 172%, față de nivelul din luna ianuarie, potrivit legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului medical din fondurile publice, anunțase, pe 8 februarie, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-o conferință de presă, la scurt timp după instalarea în funcție.

Ministrul Sănătății a dat asigurări, la acea vreme, că există bani cuprinși în buget pentru aceste majorări subtsanțiale, adaugând că "Principala mea temere este să avem un act medical de calitate, corespunzător acestor salarii. Aducem salariile aproape la nivelul Uniunii Europene, deci cred că trebuie să oferim și servicii la nivel de Uniunea Europeană. În acest moment nu mai există scuză."


Citește si:
 • Cum au ajuns medicii in pragul grevei generale in luna in care salariile lor ar fi trebuit sa creasca pana la 4.000 de euro. Marul discordiei: medicii si asistentele cu cele mai grele specializari vor primi mai putini bani


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2364 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  Personal (Joi, 19 aprilie 2018, 13:59)

  falcoind [utilizator]

  după creșterea brutului 42 RON minus la net .

  continuați să vedem cum stăm.
  • -5 (9 voturi)    
   In 3 ani un doctor își ia apartament la București! (Joi, 19 aprilie 2018, 16:14)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui falcoind

   Un doctor cu salariu modest de 2000 Euro net (mărit după întâi martie 2018) își poate cumpăra un apartament cu doua camere de 60000 Euro la București în doar 3 ani și ii mai rămân 12000 Euro sa traiască în acest timp. O poate face cu brio atâta vreme cât la Montreal în Canada eu am supraviețuit vreme de 13.5 ani cu sub 4000 Euro/an, plătind chirie, întreținere, mâncare, telefon, internet.

   Noile salarii transforma chiar și pe cei mai slabi doctori angajați la stat în niște magnați. Este bătaie de joc.
   • +2 (6 voturi)    
    Cum e sa fii asistat in Quebec? (Joi, 19 aprilie 2018, 16:32)

    Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Ca eu unul m-am saturat de voi!!!
    • 0 (2 voturi)    
     Cum e sa fi asistat cu 2 mii E ca doctor figurant? (Joi, 19 aprilie 2018, 17:19)

     simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Dalinar

     90% din doctori sunt simpli figuranți care încasează un salariu fără sa facă nimic. Intri pe ușa cabinetului și ieși de acolo la fel cum erai înainte, cu problema nerezolvata. Trebuie sa te duci la altul și altul pana găsești pe unul capabil.

     90% din doctori au făcut medicina la presiunile părinților, nu au nici o inclinație spre domeniul acesta. Mai mult îl urăsc deoarece considera ca i-a chinuit cu învățatul din clasa a 12 când au început sa se pregătească pentru facultate.

     Cei 2000 Euro net/luna sunt bani total aruncați în 90% din doctori. Daca ei ar fi dați afara sistemul medical nu ar avea de suferit cu nimic. Pacienții ar fi scutiți de drumuri inutile pe la cabinetele celor 90% de figuranți.
 • -17 (23 voturi)    
  e o zicală românească (Joi, 19 aprilie 2018, 14:01)

  Mazeta [utilizator]

  Nemulţumitului i se ia darul.
  • +12 (16 voturi)    
   pai deaia si ies in strada (Joi, 19 aprilie 2018, 14:09)

   Adri4n [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   sa le ia reducerea de salariu de care au avut parte unii.
   • -1 (3 voturi)    
    Nu este nici o criza de doctori. Posturile=ocupate (Joi, 19 aprilie 2018, 17:40)

    simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Adri4n

    Criza doctorilor este o simpla știre falsa. Toate posturile bune la stat sunt ocupate. Este poveste și plecarea masiva a medicilor în străinătate la salarii foarte mari. Unde sunt doctorii aceștia romani în Uniunea Europeana, ca nu se vad.
  • +6 (6 voturi)    
   asta cu conditia... (Joi, 19 aprilie 2018, 14:22)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ...sa fie dar! In cazul de fata nici nu poate fi vorba de un dar,nu a dat infractorul condamnat definitiv vreun dar din buzunarul lui cel hraparet medicilor,ar fi fost o masura de normalitate pentru o categorie profesionala (evident ca si alte categorii ar merita sa intre in normalitate,dar nu trolii).De fapt s-a vrut invrajbirea societatii,s-a dorit ca oamenii sa creada ca medicii si asistentele sunt un fel de milionari in euro,in timp ce ceeace li s-a dat cu o mana li se ia cu remorca.
  • -12 (14 voturi)    
   le este dor de Boc!! (Joi, 19 aprilie 2018, 14:24)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   atunci n-au protestat. Semn ca nu traiau din salariu, mai stii!
   • +10 (12 voturi)    
    mama ce logica de fier... (Joi, 19 aprilie 2018, 14:51)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

    baaaa boc a taiat cand era criza in toata planeta...
    astia taie cand (teoretic) economia duduie...

    pricepi diferenta?!
    • -2 (6 voturi)    
     era criza? (Joi, 19 aprilie 2018, 15:13)

     kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

     de aia se construiau in draci parcuri la tara?
     de aia se dadeua milioane de E la ANRP baietilor destepti?

     Da, era criza.
    • +3 (3 voturi)    
     La cat esti de inteligent (Joi, 19 aprilie 2018, 15:57)

     , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

     mai pun 1,5 lei si iau o un bilet ratb!
  • +6 (8 voturi)    
   tovarase... (Joi, 19 aprilie 2018, 14:50)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   eu stiu ca esti rosu pana-n vaduva oaselor...

   dar oamenii astia MUNCESC pt salariu... salariu nu e un "dar" e o rasplata pt munca depusa!

   dar na... ce sa priceapa un psdfil
  • +1 (1 vot)    
   Corect! (Joi, 19 aprilie 2018, 15:04)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Sa li se ia darul: guvernarea PSD!
  • +2 (2 voturi)    
   Daca ala este dar pentru tine, (Joi, 19 aprilie 2018, 15:55)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   m-as bucura sa iti dea tie toate cadourile primite de toti salariatii.
   Sa vezi ce o sa... tzopai fiscal!
 • +8 (8 voturi)    
  Sarmanii naivi (Joi, 19 aprilie 2018, 14:31)

  tarantella [utilizator]

  Problema lor pare a fi ca "circulara promisă de minister încă de vineri nu a ajuns nici acum la direcțiile de sănătate publică". Daca vine circulara, gata, s-a rezolvat.
  Sarmanii de ei, habar n-au ca, de exemplu, la ministerul invatamantului circularele ajung in special vinerea dupa program.
  Deci, babaetz, nu e nici o problema tehnica. Sunteti dusi de nas cu un oscior desenat, precum ogarii la cursele de caini.
  • +1 (3 voturi)    
   Ministreasa (Joi, 19 aprilie 2018, 15:11)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui tarantella

   Ministreasa de la Sanatate este experta in propaganda, dus poporul de nas si talk-showuri la tv. Ca orice pesedist odios. In rest, nu e buna de nimic,
 • 0 (2 voturi)    
  Vor muri mai putini (Joi, 19 aprilie 2018, 15:09)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Nu se fac internari = vor fi mai putini morti. SIstemul se sanatate e unul de EXTERMINARE, lipsesc medicamente esentiale, spitalele sunt bombe biologice, medicii pleaca unul dupa unul, lipsesc aparate moderne si chiar simplele pansamente. personalul protesteaza doar pentru bani, in rest este complice la acest GENOCID românesc.
  • 0 (2 voturi)    
   si mai putine plicuri (Joi, 19 aprilie 2018, 16:51)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   ....
 • +1 (3 voturi)    
  ASTA A FOST ... (Joi, 19 aprilie 2018, 15:10)

  jidanul [utilizator]

  Asta a fost GRESEALA principala a acestei legi a salarizarii si anume ca s-a inceput cu stabilirea salarilor sus in jos. Stabilirea salarilor trebuia facuta de jos in sus pe fiecare "familie ocupationala", in asa mod incat echilibrul, liniaritatea si ierarhia sa fie perfecte, eliminandu-se salariile nesimtite si privilegile din absolut tot sistemul bugetar si cumulul salar-pensie.
 • +1 (3 voturi)    
  nimic punctual! (Joi, 19 aprilie 2018, 15:14)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  de exemplu, dr. Iulian Pope, cat a pierdut la salariu?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by