Portavionul american USS Carl Vinson - nava care a gazduit echipa "SEAL 6" si de pe care a fost aruncat in mare trupul lui Osama bin Laden - s-a intors in Statele Unite, dupa sase luni de misiune in jurul Orientului Mijlociu si in Pacificul de Vest. Nava a facut o prima oprire in Pearl Harbor, unde va ramane timp de trei zile, inainte de a se intoarce acasa, in San Diego, potrivit CBS News.

USS Carl VinsonFoto: Reuters

USS Carl Vinson se afla in nordul Marii Arabiei la inceputul lunii mai, cand a primit misiunea istorica de a gazdui echipa "SEAL 6", care transporta trupul neinsufletit al lui Osama bin Laden.

"Echipajul nostru a indeplinit misiunea cu solemnitate, intr-un mod care cred ca aduce mandrie Statelor Unite", a declarat contraamiralul Samuel Perez.

Perez a explicat ca inmormantarea fostului lider al gruparii al-Qaeda a simbolizat lucruri diferite pentru fiecare marinar prezent pe nava USS Carl Vinson:

"Pentru unii, a fost doar o alta misiune. Pentru altii, care au avut legaturi personale cu atentatele de la 11 septembrie, cred ca a avut un inteles mai profund", a spus Perez, care se afla la Pentagon, atunci cand cladirea a fost atacata. "Este un privilegiu ca ne-au ales pentru aceasta misiune. Este o misiune speciala, pe care mi-o voi aminti pentru mult timp", a mai adaugat Perez.

Cei mai multi dintre marinari au refuzat sa dea declaratii cu privire la conexiunile dintre nava si fostul lider terorist. Altii, in schimb, si-au exprimat aprecierea pentru rolul jucat in istoria Statelor Unite.

"Pot sa spun sincer ca eu sunt mandru de asta", a declarat sergentul-sef Michael Norman, din Chicago, pentru care aceasta a fost ultima misiune si care se va retrage anul viitor, dupa 20 de ani in Marina.

Nava va parasi Pearl Harbor vineri si va ajunge in San Diego dupa aproximativ trei zile.