Guvernele României, Germaniei, Spaniei, Greciei, Poloniei și Olandei sunt îndemnate printr-o scrisoare comună semnată de 86 de europarlamentari să sprijine eforturile de razboi ale Ucrainei cu sisteme de rachete Patriot, relataeză news.ro. Ea a fost inițiată de europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt și a fost semnată și de europarlamentarii români Vlad Botoş, Dragoş Tudorache, Mircea Hava și Alin Mituţă.

Sistem Patriot românescFoto: Inquam Photos / George Calin

„Ucraina are nevoie de cel puţin încă şapte astfel de sisteme pentru a contracara noua strategie brutală a Rusiei, care vizează nu doar infrastructura energetică a Ucrainei, ci şi spitale, locuinţe, blocuri de apartamente din oraşe precum Kiev, Harkov, Odesa şi chiar şi Liov. Temerea nostră este că Putin a decis să urmeze aceeaşi strategie ca în Siria, bombardând masiv centrele urbane şi provocând numeroase victime civile”, se menționează în scrisoare.

Ea a fost adresată preşedintelui Consiliului European Charles Michel, Înaltului Reprezentant Josep Borell, cancelarului german Olaf Scholz şi premierilor României, Spaniei, Greciei, Poloniei şi Olandei.

Cele șase state care sunt îndemnate să livreze Ucrainei sisteme Patriot sunt menționate într-o postare pe X de Guy Verhofsdat, fost lider al grupului Renew Europe.

„Având în vedere blocajul din Congresul SUA, este responsabilitatea noastră, în special a celor şase state europene care deţin sisteme Patriot, să livreze echipamentul necesar, şi aceasta cât mai repede cu putinţă, astfel încât Ucraina să poată contracara în mod real noua ofensivă devastatoare a Rusiei”, precizează europarlamentarul belgian.

Contactat de News.ro, europarlamentarul Vlad Botoș a subliniat că au vrut să transmită un semnal politic şi uman că Ucraina are nevoie de armament în condițiile în care Consiliul European se reunește în această săptămână.

„Această scrisoare a fost iniţiată săptămâna trecută de Guy Verhofstadt, colegul meu din Parlamentul European şi din grupul RENEW, după o amplă dezbatere pe care am avut-o în plenul Parlamentului European. Noi, Parlamentul European, nu am votat descărcarea de gestiune a bugetului pe 2022 până când Consiliul European nu va lua act şi nu va trimite sisteme Patriot în Ucraina, atât de necesare în aceste zile”, a explicat europarlamentarul USR.

El a subliniat că Verhofstadt a trimis scrisoarea către toți europarlamentarii și fiecare și-a luat propria decizie, nefiind o discuție la nivelul celor români înainte de a fi semnată.