Elvira Nabiullina, tehnocrata care conduce Banca Centrală a Rusiei, avertizează că economia rusă riscă să se supraîncălzească din cauza faptului că a ajuns să consume pentru efortul de război aproape toate resursele pe care le are la dispoziție, relatează Business Insider.

Vladimir Putin alaturi de Elvira NabiullinaFoto: Mikhael Klimentyev / Sputnik / Profimedia Images

„Economia se extinde atât de rapid deoarece folosește aproape toate resursele avute la dispoziție”, a avertizat Nabiullina într-o conferință de presă și un comunicat oficial publicat după ultima ședință a Consiliului de administrație al băncii centrale de la Moscova.

Comentariile sale vin în contextul în care PIB-ul Rusiei a crescut cu 5,5% în al treilea trimestru al acestui an după un declin de 3,5% în aceeași perioadă a anului trecut iar rata șomajului a ajuns la un minim istoric în condițiile în care numeroase persoane au fost trimise să lupte în războiul din Ucraina sau au fost angajate de industria rusă de armament.

Însă Nabiullina avertizează că „inflația încăpățânat de ridicată este dovada că economia a deviat de la potențialul său și îi lipsesc capacitățile de a face față cererii în creștere vertiginoasă”.

În luna noiembrie inflația a crescut din nou în Rusia, la 7,48% de la 6,69% în octombrie, potrivit datelor oficiale. Banca centrală condusă de Nabiullina a decis din acest motiv să opereze o nouă majorare a dobânzii de referință vinerea trecută, ea ajungând acum la 16%.

Banca Centrală condusă de Nabiullina a operat mai multe majorări ale dobânzii de referință începând cu jumătatea lunii august, după ce deprecierea rublei a provocat un scandal în Rusia și a atras inclusiv critici rare din partea Kremlinului și a propagandiștilor săi în condițiile în care Vladimir Putin se pregătea deja de alegerile prezidențiale de anul viitor.

Elvira Nabiullina compară economia Rusiei cu o mașină condusă prea rapid

Majorările dobânzii de referință nu au fost însă suficiente pentru a opri declinul generalizat pe care moneda națională a Rusiei l-a înregistrat de la începutul anului, rubla apropiindu-se din nou la începutul lui octombrie de pragul psihologic de 100 de ruble pentru un dolar.

Astfel că, pe 12 octombrie, Putin a ordonat guvernului condus de premierul Mihail Mișustin să reintroducă măsurile de control a capitalului pentru exportatori, măsură luată și imediat după declanșarea invaziei din Ucraina, când Rusia s-a prăbușit spectaculos.

Măsura a dus la stabilizarea rublei și de data aceasta însă nici dobânda de referință ridicată nu reușește să tempereze inflația în condițiile în care guvernul rus cheltuie sume uriașe pentru efortul de război.

„Imaginați-vă economia ca o mașină. Dacă încerci să conduci mai rapid decât permit specificațiile tehnice ale mașinii, motorul se va supraîncălzi mai devreme sau mai târziu și nu vom putea călători pe o distanță lungă. E posibil să conducem rapid, dar pentru o perioadă scurtă”, a declarat Elvira Nabiullina în conferința de presă în care a comunicat noua majorare a dobânzii de referință.

„Când economia este supraîncălzită ei îi lipsesc resurse de producție și muncă necesare și producerea fiecărui obiect nou presupune dificultăți tot mai mari și costuri care cresc continuu”, a adăugat ea.

Urmărește ultimele evoluții din a 667-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.