Rusia a declanșat un nou atac masiv asupra Kievului. Este cel de-al șaselea atac care a vizat capitala Ucrainei de la începutul lunii decembrie. Pe front, armata ucraineană a decis să se baricadeze în tranşee în faţa unei ierni lungi şi grele pentru a frâna actuala ofensivă rusă pe toate fronturile şi a nu pierde mai mult teritoriu, mai ales în regiunea Doneţk.

Clădire din Kiev lovită de o dronă kamikazeFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sinteza zilei:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 667, LIVETEXT:

23:37Apărarea aeriană ucraineană a doborât șapte drone rusești de atac în Odesa în seara zilei de 22 decembrie. O unitate de învățământ a fost avariată de suflul exploziei, relatează Ukrainska Pravda, care citează Forțele de Apărare de Sud și pe Oleg Kiper, șeful Administrației militare a regiunii Odesa.

Un înalt oficial din Ucraina a fost arestat pentru delapidarea fundurilor destinate achiziției de obuze

22:52 Un înalt oficial al Ministerului ucrainean al Apărării a fost arestat pentru delapidarea a aproximativ 36 de milioane de euro destinate achiziționării de obuze de artilerie, au declarat vineri autoritățile, în timp ce țara devastată de război se confruntă cu o lipsă de muniție, relatează AFP.

22:28Occidentul trebuie să-şi mobilizeze economia pentru a înarma Ucraina, îndemnă la Kiev ministrul polonez de externe

22:03Dronele ucrainene care au atacat Rusia pe 22 decembrie și-au atins ținta, relatează Ukrainska Pravda, citând surse din cadrul serviciilor de informații.

Autoritățile ruse susțin că au doborât drone în trei regiuni: Moscova, Briansk și Kaluga.

Dar sursa Ukrainska Pravda a declarat că UAV-urile și-au atins ținta, deși încă nu există informații despre locația exactă.

„Portavocele Kremlinului au raportat, ca întotdeauna, că „toate dronele au fost doborâte”.

Cu toate acestea, surse alternative de informații indică faptul că există încă suficiente găuri în sistemul rus de apărare aeriană pentru ca „dronele doborâte” să își atingă ținta vizată...

Multe dintre ele au ajuns la destinație.”

21:43Guvernul german a actualizat lista ajutoarelor militare pentru Ucraina pe 22 decembrie, anunțând furnizarea a 3 sisteme antiaeriene autopropulsate Gepard cu componente suplimentare față de cele 49 de sisteme furnizate anterior, relatează Ukrainska Pravda, citând European Pravda.

Pe lângă cele 3 sisteme Gepard, Germania a mai furnizat Ucrainei și 30.240 de proiectile, precum și 2.500 de proiectile de 155 mm din stocurile forțelor armate germane și ale industriei sale de apărare.

Pe listă se menționa de asemenea furnizarea a 2 tancuri de deminare Wisent 1, 10 drone de recunoaștere Vector, 2 vehicule de patrulare a frontierei și 2 sisteme de autoapărare pentru elicoptere AMP.

21:07Ucrainenii au modificat un BMW seria 3 pentru a lansa rachete Grad de 122 mm asupra rușilor în Bahmut, potrivit unui videoclip care circulă pe rețelele de socializare, distribuit de OSINTtechinal.

20:23 Șeful unei companii care produce sisteme de navigație pentru programul spațial al Rusiei a fost arestat la Moscova și acuzat de fraudă majoră, a informat vineri presa de stat, relatează Reuters.

19:18 Ucraina și Polonia au declarat vineri că sunt pregătite să încerce să rezolve problemele din relațiile lor, create în special de blocarea punctelor de trecere a frontierei de către transportatorii polonezi, relatează Reuters.

Angajamentul a apărut în urma unei întâlniri la Kiev între ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba și omologul polonez Radoslaw Sikorski, care se afla în prima sa călătorie oficială în străinătate.

19:10VIDEO De ce alegem să credem știrile false despre Ucraina, așa cum vrea Rusia? Expert: „În dezinformare, întotdeauna va fi o luptă între bine și rău, ca în basme”

18:58Statele Unite au emis vineri o licență generală care autorizează unele tranzacții cu banca rusă Expobank, asupra căreia Washingtonul a impus sancțiuni luna aceasta, potrivit unei notificări publicate pe site-ul Trezoreriei SUA, relatează Guardian.

17:45Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a vizitat vineri Kievul pentru a prezenta un pachet de ajutor pentru Ucraina în prima sa vizită oficială în străinătate, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, relatează The Guardian.

Olanda va livra 18 avioane F-16 Ucrainei

16:41 Rusia a declarat că vineri apărarea sa antiaeriană a interceptat cinci drone ucrainene la sud de Moscova în mai puțin de o oră, relatează Reuters.

Ministerul apărării a declarat că patru au fost interceptate în regiunea Kaluga, iar o a cinea a fost distrusă în regiunea Moscovei.

16:34Țările de Jos vor livra Ucrainei 18 avioane de luptă F-16 pentru a ajuta țara în lupta împotriva forțelor Rusiei, a anunțat vineri guvernul olandez, relatează Reuters.

„Astăzi l-am informat pe președintele Zelenski despre decizia guvernului nostru de a pregăti o livrare inițială de 18 avioane de luptă F-16 în Ucraina”, a declarat premierul interimar Mark Rutte într-o postare pe platforma de socializare X.

„Livrarea de F-16 este unul dintre cele mai importante elemente ale acordurilor încheiate privind sprijinul militar pentru Ucraina”.

16:20Asasinarea șefului Wagner, Evgheni Prigojin a fost comandată de secretarul general al Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, fost șet FSB, cu acordul președintelui rus Vladimir Putin, potrivit Wall Street Journal, care citează oficiali anonimi din serviciile de informații occidentale și un fost ofițer rus de informații.

Șeful NATO: Putin a pierdut Ucraina pentru totdeauna

15:53Ministerul de externe al Uzbekistanului l-a convocat pe ambasadorul Rusiei de la Tașkent din cauza apelului unui politician rus ca Moscova să anexeze țara din Asia Centrală, o fostă republică sovietică.

15:29 Zone întinse din Ucraina au rămas fără energie electrică vineri din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile și a atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice, a anunțat Ministerul ucrainean al Energiei, transmite The Kyiv Independent.

13 regiuni ucraineen au fost afectate fie de vremea nefavorabilă, fie de atacurile rusești asupra infrastructurii energetice, cu impact asupra alimentării cu energie electrică a aproape 100.000 de persoane.

Cea mai afectată regiune a fost regiunea Transcarpatia, unde 64.300 de persoane au rămas fără energie electrică din cauza vântului puternic.

În regiunile Donețk, Cernihiv, Kherson, Sumî, Zaporojie și Dnipropetrovsk, zeci de mii de persoane nu au avut acces la energie electrică sau la gaz ca urmare a atacurilor rusești.

De asemenea, ministerul a precizat că forțele rusești au tras asupra unei centrale termice din regiunea Donețk.

14:56Președintele rus Vladimir Putin a plasat vineri sub administrația „temporară” a statului compania Rolf, cel mai mare dealer auto din Rusia, o mutare denunțată în termeni duri de proprietarul afacerii.

14:30Rusia a pierdut Ucraina pentru totdeauna ca rezultat al războiului şi nu va fi capabilă să-şi atingă obiectivele militare în pofida unui efort masiv al armatei sale făcut după invadarea Ucrainei în februarie anul trecut, a susţinut vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează DPA.

12:59Kremlinul a declarat vineri că se pregătesc îmbunătățiri ale sistemului de imigrație din Rusia, după ce șeful Bisericii Ortodoxe a avertizat asupra unei amenințări la adresa identității naționale a țării, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că migrația este un subiect important și că se întocmește o listă de instrucțiuni pentru a consolida sistemul existent.

Imigrația în Rusia provine în principal din statele din Asia Centrală care făceau parte din Uniunea Sovietică.

Subiectul este delicat pentru Kremlin, deoarece multe companii se luptă să găsească muncitori calificați după ce sute de mii de ruși au fugit în străinătate în urma începerii războiului din Ucraina, ceea ce Moscova numește o „operațiune militară specială".

Rusia nu va lăsa niciodată în pace o țară care îi confiscă bunurile, afirmă Kremlinul

12:02Moscova sugerează că va rupe legăturile diplomatice cu Statele Unite dacă Washingtonul confiscă activele ruseşti îngheţate ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia, a anunţat ministrul de externe adjunct rus Serghei Riabkov.

11:53Rusia nu va lăsa niciodată în pace o țară care îi confiscă bunurile, a declarat vineri Kremlinul, precizând că va analiza ce bunuri occidentale ar putea confisca ca represalii într-un astfel de scenariu.

Kremlinul a comentat o idee discutată în mod activ în Occident, unde unii politicieni au sugerat ca activele rusești înghețate în valoare de 300 de miliarde de dolari să fie predate Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în cadrul unui briefing că orice astfel de confiscare ar da o lovitură serioasă sistemului financiar internațional și că Rusia își va apăra drepturile în instanțe și prin alte mijloace dacă acest lucru se va întâmpla. (The Guardian).

10:57„Imaginați-vă că e o mașină”: Elvira Nabiullina, tehnocrata care conduce Banca Centrală a Rusiei, avertizează că economia rusă riscă să se supraîncălzească din cauza faptului că a ajuns să consume pentru efortul de război aproape toate resursele pe care le are la dispoziție.

10:37 Guvernul german nu îi va forța pe refugiații ucraineni să se întoarcă acasă pentru a fi mobilizați în condițiile în care Kievul vrea să își suplimenteze efectivele de trupe, a declarat ministrul german al justiţiei Marco Buschmann pentru agenția DPA.

10:18Rusia este pregătită să răspundă rapid cu aceeași monedă în cazul în care Washingtonul va desfășura rachete cu rază scurtă și medie de acțiune în Europa și în regiunea Asia-Pacific, a declarat vineri ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov, relatează agenția de presă Interfax, preluată de Reuters.

Ryabkov a declarat că Moscova urmărește îndeaproape dezvoltarea rachetelor americane și potențialele desfășurări de rachete și este pregătită să ia rapid deciziile politice necesare pentru a răspunde la fel.

Rusia a pierdut peste 351.000 de soldați, susține Ucraina

09:55Rusia a pierdut 351.350 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, a anunțat vineri Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene.

În ultima zi, Rusia a pierdut 1.080 de militari, mai susține Ucraina.

08:58Armata ucraineană a doborât 24 din cele 28 de drone de atac lansate în cursul nopții de Rusia, au anunțat vineri Forțele Aeriene ucrainene, informează Reuters.

Dronele de fabricație iraniană au fost distruse deasupra unor părți din centrul, sudul și vestul Ucrainei.

Cel puțin două persoane au fost rănite în capitala Kiev.

07:59Casa Albă pregăteşte Rusiei o nouă propunere pentru eliberarea a doi cetăţeni americani aflaţi în închisorile sale, a afirmat joi un purtător de cuvânt, scrie AFP.

„Lucrăm din greu pentru a vedea dacă putem veni cu o altă propunere care să aibă mai mult succes”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, după ce Moscova a respins o ofertă anterioară pentru a-i elibera pe jurnalistul publicaţiei Wall Street Journal Evan Gershkovich şi pe fostul puşcaş marin Paul Whelan, potrivit Agerpres.

Închis pentru spionaj în Rusia din 2018, Paul Whelan a declarat, într-un interviu publicat miercuri de BBC, că se simte „abandonat” de Statele Unite, pe care le-a acuzat de „trădare” deoarece nu au reuşit să-l repatrieze.

Evan Gershkovich, un jurnalist american de 32 de ani de la Wall Street Journal, care a lucrat, de asemenea, pentru agenţia France Presse la Moscova, a fost arestat de serviciile de securitate ruse în cursul unui reportaj la Ekaterinburg, în Urali, pe 29 martie 2023.Reporterul este acuzat de spionaj.

Rusia a refuzat până în prezent toate ofertele făcute de Statele Unite pentru eliberarea celor doi americani, a declarat în urmă cu o săptămână purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, cerându-i preşedintelui Vladimir Putin „să negocieze cu bună-credinţă”.

07:36 Dronele rusești au vizat vineri dimineața devreme asupra orașului Kiev, primarul Vitali Kliciko și alți oficiali raportând lovituri asupra unor cartiere din capitala Ucrainei, potrivit Reuters.

A fost cel de-al șaselea atac cu drone asupra capitalei în această lună. Două persoane au fost rănite.

Kliciko a declarat că o dronă a lovit un bloc de apartamente din cartierul Solomyanskyi, la sud de centrul orașului, declanșând un incendiu la etajele superioare, care a fost rapid stins.

Serviciile de urgență au declarat că mai multe apartamente au fost avariate la etajele 24, 25 și 26 ale clădirii. Două persoane au fost rănite, dintre care una este tratată la spital.

Incidentul a avut loc la câteva sute de metri de o maternitate.

Vitali Kliciko a mai spus că fragmente de dronă au incendiat o casă în construcție în districtul Darnytskyi, pe malul estic al râului Nipru, care traversează orașul.

El a spus că nu au existat răniți.

Serhiy Popko, șeful administrației militare a Kievului, a raportat că fragmente dintr-o dronă doborâtă au lovit o clădire de apartamente într-o a treia zonă - districtul Holosiivskyi - tot la sud de centrul orașului.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

------------------