Premierul ungar Viktor Orban a descris din nou joi invazia rusă în Ucraina drept o „operațiune militară”, reluând expresia folosită de Kremlin, potrivit AFP.

Viktor Orban și Vladimir PutinFoto: Grigory SYSOYEV / AFP / Profimedia

„Este o operațiune militară atâta timp cât nu a existat o declarație de război între cele două țări”, a declarat liderul naționalist în cadrul conferinței sale anuale de presă.

„Când rușii vor declara război Ucrainei, atunci va fi război”, a adăugat el. „Strict vorbind, să ne bucurăm atâta timp cât nu există un război. Dacă va exista un război, va fi o mobilizare generală și nu aș dori asta nimănui”, a adăugat el.

Orban a fost întrebat de ce a descris războiul ca fiind o „operațiune militară” în timpul întâlnirii sale cu președintele rus Vladimir Putin la Beijing, în octombrie.

Viktor Orban este singurul lider european care a menținut legături strânse cu Kremlinul după ofensiva Rusiei în Ucraina. Orban și Putin s-au întâlnit la Beijing pe 17 octombrie pentru a discuta despre cooperarea în domeniul energiei.

La începutul acestei luni, Orban și-a folosit dreptul de veto în cadrul UE pentru a bloca un ajutor de 50 de miliarde de euro acordat Kievului de către UE.

El s-a abținut de la votul privind decizia de deschidere a negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, afirmând că se opune, dar că alți lideri europeni l-au convins să nu blocheze decizia.

Pe același subiect: