Forțele rusești s-au angajat în operațiuni ofensive în mai multe sectoare ale frontului într-o perioadă cu cele mai dificile condiții meteorologice, în efortul de a prelua și de a păstra inițiativa înainte de alegerile prezidențiale din Rusia din martie 2024, cred analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului. În același timp, trupele ucrainene încearcă să își consolideze pozițiile de apărare.

Forțele rusești atacă pozițiile trupelor ucrainene în direcția LîmanFoto: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

În prezent, forțele rusești își intensifică ofensiva de-a lungul unei mari părți a liniei frontului din Ucraina, în special de-a lungul graniței dintre regiunile Harkov și Lugansk, în apropiere de Bahmut și spre Avdiivka, după cum au remarcat în mod repetat oficialii militari ucraineni, iar forțele rusești desfășoară, de asemenea, atacuri terestre continue în vestul regiunii Zaporojie.

Ritmul actual al luptelor pe întreaga linie a frontului din Ucraina este, în general, în concordanță cu evaluarea permanentă a ISW, conform căreia forțele rusești încearcă să recâștige inițiativa cel puțin de la jumătatea lunii noiembrie 2023, subliniază think-tank-ul american.

Declarațiile recente ale oficialilor militari ucraineni sugerează, de asemenea, că forțele ruse au reușit să preia inițiativa de-a lungul graniței dintre Harkov și Lugansk, în apropiere de Bahmut și de-a lungul axei Avdiivka - orașul Donețk, în timp ce forțele ucrainene mențin inițiativa în zone-cheie din sudul Ucrainei, după cum reiese din contraatacurile ucrainene continue din vestul regiunii Zaporojie și din prezența ucraineană susținută, mai mare decât de obicei, în estul regiunii Herson.

În ultimele săptămâni, forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul frontierei din Harkov-Lugansk, în ciuda zăpezii, a gerului și a noroiului din estul Ucrainei, și au efectuat atacuri terestre continue în vestul regiunii Zaporojie, în ciuda condițiilor noroioase și a vântului puternic în cea mai mare parte a sudului

În zone mari ale liniei frontului, în special în nord-estul și estul Ucrainei, temperaturile scad puternic și terenul noroios îngheață, ceea ce va facilita operațiunile mecanizate atât pentru forțele rusești, cât și pentru cele ucrainene.

Faptul că forțele rusești au încercat să preia inițiativa și să continue operațiunile ofensive la începutul și până la jumătatea lunii noiembrie 2023, în timpul celor mai dificile condiții meteorologice ale anului, în loc să aștepte înghețul puternic, sugerează că forțele rusești sunt presate să preia pe deplin și să mențină inițiativa până în primele luni ale anului 2024, înainte de viitoarele alegeri prezidențiale rusești din martie 2024.

Cu toate acestea, Kievul pare că a decis să își reducă semnificativ operațiunile ofensive din proprie inițiativă înainte de începerea operațiunilor ofensive rusești.

Cu toate acestea, rămâne neclar dacă actualele operațiuni ofensive rusești vor crea condițiile pentru a obține câștiguri semnificative din punct de vedere operațional în viitorul apropiat.

Condițiile meteorologice dificile au încetinit ritmul de avansare a Moscovei de-a lungul unei mari părți a liniei frontului, au crescut pierderile rusești și au afectat și mai mult moralul soldaților ruși.

Pe de altă parte, forțele ucrainene par să folosească această perioadă de vreme rea și de operațiuni ofensive rusești în curs de desfășurare pentru a stabili și consolida pozițiile defensive de-a lungul părților de front unde nu au desfășurat operațiuni contraofensive, conservând astfel efective și resurse pentru viitoarele eforturi de atac, notează ISW.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și șeful armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, au semnalat recent intenția de a spori fortificațiile și capacitățile defensive în întregul teatru de operații, în special în zonele unde forțele rusești desfășoară operațiuni ofensive

Stabilirea pozițiilor tactice defensive ucrainene va consolida, cel mai probabil, capacitățile forțelor ucrainene de a se apăra împotriva atacurilor rusești continue și costisitoare cu mai puține forțe proprii și/sau suferind mai puține pierderi în apărare.

Mai mult, stabilirea pozițiilor tactice defensive ucrainene poate deveni o trambulină pentru viitoarele operațiuni ofensive, acolo unde și atunci când forțele Kievului vor vrea să atace.

Stabilirea unor poziții defensive locale în zonele pe care Kievul nu le consideră prioritare pentru operațiunile de contraofensivă actuale sau iminente reprezintă un pas prudent și nu este un indiciu că Ucraina a abandonat toate planurile pentru viitoare posibile contraofensive.