Biserica Ortodoxă a Rusiei l-a numit în fruntea eparhiei din Crimeea pe episcopul Tihon, poreclit în Rusia drept „duhovnicul” președintelui Vladimir Putin, relatează The Moscow Times.

Episcopul Tihon alaturi de Vladimir PutinFoto: Mikhail Klimentyev / AP - The Associated Press / Profimedia

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a decis transferarea lui Tihon, pe numele său de mirean Gheorghi Alexandrovici Șevkunov, de la eparhia Pskovului, pe care a condus-o din 2018, la cea a Crimeei, potrivit unui comunicat publicat de instituție.

Tihon, care și-a exprimat susținerea față de anexarea ilegală a Crimeei în 2014, l-a însoțit pe Putin în timpul vizitei pe care liderul de la Kremlin a efectuat-o în peninsulă în martie anul acesta pentru a aniversa 9 ani de la raptul teritorial împotriva Ucrainei.

Serghei Aksionov, guvernatorul instalat de ruși în Crimeea, l-a lăudat pe „părintele Tihon” ca fiind unul dintre „cei mai faimoși și influenți episcopi” ai Rusiei.

Legăturile lui Tihon cu liderul de la Kremlin au atras atenția mass-media din Rusia încă de la sfârșitul anilor 1990, după ce Putin a devenit președinte și l-a vizitat pe monah la o mănăstire notorie datorită frecventării sale de către agenți ai FSB, succesorul infamului KGB din perioada sovietică.

Tihon a fost stareț al Mănăstirii Sretenski din Moscova timp de peste un deceniu, între 1995 și 2018, când a fost numit episcop al Pskovului.

„Duhovnicul lui Putin” este abonat la banii statului rus

În ultimii ani Tihon a devenit o figură cunoscută publicului rus în urma vizitelor oficiale în care l-a însoțit frecvent pe Putin, inclusiv în deplasări în afara țării. La evenimentele cu simbolistică religioasă din Rusia el poate fi văzut adesea alături de președintele rus și patriarhul Kirill al Moscovei.

În pofida acestor lucruri, nici episcopul, nici Putin, nu au confirmat legătura spirituală dintre ei.

Întrebat o dată de presa rusă dacă este duhovnicul președintelui, Tihon a răspuns că „puteți crede acele zvonuri dacă doriți, dar ele nu sunt răspândite cu siguranță de către mine”.

„Nu sunt niciun Cardinal Richelieu!”, a mai spus el.

Însă o investigație publicată de jurnaliștii de la iStories în aprilie anul trecut a arătat că Tihon a primit peste 20 de miliarde de ruble (aproximativ 330 de milioane de dolari) din partea statului rus pentru diferitele inițiative ale sale.

Jurnaliștii de investigație au descoperit că, începând cu 2015, peste jumătate din suma respectivă a mers către finanțarea proiectului „Rusia: Istoria mea”, o inițiativă a lui Tihon de a construi parcuri tematice care să glorifice imperialismul și istoria rusă. Astfel de parcuri au fost deschise în 24 de orașe ale Rusiei, fiind finanțate preponderent din bugetele regionale și cu ajutorul Gazprom.

Cealaltă jumătate a sumei a mers către 6 fundații diferite, toate cu legături cu episcopul Tihon.

Urmărește ultimele evoluții din a 596-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.