Un nou atac rusesc cu drone a vizat în noaptea de miercuri spre joi infrastructura portuară de pe Dunăre, fiind avariate depozite dintr-o zonă portuară și clădiri civile, a anunțat comandamentul „Sud” al armatei ucrainene. De cealaltă parte, Rusia a spus că resturi de la o dronă doborâtă de unitățile antiaeriene deasupra regiunii Belgorod din sudul țării au ucis trei persoane și au rănit cel puțin două.

Unitate mobilă anti-drone a armatei ucrainene în OdesaFoto: Maxym Marusenko / Zuma Press / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 596, LIVETEXT:

01:10Volodimir Zelenski, în mesajul transmis joi seară: „Suntem recunoscători fiecărui lider, fiecărei ţări care ne ajută cu arme, echipamente şi muniţii”

Preşedintele Ucrainei afirmă că ţara sa este recunoscătoare celor care ajută cu arme, echipamente şi muniţii, dar doreşte să asigure celor care luptă pe front arme şi echipamente de producţie ucraineană: „Este evident că evoluţia fundamentală a statului este propria producţie, propriile noastre arme, echipamente, propria noastră muniţie pentru toate poziţiile de care au nevoie forţele defensive. Totul - de la rachete şi drone la vehicule blindate şi muniţie de calibrul cerut”.

23:03Ce a făcut Putin în Kârgâzstan, prima ţară pe care o vizitează de când Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele lui

Ucrainenii anunță avarierea unei nave de război rusești

22:29SUA sancționează două companii pentru că au încălcat plafonul de preț al petrolului rusesc

Departamentul american al Trezoreriei a impus sancțiuni împotriva a două companii și a două dintre petrolierele acestora pentru că au transportat țiței rusesc la un preț mai mare decât plafonul de 60 de dolari pe baril, a anunțat departamentul pe 12 octombrie.

Restricțiile se aplică firmei Lumber Marine SA, cu sediul în Emiratele Arabe Unite, și navei sale SCF Primorye, care ar fi transportat țiței rusesc la un preț de peste 75 de dolari pe baril.

21:55Statele Unite expun la ONU epavele dronelor iraniene „recuperate” în Ucraina

Statele Unite au prezentat joi statelor membre ale ONU epave și componente ale unor drone militare iraniene pe care Washingtonul susține că le-a recuperat în Ucraina, o dovadă, potrivit Pentagonului, a unei relații „aprofundate” între Teheran și Rusia, potrivit AFP.

21:43 Marina ucraineană anunță avarierea navei de război rusești Pavel Derjavin, în apropiere de Sevastopol, în peninsula ocupată Crimeea

21:30SUA sancționează două companii pentru că au încălcat plafonul de preț al petrolului rusesc

Departamentul american al Trezoreriei a impus sancțiuni împotriva a două companii și a două dintre petrolierele acestora pentru că au transportat țiței rusesc la un preț mai mare decât plafonul de 60 de dolari pe baril, a anunțat departamentul joi, potrivit Kyiv Independent.

Comitetul Olimpic Rus, suspendat de Comitetul Olimpic Internațional

21:01 În ce condiții va permite România importurile de cereale din Ucraina - ordonanță adoptată de Guvern

Guvernul de la București a adoptat joi ordonanţa de urgenţă privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacţie coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole. Astfel, importurile de grâu, porumb, floarea soarelui şi soia vor fi permise doar în baza unui acord de punere pe piaţă eliberat de Ministerul român al Agriculturii şi numai pentru fermierii şi procesatorii care demonstrează că au nevoie de aceste cantităţi pentru completarea stocurilor.

20:36Comitetul Olimpic Rus a fost suspendat de Comitetul Internațional Olimpic (CIO), după ce a integrat în componența sa organizațiile sportive din regiunile ucrainene anexate Donețk, Herson, Luhansk și Zaporoje.

19:34Anchetă deschisă la Paris „sub suspiciunea de otrăvire” a unei jurnaliste și opozante ruse (procurorul general)

O anchetă a fost deschisă joi la Paris în cazul „suspiciunii de otrăvire” a jurnalistei ruse Marina Ovsiannikova, refugiată în capitala franceză și cunoscută pentru că a afișat la televiziunea de stat rusă o pancartă care denunța invazia Ucrainei, a anunțat o sursă apropiată dosarului, confirmată de Parchetul din Paris, potrivit AFP.

Turcia a confirmat că este de acord cu aderarea Suediei la NATO

19:23Turcia a confirmat că este de acord cu aderarea Suediei la NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat asigurări joi că Turcia și-a confirmat angajamentul de a ratifica aderarea Suediei, în conformitate cu acordul încheiat la summitul Alianței de la Vilnius din iulie anul trecut, potrivit AFP.

18:50 Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a prelungit joi cu un an mandatul raportorului privind încălcările drepturilor omului în Rusia, provocând Moscovei o a doua înfrângere diplomatică în mai puțin de o săptămână.

18:39 Roman Mrochko, șeful administrației militare din Herson, a declarat joi seara că suburbiile orașului au fost bombardate din nou de forțele rusești.

„Trupele rusești au bombardat din nou Herson! Suburbia a fost sub foc puternic”, a scris el pe Facebook, adăugând că informațiile despre numărul de victime sunt în curs de clarificare.

18:12Ambasadorul Ucrainei în Israel, Yevhen Korniychuk, a declarat că nu poate comenta din motive de securitate informațiile despre posibila vizită a președintelui Zelenski în Israel, dar și-a confirmat interesul pentru ca aceasta să aibă loc.

Diplomatul a spus acest lucru în emisiunea teletonului „Yedini Novyni”, după ce a fost întrebat despre pregătirile pentru vizită.

„Nu pot comenta această informație deoarece mișcările președintelui nostru în timpul războiului nu sunt subiect de discuție publică, în primul rând din motive de securitate. Prin urmare, vom afla despre asta din presă atunci când această decizie va fi luată și președintele va ajunge în Israel”, a spus Korniychuk.

Ce arme oferă Cehia și Danemarca Ucrainei

17:46Biserica Ortodoxă a Rusiei l-a numit în fruntea eparhiei din Crimeea pe episcopul Tihon, poreclit în Rusia drept „duhovnicul” președintelui Vladimir Putin.

17:31Ce s-ar întâmpla dacă SUA ar reduce ajutorul militar pentru Ucraina?

Contraofensiva ucraineană, bine aprovizionată și costisitoare, înregistrează progrese substanțiale, dar nu la nivelul așteptat de multe țări occidentale care amenință să își reducă sprijinul, scrie Sky News.

Polonia a anunțat la 20 septembrie că se va concentra pe înarmarea sa, mai degrabă decât pe oferirea de ajutor militar suplimentar, iar susținătorii lui Trump din Partidului Republican din SUA se opun în mod activ unui sprijin suplimentar.

Așadar, rămâne Occidentul fără arme? Își pierd interesul marii jucători? S-au schimbat obiectivele occidentale pe măsură ce războiul a trecut de 18 luni?

16:50Ce arme oferă Cehia și Danemarca Ucrainei

Cehia și Danemarca vor coopera pentru a furniza Ucrainei vehicule blindate și alte arme din liniile de producție și din stocurile cehești în următoarele luni, a anunțat Ministerul danez al Apărării la 12 octombrie.

Ca un prim pachet al ajutorului recent anunțat, Ucraina va primi aproximativ 50 de vehicule de luptă de infanterie și tancuri, 2.500 de pistoale, 7.000 de puști, 500 de mitraliere ușoare, 500 de puști cu lunetă, echipamente de război electronic și de supraveghere și o cantitate nespecificată de proiectile de artilerie, potrivit Kyiv Independent.

Ambele țări se așteaptă ca viitoarele livrări să includă, de asemenea, 500 de mitraliere grele, 280 de piese de artilerie, 7.000 de arme antitanc, 10.000 de grenade de mână, 60 de mortiere și sisteme antidronă, a precizat Ministerul ceh al Apărării.

Un sistem antiaerian Supacat-ASRAAM al ucrainenilor a doborât azi-noapte o dronă Shahed

16:11Politicienii ruși vor vota săptămâna viitoare revocarea tratatului de interzicere a testelor nucleare

Camera inferioară a parlamentului rus va vota săptămâna viitoare asupra retragerii ratificării de către Moscova a tratatului global care interzice testele nucleare, s-a anunțat.

Duma de stat a declarat că va organiza marți o primă lectură a proiectului de lege, iar Leonid Slutski, șeful comisiei pentru afaceri internaționale a parlamentului, a declarat că se așteaptă ca acesta să finalizeze adoptarea două zile mai târziu.

15:57 Imagini apărute online arată cum un sistem antiaerian Supacat-ASRAAM al ucrainenilor a doborât azi-noapte o dronă Shahed.

Poreclit „FrankenSAM”, sistemul constă din rachete aer-aer ASRAAM montate pe Supacat, o versatilă platformă tot-teren 6x6. Livrarea de către Marea Britanie a acestui sistem cu rachete care folosesc căutarea în infraroșu pentru a-și lovi țintele a fost anunțată în luna august a acestui an.

15:38 Bilanțul victimelor atacului cu rachete asupra satului Hroza din nord-estul Ucrainei a crescut la 59 de morți, după ce poliția a terminat de identificat victimele, a anunțat joi ministrul de interne Ihor Klymenko.

Ucraina a spus că o rachetă rusească a lovit săptămâna trecută o cafenea din satul din regiunea Harkov, în timp ce oamenii erau la o adunare în memoria unui soldat ucrainean căzut la datorie.

„Rușii au ucis 59 de persoane cu o lovitură directă cu o (rachetă) Iskander asupra satului Hroza. Toate victimele sunt localnici. Erau pensionari, medici, fermieri, profesori, antreprenori. Toți erau civili. Au murit familii întregi din mai multe generații", a afirmat Klymenko pe Telegram.

Rușii au făcut mici progrese lângă Avdiivka, cu pierderi uriașe

15:02 Generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, a făcut un comentariu eclectic într-un interviu acordat Ukraîinska Pravda, afirmând că Ucraina este „în afara programului”, fără a oferi însă mai multe explicații cu privire la afirmația sa.

14:37Cel mai costisitor asalt rusesc de după începutul războiului: Trupele Moscovei au făcut mici progrese pe frontul din Avdiivka, cu pierderi absolut uriașe de blindate / De ce nu au șanse să cucerească orașul

13:15 O comisie a camerei inferioare a parlamentului rus, Duma de Stat, a pregătit un proiect de lege care propune revocarea de către Rusia a tratatului de interzicere a testelor nucleare, au anunțat joi agențiile de presă rusești.

O primă lectură a proiectului de lege ar putea avea loc pe 17 octombrie, a transmis serviciul de presă al Dumei.

13:08Rusia: Cinci avioane de pasageri aflate în zbor au transmis mesaje de alarmă generală

Rubla s-a apreciat după o măsură de ultim resort

13:02Rubla s-a apreciat cu peste 3% joi până la maximul ultimelor două săptămâni după ce președintele Vladimir Putin a ordonat prin decret o măsură pe care mulți analiști o văd drept una de ultim resort pentru a opri declinul monedei naționale a Rusiei.

12:52 Una dintre marile nave de patrulare rusești, „Pavel Derzhavin”, a fost avariată miercuri pe Marea Neagră, în apropierea Sevastopolului, a declarat joi Dmytro Pletenchuk, purtător de cuvânt al marinei ucrainene.

12:00O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată cum un blindat rusesc cu soldați pe el s-a lansat în ceea ce pare o acțiune de tip „kamikaze” pe frontul din estul Ucrainei, fiind oprit de o veche armă a ucrainenilor.

11:32 Republica Cehă și Danemarca vor furniza în comun echipamente militare grele Ucrainei în următoarele luni, a anunțat joi Ministerul ceh al Apărării.

Acesta a precizat că echipamentele fabricate în Cehia, finanțate din bugetul danez, vor include tancuri, vehicule de luptă pentru infanterie, arme de calibru mic și muniție. (Reuters)

Zelenski: Trupele ucrainene rezistă ofensivei rusești din Avdiivka

11:16Zelenski a declarat joi că trupele ucrainene ucrainene rezistă în orașul estic Avdiivka, unde luptele cu forțele rusești s-au intensificat în această săptămână. „Avdiivka. Rezistăm. Curajul și unitatea ucrainenilor sunt cele care vor determina cum se va încheia acest război. Trebuie să ne amintim cu toții acest lucru”, a scris Zelenski pe conturile sale de socializare.

10:39 Rubla rusă a sărit joi cu peste 3%, la un maxim de peste două săptămâni, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat vânzarea obligatorie a veniturilor în valută a unor exportatori pentru a susține moneda rusă.

La ora 07:20 GMT (10:20 în România), rubla era cu 3,4% mai puternică față de dolar, la 96,79 unități pentru un USD, după ce anterior atinsese 96,4550, cel mai ridicat nivel de după 27 septembrie. Față de euro rubla câștigase 3,3%, până la cota 102,93.

Rubla s-a prăbușit până la un minim record în săptămânile de după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut, după care autoritățile au impus controale de capital similare care au dus la o revenire a rublei la un maxim al ultimilor șapte ani. Dar a urmat un curs constant descendent în acest an, sub presiunea ieșirilor de capital, a scăderii exporturilor și a creșterii importurilor.

O dronă Shahed ar fi căzut și explodat pe teritoriul României

10:18 Operațiunile ofensive localizate în curs de desfășurare în apropiere de Avdiivka demonstrează probabil capacitatea forțelor rusești de a învăța și de a aplica lecțiile tactice de pe câmpul de luptă din Ucraina, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Forțele rusești au lansat atacuri localizate spre Avdiivka după o pregătire intensă a câmpului de luptă cu artileria în primele ore ale zilei de 10 octombrie, iar imaginile geolocalizate din 10 și 11 octombrie confirmă faptul că trupele rusești au avansat la sud-vest de Avdiivka, în apropiere de Sieverne, și la nord-vest de Avdiivka, în apropiere de Stepove și Krasnohorivka.

Statul Major General ucrainean a raportat că o grupare de până la trei batalioane rusești cu sprijin de tancuri și vehicule blindate a intensificat operațiunile ofensive în apropiere de Avdiivka.

Surse rusești au sărbătorit progresele rusești în această zonă și au scos în evidență mai multe adaptări care sugerează că forțele Moscovei aplică lecțiile învățate în operațiunile din sudul Ucrainei în alte sectoare ale frontului.

09:53 ​​O altă dronă a căzut în România la granița cu Ucraina, a anunțat Ministerul Apărării Naționale

09:16 Ucraina a dejucat în cursul nopții o tentativă a unui grup de sabotori ruși de a trece granița sa de nord-est în regiunea Sumi, a declarat joi Serhiy Naev, comandantul forțelor comune ale armatei Ucrainei.

„Sabotorii au încercat să treacă frontiera de stat a Ucrainei și intenționau să se deplaseze mai departe spre una dintre instalațiile de infrastructură civilă esențială", a scris el pe Telegram. Grupul de opt sabotori a fost respins de tirurile ucrainene, a precizat el, adăugând că nu s-au înregistrat pierderi în rândul trupelor Kievului.

Rusia spune că trei oameni au murit în Belgorod după doborârea unei drone

08:54 Noi detalii despre atacul cu drone rusești de azi-noapte, care nu a vizat doar infrastructura portuară din sudul Ucrainei.

Forțele aeriene ucrainene au spus că 28 din cele 33 de drone Shahed lansate de Rusia au fost doborâte, adăugând că sistemele de apărare antiaeriană au intrat în acțiune în cel puțin șase regiuni ucrainene.

Guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, a declarat că infrastructuri portuare și clădiri rezidențiale au fost avariate în atacul de peste noapte din districtul Izmail. Anterior, armat ucrainenană spusese doar că au fost lovite instalații din sudul regiunii Odesa, fără a preciza localitatea.

08:05 Turcia, România și Bulgaria vor colabora împotriva amenințării minelor din Marea Neagră, a spus miercuri Ministerul turc al Apărării, fără a da detalii despre modul în care se va aborda problema. Ministerul a precizat pe platforma X că cele trei țări au discutat această problemă la reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles.

Săptămâna trecută, guvernul britanic a spus că Rusia ar putea folosi mine marine pentru a viza transportul maritim civil în Marea Neagră, inclusiv prin amplasarea lor pe calea de acces către porturile ucrainene. Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de amplasarea de mine în largul coastelor ucrainene.

Turcia, România și Bulgaria, plus Georgia, Polonia și Ucraina au discutat anterior despre eliminarea minelor plutitoare în aprilie 2022, potrivit Reuters.

07:48 Resturi de la o dronă doborâtă de unitățile antiaeriene deasupra regiunii Belgorod din sudul Rusiei au ucis trei persoane și au rănit cel puțin două, a declarat joi guvernatorul regional.

Viaceslav Gladkov a scris pe Telegram că o casă a fost distrusă și că trei cadavre, ale unui bărbat, unei femei și unui copil, au fost recuperate de sub dărâmături. Alte două persoane se aflau la spital în stare gravă și era posibil ca un copil să fie încă prins în ruine, a spus Gladkov. Alte două case au suferit pagube materiale.

Gladkov nu a făcut nicio referire la Ucraina în postarea sa, notează Reuters.

Porturile dunărene au fost atacate iar peste noapte cu drone Shahed

07:43 Rusia lansat un nou atac asupra infrastructurii portuare de pe Dunăre, iar pentru a ocoli sistemele de apărare aeriană, dronele kamikaze au venit din direcții diferite, folosind traiectorii complexe și caracteristici ale terenului, a spus Comandamentul Sud al armatei ucrainene.

Potrivit sursei citate, au fost doborâte 4 drone în regiunea Nikolaev și 10 în regiunea Odesa.

„Din păcate, o lovitură a avariat instalații de depozitare din zona portuară din sudul regiunii Odesa, precum și locuințe ale civililor. Incendiile au fost stinse rapid de către pompieri. Un civil a fost rănit”, a mai spus Comandamentul Sud.

06:29Vladimir Putin a ajuns joi în Kârgâzstan pentru a se întâlni cu unii dintre puţinii săi aliaţi, aceasta fiind prima sa deplasare în străinătate de când a devenit ţinta unui mandat de arestare din partea Curţii Penale Internaţionale.

00:15 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că a obţinut asigurări de la Washington că ajutorul militar pentru ţara sa va rămâne „constant şi neîntrerupt”, în condițiile în care Kievul se aşteaptă la o nouă campanie de bombardamente ruse în această iarnă.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

------------------