Generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, a declarat într-un interviu acordat Ukraîinska Pravda că Ucraina este „în afara programului”, fără a oferi însă mai multe explicații cu privire la afirmația sa.

Kirilo Budanov șeful serviciului secret al armatei Ucrainei Foto: Adi Iacob/ HotNews.ro

Budanov a făcut remarca după ce jurnaliștii de la ziarul online de știri l-au întrebat despre o declarație anterioară a sa, din februarie anul acesta, când afirmase că războiul s-ar putea încheia până la sfârșitul anului. Cei de la Ukraîinska Pravda l-au întrebat de asemenea dacă a fost ceva ce a mers greșit între timp.

„Există motive obiective și subiective. Totul este complex. Îmi pare rău dar majoritatea explicațiilor sunt secrete de stat care nu pot fi supuse discuției publice. Toate aceste lucruri vor deveni clare cu timpul”, a răspuns el.

Cu toate acestea, el a adăugat că „am fost distrași. Nu suntem în urma programului, ci în afara sa. Acesta este un înțeles complet diferit... Nu totul a mers greșit. Haideți să nu intrăm în detalii și explicăm toate acestea”.

„Suntem în afara programului - să tragă toată lumea propriile concluzii”, a închis el subiectul. Comentariul său a părut atât de bizar încât jurnaliștii de la Ukraîinska Pravda au scris despre el și într-un articol separat de interviul amplu în care Budanov a vorbit despre situația din Ucraina, dar și războiul din Israel.

Budanov spune că ofensiva continuă în sud și în jurul Bahmut

Generalul ucrainean a adăugat apoi că ofensiva declanșată vara aceasta continuă în sudul țării și că există evoluții pozitive și în privința tentativelor de a recaptura orașul Bahmut din est.

„Nu este un secret pentru nimeni că se duc lupte grele acolo. Dar, după cum puteți vedea, încet, pas cu pas, facem progrese acolo”, a afirmat el.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a admis încă din iunie, la câteva săptămâni după ce se crede că a început ofensiva de vară a Kievului, că aceasta avansează mai lent decât se preconiza.

În pofida unor avansuri mai rapide făcute în a doua jumătate a lunii august în sudul țării, unde armata ucraineană și-a aruncat în luptă grosul forțelor alocate ofensivei, ea pare să fi intrat din nou într-o fază de stagnare.

Urmărește ultimele evoluții din a 596-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.