Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut miercuri că progresele înregistrate de forțele armate ale Kievului în ofensiva lor împotriva invadatorilor ruși au fost mai „lente decât se dorea”, relatează BBC.

Volodimir Zelenski alaturi de soldati ucraineniFoto: Ukrainian President's Office / Zuma Press / Profimedia

„Unii oameni cred că acesta este un film de la Hollywood și se așteaptă la rezultate acum. Nu este”, a subliniat el într-un interviu acordat BBC în aceeași zi în care la Londra are loc conferința internațională pentru reconstrucția Ucrainei, un eveniment la care participă peste 1.000 de decidenți guvernamentali și din mediul privat.

Vorbind despre ofensiva ucraineană, Zelenski le-a spus jurnaliștilor de la BBC că „în joc sunt viețile oamenilor” și că înaintarea este îngreunată de faptul că Rusia a minat 200.000 de kilometri pătrați din teritoriul ucrainean.

„Cu tot respectul, indiferent ce ar dori unii, inclusiv tentative de a pune presiuni pe noi, vom avansa pe câmpul de luptă în modul pe care îl considerăm noi cel mai bun”, a mai afirmat președintele Ucrainei.

El a reiterat nevoia ca Ucraina să primească garanții de securitate din partea NATO, dar că obiectivul pe termen lung al țării sale este de a fi primită în alianță.

Comentariile sale vin după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a clarificat la începutul săptămânii că Ucraina nu va fi în niciun caz invitată să adere la NATO în timpul următorului summit al alianței, care va avea loc luna viitoare la Vilnius.

„Stoltenberg îmi știe poziția. Le-am spus [aliaților NATO] de numeroase ori: 'Nu ne trageți preșul de sub picioare'”, a mai spus Zelenski în intervenția de la BBC.

Ofensiva ucraineană a înregistrat un „succes parțial” în sud

Comentariile lui Zelenski au venit după ce mai devreme în cursul zilei de miercuri armata ucraineană a raportat că îşi consolidează poziţiile şi atacă pe frontul de sud, după ce au avut un „succes parţial” în ultimele 24 de ore, şi rezistă unui asalt rusesc masiv în est.

Ucraina a raportat recucerirea a opt sate din sud în ultimele două săptămâni. Deşi mici, aceste avansuri teritoriale sunt cele mai semnificative înregistrate de armata ucraineană din noiembrie până acum, pe măsură ce avansează în zonele puternic fortificate şi minate deţinute de ruşi.

„Au avut un succes parţial în ultima zi, şi-au consolidat poziţiile în punctele care au fost atinse şi au uniformizat linia frontului”, a declarat miercuri ministrul adjunct al apărării Hanna Maliar.

Ea a precizat că forţele Kievului continuă operaţiunile ofensive spre oraşul Melitopol, o fortăreaţă rusă aflată în adâncul teritoriului ocupat, şi spre Berdiansk, port la Marea Azov. Kievul s-a pregătit timp de luni de zile pentru o contraofensivă văzută ca un moment crucial în războiul cu Rusia, dar a impus un „blackout” informaţional, iar rapoartele independente sunt rare.

Armata ucraineană invocă lupte grele în estul țării

Analiştii militari spun că este prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la succesul celor două săptămâni de operaţiuni. Aceştia spun că Kievul abia de acum încolo ar urma să-şi angajeze grosul forţelor sale, dintre care o parte au fost antrenate şi echipate de Occident, în timp ce avanposturile Ucrainei rămân la o anumită distanţă de principala linie defensivă a Rusiei.

Maliar a mai spus, miercuri, că se duc lupte grele în est, în special în apropierea oraşului Lîman, pe care Kievul l-a recucerit de la forţele ruse în octombrie.

„În est, apărătorii continuă să ţină piept unui asalt pe scară largă al forţelor ruseşti în direcţia Lîman şi Bahmut”, a declarat Maliar.

Ea a precizat că estul a rămas principalul punct de concentrare a acţiunilor ofensive ale Rusiei şi că Moscova urmăreşte în continuare să ajungă la graniţele regiunilor Doneţk şi Luhansk, care alcătuiesc zona industrială Donbas.

Urmărește ultimele evoluții din a 483-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.