Aliații occidentali ai Kievului au promis miercuri că vor crește ajutorul financiar pentru economia ucraineană devastată de război și au avertizat Rusia că, în cele din urmă, va trebui să plătească pentru reconstrucție. La conferința pentru reconstrucția Ucrainei de la Londra s-au reunit peste 60 de țări, instituții internaționale și numeroase firme din sectorul privat.

Soldat ucrainean în DonețkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

07:33 Noul articol LIVE, cu evenimentele de joi, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Putin susține că a existat o "acalmie" în contraofensiva Ucrainei: Kievul a înțeles că nu are "nicio șansă"
  • Liderul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat miercuri ierarhia militară rusă că "ascunde" dificultățile întâmpinate de armata sa în fața contraofensivei ucrainene începute la începutul lunii iunie, care a obținut până acum câștiguri modeste.
  • România demarează oficial programul prin care israelienii de la Elbit vor produce drone în țara noastră: A fost semnat primul contract pentru primele trei sisteme Watchkeeper X
  • Ambasadorii țărilor membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord privind adoptarea unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, al 11-lea de la declanșarea invaziei rusești în Ucraina, a anunțat miercuri Suedia, care exercită președinția rotativă a blocului comunitar.
  • Țările Uniunii Europene vor pregăti 30.000 de soldați ucraineni în 2023, a anunțat, marți, Ministerul ucrainean al Apărării, în condițiile în care armata sa a lansat o contraofensivă menită să elibereze teritoriile ocupate de Rusia.
  • Negocierile de aderare la UE: Kievul face progrese reale, dar insuficiente / Nici Rep. Moldova nu stă mai bine
  • Zelenski: Rusia trebuie să fie complet izolată cât timp principalele produse de export ale Rusiei sunt răul şi moartea
  • Un oficial ucrainean le-a spus rușilor din teritoriul ocupat al Crimeei să plece cât mai pot. Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov, a declarat că liniile de fortificație rusești indică faptul că Moscova se teme că va pierde peninsula
  • Rusia va continua să își îmbunătățească forțele armate pe baza experienței "neprețuite" acumulate în "operațiunea militară specială" - un termen folosit de oficialii și liderii ruși pentru a se referi la invazia - în Ucraina, a declarat miercuri președintele Vladimir Putin.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 483, LIVETEXT:

01:08Țările Uniunii Europene vor pregăti 30.000 de soldați ucraineni în 2023, a anunțat, marți, Ministerul ucrainean al Apărării, în condițiile în care armata sa a lansat o contraofensivă menită să elibereze teritoriile ocupate de Rusia.

01:00Organismul de supraveghere nucleară al ONU: Centrala Zaporojie va folosi mai multe surse de apă diferite pentru o răcire suficientă

Centrala nucleară Zaporojie (ZNPP) din Ucraina va folosi mai multe surse de apă diferite - care au apă suficientă pentru câteva luni - pentru răcire după prăbușirea barajului Nova Kahovka la începutul acestei luni, a declarat într-un comunicat actualizat organismul de supraveghere nucleară al ONU.

00:37Ministrul ucrainean de externe a discutat cu omologul turc despre menținerea acordului privind cerealele din Marea Neagră

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, s-a întâlnit miercuri cu omologul său turc, Hakan Fidan, în marja Conferinței pentru redresarea Ucrainei de la Londra.

"Am discutat o gamă largă de domenii în care Ucraina și Turcia pot avansa în cooperarea bilaterală. Am reafirmat interesul Ucrainei pentru menținerea și extinderea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, precum și pentru mobilizarea sprijinului global pentru Formula de Pace", a declarat Kuleba într-un tweet.

00:15Zelenski: Rusia trebuie să fie complet izolată cât timp principalele produse de export ale Rusiei sunt răul şi moartea

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, referindu-se la noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, că această ţară ”trebuie să fie complet izolată cât timp principalele produse de exort ale Rusiei sunt răul şi moartea”. ”Pe statul nostru se concentrează speranţele mondiale. Şi poporul nostru va confirma aceste speranţe. Libertatea va învinge. Ucraina va învinge”, a afirmat el.

Prigojin acuză ierarhia militară că ascunde pierderile rusești

23:20Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a subliniat, la Conferinţa privind reconstrucţia Ucrainei de la Londra, rolul României ca platformă logistică, de aprovizionare şi industrială pentru eforturile de reconstrucţie ale Ucrainei.

Odobescu a avut o întrevedere cu omologul ucrainean Dmitro Kuleba, discutând, între altele, despre sprijinul României pentru Ucraina în contextul agresiunii ruse, precum şi respectarea drepturilor persoanelor aparţinând comunităţii române din Ucraina, potrivit News.ro.

22:30Ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE), reuniţi miercuri la Bruxelles, au adoptat al 11-lea pachet de sancţiuni şi noi măsuri restrictive pe care le impun Rusiei, prin care consolidează sancţiunile deja impuse cu scopul de a evita ocolirea acestora, potrivit unei surse oficiale, relatează AFP.

Ei au adăugat pe lista neagră 71 de persoane şi 33 de entităţi implicate în deportarea unor copii ucraineni către Rusia.

Acordul la care au ajuns ambasadorii statelor membre UE urmează să fie adoptat în mod oficial ulterior.

Identităţile persoanelor şi entităţilor sancţionate urmează să fie publicate, atunci, în Jurnalul Oficial al UE, când măsurile urmează să intre în vigoare.

21:58Contraofensiva ucraineană: Prigojin acuză ierarhia militară că "ascunde" pierderile rusești

Liderul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat miercuri ierarhia militară rusă că "ascunde" dificultățile întâmpinate de armata sa în fața contraofensivei ucrainene începute la începutul lunii iunie, care a obținut până acum câștiguri modeste.

"Inamicul ocupă Piatykhaty, nordul Robotyné și Urojaïné, ceea ce înseamnă că mari porțiuni de teritoriu au fost pierdute (în fața) inamicului", a deplâns Prigojin într-o înregistrare audio publicată pe Telegram.

Rușilor din Crimeea li se spune să fugă cât mai au ocazia

21:19Peste 400 de companii globale se angajează să sprijine reconstrucția economiei ucrainene devastate de război

Peste 400 de companii globale au promis miercuri sprijin pentru reconstrucția economiei distruse de război în cadrul Conferinței de redresare a Ucrainei de la Londra. Citi, Sanofi și Philips se numără printre firmele care au semnat "Ukraine Business Compact", semnalându-și intenția de a stimula investițiile în această țară.

De asemenea, guvernul britanic a stabilit un pachet de sprijin pentru Ucraina, care include 3 miliarde de dolari sub formă de noi garanții pentru deblocarea împrumuturilor Băncii Mondiale și 240 de milioane de lire sterline (305 milioane de dolari) de asistență bilaterală.

Statele Unite vor trimite Ucrainei un ajutor financiar suplimentar de 1,3 miliarde de dolari pentru "revizuirea rețelei sale energetice" și modernizarea altor infrastructuri critice, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.

20:00Rusia va continua să-și îmbunătățească forțele armate, afirmă Putin

Rusia va continua să își îmbunătățească forțele armate pe baza experienței "neprețuite" acumulate în "operațiunea militară specială" - un termen folosit de oficialii și liderii ruși pentru a se referi la invazia - în Ucraina, a declarat miercuri președintele Vladimir Putin.

"Cea mai importantă sarcină aici este dezvoltarea triadei nucleare, care este o garanție cheie a securității militare a Rusiei și a stabilității globale. Deja aproximativ jumătate din unitățile și formațiunile Forțelor de rachete strategice sunt echipate cu cele mai recente complexe Yars", a declarat el în timpul unui discurs adresat absolvenților academiilor militare din Rusia la Kremlin.

19:40Rușilor din Crimeea li se spune să fugă cât mai au ocazia

Un oficial ucrainean le-a spus rușilor din teritoriul ocupat al Crimeei să plece cât mai pot.

Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov, a declarat că liniile de fortificație rusești indică faptul că Moscova se teme că va pierde peninsula, potrivit Sky News.

Putin susține că a existat o "acalmie" în contraofensiva Ucrainei

19:04Paul Heslop, șeful departamentului de acțiune împotriva minelor din cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare din Ucraina, a reluat avetismentele că minele dislocate de inundațiile de la barajul Kahovka ar putea pluti în aval și ajunge până la plajele Mării Negre.

"Nu aș fi surprins să văd că aceste mine fie au ajuns până la mare, fie în lunile următoare, pe măsură ce apa continuă să curgă, vor fi transportate acolo", a spus el.

18:37Negocierile de aderare la UE: Kievul face progrese reale, dar insuficiente / Nici Rep. Moldova nu stă mai bine

Într-o evaluare intermediară, Comisia Europeană a declarat miercuri că Ucraina a făcut progrese în vederea deschiderii negocierilor de aderare cu UE, dar a subliniat că mai multe criterii nu au fost încă îndeplinite, au dezvăluit surse diplomatice, citate de AFP.

18:1541 de persoane au fost ucise în urma distrugerii barajului de la Kahovka, susține Rusia

Ministrul rus pentru situații de urgență a afirmat că 41 de persoane au fost ucise și 121 au avut nevoie de tratament spitalicesc după ce barajul Kahovka a fost rupt la începutul acestei luni.

În timpul unei ședințe guvernamentale televizate prezidate de Vladimir Putin, Alexander Kurenkov a declarat că peste 8.000 de persoane au fost evacuate din zona inundată.

UE a adoptat al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

17:32 Putin susține că a existat o "acalmie" în contraofensiva Ucrainei: Kievul a înțeles că nu are "nicio șansă"

Președintele rus Vladimir Putin, care a prezidat o ședință de guvern televizată, a declarat că la Moscova s-a înregistrat o "acalmie" în contraofensiva ucraineană, Kievul suferind pierderi grele în atacurile din sud, potrivit Sky News.

17:11 Atacurile aeriene rusești sunt în creștere, sugerează o analiză

Numărul atacurilor aeriene pe teritoriul ucrainean a crescut la peste 1.000 numai în luna iunie, potrivit unei analize realizate de Kyiv Post.

Publicația ucraineană a precizat că aproximativ 83 de lovituri aeriene rusești au fost lansate ieri - cu mult peste media zilnică pentru luna iunie (53).

În total, au fost efectuate 1.126 de raiduri aeriene rusești în această lună.

16:43 Între timp, România demarează oficial programul prin care israelienii de la Elbit vor produce drone în țara noastră: A fost semnat primul contract pentru primele trei sisteme Watchkeeper X

16:40 Ambasadorii țărilor membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord privind adoptarea unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, al 11-lea de la declanșarea invaziei rusești în Ucraina, a anunțat miercuri Suedia, care exercită președinția rotativă a blocului comunitar.

Principala fază a contraofensivei urmează să vină, spune un oficial ucrainean

15:56 Ucraina a declarat miercuri că a recuperat trei prizonieri de război transferați recent din Rusia în Ungaria, dar a acuzat Budapesta că a încălcat dreptul umanitar internațional în timpul procedurii și că a făcut jocul Moscovei.

„Pot confirma că trei foști prizonieri de război s-au întors în Ucraina" dintr-un total de 11 transferați în Ungaria la 8 iunie, a declarat la televiziune Dmytro Loubineț, responsabilul parlamentar ucrainean pentru drepturile omului.

Cu toate acestea, el a acuzat Ungaria „că a făcut de la bun început jocul rușilor și al propagandei rusești. A fost planificată ca o operațiune specială împotriva Ucrainei (desfășurată) de serviciile speciale rusești cu implicarea părții ungare". (AFP)

15:44Belarus începe "exerciții de mobilizare"

Unul dintre principalii aliați ai Rusiei a declarat că forțele sale armate încep 10 zile de "exerciții de mobilizare" anuale.

Ministerul belarus al apărării a declarat că exercițiile au ca scop evaluarea gradului de pregătire a țării pentru mobilizarea rezerviștilor.

15:19 Vladimir Putin: Rachetele Sarmat vor intra curând în serviciul armatei ruse

15:06Principala fază a contraofensivei urmează să vină, spune un oficial ucrainean

"Cea mai mare lovitură" a contraofensivei ucrainene urmează să vină, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, citat de Sky News.

Zelenski: Ofensiva e mai lentă decât se dorea

14:31 Rusia se teme că ar putea fi pusă pe o nouă listă neagră: „Ar avea, desigur, consecințe negative pentru noi”

14:29Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut miercuri că progresele înregistrate de forțele armate ale Kievului în ofensiva lor împotriva invadatorilor ruși au fost mai „lente decât se dorea”.

14:05Zelenski a declarat că progresul pe câmpul de luptă în ofensiva ucraineană împotriva forțelor ruse a fost „mai lent decât se dorea".

„Unii oameni cred că acesta este un film de la Hollywood și se așteaptă la rezultate acum. Nu este așa", a declarat Zelenski într-un interviu pentru BBC.

14:02Suedia şi-a îndeplinit obligaţiile din acordul cu Turcia privitor la aderarea ţării nordice la NATO şi a venit vremea ca parlamentul turc să înceapă procesul de ratificare, a declarat miercuri ministrul de externe suedez Tobias Billstrom.

Occidentul promite miliarde de euro în plus pentru Ucraina

13:46Marea Britanie, Statele Unite și Uniunea Europeană au promis miercuri miliarde de dolari și euro în plus pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei, premierul britanic Rishi Sunak anunțând lansarea unui nou program care să încurajeze companiile puternice să investească în acest sens.

13:09 Kremlinul și-a reafirmat miercuri poziția conform căreia nu există „niciun motiv" pentru a prelungi acordul privind transportul de cereale pe Marea Neagră, afirmând că acordul negociat de Turcia și ONU nu este pus în aplicare în mod corespunzător.

În cadrul unei convorbiri cu presa, Dmitri Peskov a declarat că ONU a fost nevoită să recunoască faptul că „din păcate, nu reușesc să exercite influența necesară asupra țărilor din Occident pentru a îndeplini partea de acord care se referă la Rusia". El s-a referit astfel la o listă de cereri rusești, inclusiv la eliminarea a ceea ce Moscova spune că sunt obstacole în calea exportului propriilor cereale și îngrășăminte.

12:40Între timp, cu un război la graniță, România bifează un eșec usturător: După trei ani de contract și cu banii alocați, Avioane Craiova nu a modernizat încă niciun avion IAR-99.

12:21 Kremlinul a susținut miercuri că referirea președintelui american Joe Biden la Xi Jinping ca fiind un „dictator", arată contradicțiile și imprevizibilitatea politicii externe a SUA.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Rusia are relații „proaste" cu Washingtonul și legături „foarte bune" cu China.

„Eroare contabilă” de miliarde privind ajutorul militar al SUA

12:09 UE are o „responsabilitate specială" față de Ucraina pe termen lung, a declarat miercuri șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a prezentat planurile de investiții pentru această țară.

„Aceasta este pentru nevoile imediate ale Ucrainei. Dar haideți să vorbim despre viitor. Cred că Uniunea Europeană are o responsabilitate specială", a declarat von der Leyen la Conferința pentru redresarea Ucrainei de la Londra.

„Ucrainenii ne spun că, atunci când își imaginează viitorul, văd steagul Europei fluturând deasupra orașelor lor. Și nu am nicio îndoială că Ucraina va face parte din uniunea noastră", a adăugat ea.

12:03Statele Unite au supraestimat cu miliarde de dolari valoarea echipamentelor militare trimise Ucrainei din cauza unei „erori contabile”, a anunţat marţi Departamentului Apărării american.

11:53 Zelenski a declarat miercuri că este necesar să se treacă la proiecte reale de reconstrucție a Ucrainei. „Trebuie să trecem de la acorduri la proiecte reale", a declarat el la Conferința pentru redresarea Ucrainei de la Londra.

„Există o delegație ucraineană care va prezenta lucruri concrete și ne propunem să le facem împreună în timpul turneului meu", a adăugat Zelenski.

11:48VIDEO Noi imagini cu Bradley-urile americane în acțiune pe front / Unde le-ar fi aruncat armata ucraineană în luptă

Cum arată un centru de „reabilitare” pentru rușii care refuză să lupte

11:36 Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 540 de soldați, 9 tancuri, 21 de alte blindate de luptă, 32 de piese de artilerie, 22 diferite vehicule, 3 sisteme antiaeriene, 1 lansator multiplu de rachete și 8 echipamente speciale.

Se remarcă faptul că numărul tancurilor ce ar fi fost pierdute de ruși a trecut de 4.000. Trebuie precizat însă, că bilanțul confirmat cu dovezi foto sau video realizat de reputatul site Oryx este de 2.047 de tancuri pierdute armata lui Putin.

11:21 Premierul britanic Rishi Sunak a luat cuvântul la Conferința pentru redresarea Ucrainei, afirmând că aceasta „plantează semințele pentru viitorul Ucrainei".

„Este clar că Rusia trebuie să plătească pentru distrugerile pe care le-a provocat. Așa că lucrăm cu aliații pentru a explora căi legale de utilizare a activelor rusești. Iar luni, vom publica o nouă legislație care ne va permite să menținem sancțiunile până când Rusia va plăti”, a spus Sunak

10:52VIDEO Pe canalele de Telegram rusești a apărut o înregistrare video cu un așa-zis centru de „concentrare și reabilitare”, în fapt un centru de tortură al FSB, în care sunt ținuți soldații ruși care refuză să lupte în Ucraina, relatează cercetătorul independent Chris Owen.

Rușii întăresc masiv defensiva în jurul Crimeei

10:25 Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat miercuri că a reținut un locuitor din regiunea Khabarovsk, situată în estul îndepărtat al țării, pentru trădare, pentru că a încercat să trimită bani armatei ucrainene, transmite TASS.

FSB a afirmat că persoana reținută a încercat să trimită bani Ucrainei pentru drone, camere de termoviziune, muniții și provizii medicale „prin intermediul unor instrumente de criptomonedă".

Separat, TASS că FSB a arestat un grup de „sabotori" în orașul ucrainean ocupat Melitopol, pentru că pregăteau o tentativă de asasinat împotriva unor oficiali.

09:32 Trei drone ucrainene au fost neutralizate de echipamente de război electronic în timp ce se apropiau de ținte în regiunea Moscovei, a transmis Ministerul rus al Apărării, citat de TASS.

„O tentativă a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist asupra unor instalații din regiunea Moscovei cu ajutorul a trei drone aeriene a fost dejucată astăzi. Toate dronele au fost neutralizate de echipamente de război electronic, au rămas fără control și s-au prăbușit", a spus Ministerul Apărării, adăugând că nu s-au înregistrat victime sau pagube.

09:04 Evaluarea britanică de miercuri dimineață:

„Lupte intense continuă în sectoare din sudul Ucrainei. Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, Rusia a continuat să depună eforturi semnificative pentru a construi linii defensive în zonele din spatele frontului, în special în apropierea Crimeei ocupate.

Aceasta include o zonă extinsă de apărare de 9 km lungime, la 3,5 km nord de orașul Armyansk, pe fâșia îngustă de pământ care leagă Crimeea de regiunea Herson. Aceste apărări complexe evidențiază evaluarea comandamentului rus că forțele ucrainene sunt capabile să atace direct Crimeea. Rusia continuă să considere menținerea controlului asupra peninsulei ca fiind o prioritate politică de top.”

Ucrainenii spun că au avansat spre Melitopol și Berdiansk

08:53 Forțele ucrainene câștigă ceva teren spre Melitopol și Berdiansk, în regiunea Zaporojie, a declarat miercuri dimineață Andriy Kovalev, un purtător de cuvânt al Statului Major General al Forțelor Armate ucrainene.

„Au avut un succes parțial, câștigă teren", a declarat Kovalev, citat într-o postare de pe canalul Telegram al Centrului media militar ucrainean, cu precizarea că aceste progrese au fost în apropierea așezărilor Mala Tokmachka și Robotyne, printre altele.

Ucraina continuă să stăvilească înaintarea trupelor rusești în estul țării, „lupte deosebit de grele" având loc de-a lungul lângă Lîman, în regiunea Donețk, a adăugat el.

08:36 Forțele ucrainene au desfășurat marți operațiuni de contraofensivă în cel puțin două sectoare ale frontului, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

„Statul Major General ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive la granița administrativă dintre regiunile Zaporojie și Donețk și în vestul regiunii Zaporojie. Ministerul rus al Apărării a afirmat că unități ale Grupării de forțe din est au respins patru asalturi ucrainene în apropiere de Orikhiv, regiunea Zaporojie, și în vestul regiunii Donețk.

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a spus luni că forțele rusești au angajat forțe semnificative pentru a opri ofensivele ucrainene, ceea ce îngreunează avansurile ucrainene. Maliar a adăugat că operațiunile ucrainene în curs de desfășurare au mai multe sarcini care nu se concentrează exclusiv pe eliberarea teritoriului și că forțele ucrainene nu au început încă faza principală a operațiunilor de contraofensivă”, potrivit ISW.

Rușii spun că au interceptat noi drone în jurul Moscovei

08:13 Marina rusă va primi două noi submarine nucleare până la sfârșitul acestui an, a transmis miercuri agenția rusă de presă de stat TASS.

Alexei Rakhmanov, șeful United Shipbuilding Corporation, a declarat într-un interviu acordat TASS că submarinul strategic cu propulsie nucleară înarmat cu rachete „Împăratul Alexandru al treilea” și submarinul cu propulsie nucleară multifuncțional Krasnoyarsk vor fi operaționale până la sfârșitul anului 2023.

07:54 Două drone au fost interceptate în timp ce se apropiau de depozitele militare din regiunea Moscovei, a declarat miercuri guvernatorul Andrei Vorobyov.

„Au fost găsite resturi, nu au fost înregistrate pagube sau victime", a declarat Vorobyov, adăugând că dronele au căzut în apropiere de satul Kalininets.

Canalele rusești de Telegram, inclusiv unul cu legături cu serviciile de securitate, au scris că cel puțin încă o dronă a fost interceptată în apropierea satului Lukino. (Reuters)

Șoigu amenință Kievul cu lovituri asupra centrelor de decizie

01:12 Zelenski: O Ucraină reconstruită este protecţia faţă de orice formă de teroare rusească. El a anunțat că va prezenta la conferinţa privind reconstrucţia Ucrainei, care se desfăşoară la Londra, aspecte ale viziunii legate de transformarea ţării sale.

00:50 SUA, pe cale să anunțe un nou ajutor „robust” pentru Ucraina. „Președintele Biden a spus... că vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar și ambele țări sunt profund angajate în acest sens”, a declarat Blinken.

00:28 Moscova avertizează Kievul că-i va lovi centrele de decizie dacă lovește Crimeea. „Potrivit informațiilor noastre, liderii forțelor armate ucrainene plănuiesc să lovească teritoriul rus, inclusiv Crimeea, cu rachete Himars și Storm Shadows", a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

----------------