Rusia a amenințat marți că va lovi "centrele de decizie" ucrainene în cazul unor bombardamente cu armament occidental pe teritoriul rus sau în Crimeea anexată, Moscova acuzand Kievul că pregătește astfel de atacuri, potrivit AFP.

Serghei ŞoiguFoto: Russian Defence Ministry / UPI / Profimedia

"Potrivit informațiilor noastre, liderii forțelor armate ucrainene plănuiesc să lovească teritoriul rus, inclusiv Crimeea, cu rachete (americane) Himars și (britanice) Storm Shadows", a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

"Utilizarea acestor rachete în afara zonei (de luptă) ar însemna implicarea totală a Statelor Unite și a Marii Britanii în conflict și ar duce la lovituri imediate asupra centrelor de decizie din Ucraina", a adăugat el.

El nu a precizat dacă aceste amenințări se referă la centre de comandă militară, despre care Moscova susține deja că le lovește, sau la centre de decizie politică de la Kiev.

De la lansarea campaniei sale militare împotriva Ucrainei în februarie 2022, Moscova a avertizat în repetate rânduri cu escaladarea conflictului dacă vor fi lansate atacuri directe pe teritoriul său. Rusia consideră Crimeea ca făcând parte din teritoriul său de când a anexat peninsula ucraineană în 2014.

În ultimele luni, atacurile cu drone și incursiunile transfrontaliere ale unor bărbați înarmați s-au înmulțit pe teritoriul rusesc. Kievul nu a revendicat responsabilitatea pentru niciunul dintre ele.

Avertismentul lui Soigu vine într-un moment în care Kievul desfășoară o contraofensivă în mai multe sectoare ale frontului, mulți analiști considerând că Ucraina testează încă apărarea rusă înainte de a arunca grosul forțelor sale în luptă.

Marți, ministrul rus al Apărării a afirmat că forțele ruse au respins toate cele "263 de atacuri" lansate de armata ucraineană începând cu 4 iunie, o afirmație care nu a putut fi verificată în mod independent.

Forțele de la Kiev "folosesc un număr mare de arme și unități de elită occidentale, ai căror membri au fost instruiți de specialiști NATO", a asigurat Soigu.

La rândul său, Ucraina susține că a recucerit opt localitati de la lansarea contraofensivei sale la începutul lunii iunie.