O nouă înregistrare video distribuită de militarii ucraineni pe rețelele de socializare arată unul dintre vehicule de luptă Bradley primite din SUA în acțiune pe front.

Vehicul de lupta BradleyFoto: Operation 2022 / Alamy / Profimedia Images

Filmarea arată cum vehiculul blindat de luptă a infanteriei intră în contact cu trupele rusești aflate în liziera unei păduri, trăgând asupra acestora atât cu tunul principal M242 „Bushmaster” cu calibrul de 25 de milimetri, cât și cu mitraliera secundară M240C de 7.62 mm.

Deși nu a surprins lupte deosebit de spectaculoase, înregistrarea este remarcabilă datorită duratei sale de peste 5 minute. Ea pare de asemenea să surprindă cum vehiculul Bradley sare în ajutorul unui alt vehicul scos din acțiune al armatei ucrainene, care se află pe direcția sa de mers.

Înregistrarea a apărut pe rețelele de socializare la doar o zi după o altă filmare, care a arătat cum militarii ucraineni de la bordul unor blindate Bradley distrug în mod spectaculos două vehicule rusești folosind rachete TOW, puse la dispoziție tot de armata americană.

Cele două lansatoare BGM-71 TOW („Tube-launched, Optically tracked, Wire-guided”) de la bordul vehiculelor Bradley sunt de departe cele mai impresionante arme din arsenalul acestor blindate americane, fiind și motivul pentru care generalul Mark Hertling, fostul comandant al trupelor americane din Europa, a spus despre ele că au potențialul de a fi „ucigași de tancuri”.

Ucrainenii ar fi aruncat în luptă vehiculele Bradley în ofensiva din sudul țării

Potrivit informațiilor care circulă pe rețelele de socializare, ambele înregistrări video au fost filmate în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, pe unul dintre fronturile în care armata ucraineană încearcă să străpungă liniile defensive rusești.

Evgheni Baliţki, guvernatorul instalat de ocupanții ruși în regiunea Zaporojie, a anunțat încă de la începutul lunii mai că a ordonat evacuarea localităţilor din apropierea liniei de front, invocând intensificarea bombardamentelor ucrainene.

„În ultimele zile, inamicul a intensificat bombardamentele asupra aşezărilor din apropierea liniei de front. Prin urmare, am luat decizia de a evacua în primul rând copiii şi părinţii, persoanele în vârstă, persoanele cu handicap şi pacienţii din spitale. Va avea loc o evacuare temporară”, a anunţat Baliţki pe 5 mai.

Mutarea a venit în condiţiile în care analiștii militari se așteptau ca regiunea Zaporojie să fie una dintre posibilele ținte ale mult așteptatei ofensive ucrainene.

Regiunea Zaporojie era ocupată în proporţie de 80% de forţele ruseşti înainte de începerea ofensivei, forțele de invazie trimise de Vladimir Putin în Ucraina controlând inclusiv cea mai mare centrală nucleară din Europa, care se află aici, în apropierea oraşului Energodar care o deservește.

Urmărește ultimele evoluții din a 483-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.