Președintele rus Vladimir Putin, care a prezidat o ședință de guvern televizată, a declarat că la Moscova s-a înregistrat o "acalmie" în contraofensiva ucraineană, Kievul suferind pierderi grele în atacurile din sud, potrivit Sky News.

Vladimir PutinFoto: Pavel Golovkin / AP / Profimedia

Putin a spus că, prin urmare, Ucraina si-ar putea pierde capacitatea de luptă.

El a adăugat că, deși Ucraina a păstrat un potențial ofensiv, Kievul a înțeles deja că nu are "nicio șansă" în contraofensiva sa.

Comentariile liderului rus le contrazic oarecum pe cele ale oficialilor ucraineni, care au raportat mici câștiguri în regiunile Zaporojie și Donețk.

Cu toate acestea, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat că se dovedește "dificil" să avanseze împotriva apărării rusești.

"Nu este necesar" să se măsoare succesul "exclusiv prin așezări și kilometri parcurși, deoarece există mult mai multe criterii pentru eficiența operațiunilor militare", a declarat ea.

Ea a avertizat că "cea mai mare lovitură" a contraofensivei ucrainene urmează să vină.

Rusia "continuă să avanseze" în estul Ucrainei pentru a consolida regiunile Donețk și Lugansk, în timp ce Ucraina "avansează în mai multe direcții din sud", a declarat Maliar.

"Deci, acum este fierbinte atât în est, cât și în sud", a spus ea.

Ea a precizat că forţele Kievului continuă operaţiunile ofensive spre oraşul Melitopol, o fortăreaţă rusă aflată în adâncul teritoriului ocupat, şi spre Berdiansk, port la Marea Azov. Kievul s-a pregătit timp de luni de zile pentru o contraofensivă văzută ca un moment crucial în războiul cu Rusia, dar a impus un „blackout” informaţional, iar rapoartele independente sunt rare.

Ucraina a raportat recucerirea a opt sate din sud în ultimele două săptămâni. Deşi mici, aceste avansuri teritoriale sunt cele mai semnificative înregistrate de armata ucraineană din noiembrie până acum, pe măsură ce avansează în zonele puternic fortificate şi minate deţinute de ruşi.

Urmărește ultimele evoluții din a 483-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.