"Cea mai mare lovitură" a contraofensivei ucrainene urmează să vină, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, citat de Sky News.

Hanna MaliarFoto: Attila Husejnow/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia images

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat că se dovedește "dificil" să avansezi împotriva apărării rusești, dar că eliberarea teritoriului nu este singurul obiectiv.

"Nu este necesar" să se măsoare succesul "exclusiv prin așezări și kilometri parcurși, deoarece există mult mai multe criterii pentru eficiența operațiunilor militare", a declarat ea.

Comentariile ei au fost un ecou al fostului președinte ucrainean Petro Poroșenko, care în această dimineață a declarat pentru Sky News că 70% din forțele ofensive ale Ucrainei nu au fost încă desfășurate.

Rusia "continuă să avanseze" în estul Ucrainei pentru a consolida regiunile Donețk și Lugansk, în timp ce Ucraina "avansează în mai multe direcții din sud", a declarat Maliar.

"Deci, acum este fierbinte atât în est, cât și în sud", a spus ea.

Ea a precizat că forţele Kievului continuă operaţiunile ofensive spre oraşul Melitopol, o fortăreaţă rusă aflată în adâncul teritoriului ocupat, şi spre Berdiansk, port la Marea Azov. Kievul s-a pregătit timp de luni de zile pentru o contraofensivă văzută ca un moment crucial în războiul cu Rusia, dar a impus un „blackout” informaţional, iar rapoartele independente sunt rare.

Ucraina a raportat recucerirea a opt sate din sud în ultimele două săptămâni. Deşi mici, aceste avansuri teritoriale sunt cele mai semnificative înregistrate de armata ucraineană din noiembrie până acum, pe măsură ce avansează în zonele puternic fortificate şi minate deţinute de ruşi.

Armata ucraineană invocă lupte grele în estul țării

Analiştii militari spun că este prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la succesul celor două săptămâni de operaţiuni. Aceştia spun că Kievul abia de acum încolo ar urma să-şi angajeze grosul forţelor sale, dintre care o parte au fost antrenate şi echipate de Occident, în timp ce avanposturile Ucrainei rămân la o anumită distanţă de principala linie defensivă a Rusiei.

Maliar a mai spus, miercuri, că se duc lupte grele în est, în special în apropierea oraşului Lîman, pe care Kievul l-a recucerit de la forţele ruse în octombrie.

„În est, apărătorii continuă să ţină piept unui asalt pe scară largă al forţelor ruseşti în direcţia Lîman şi Bahmut”, a declarat Maliar.

Ea a precizat că estul a rămas principalul punct de concentrare a acţiunilor ofensive ale Rusiei şi că Moscova urmăreşte în continuare să ajungă la graniţele regiunilor Doneţk şi Luhansk, care alcătuiesc zona industrială Donbas.

Urmărește ultimele evoluții din a 483-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.